Διατροφή & εγκυμοσύνη

diatrofh-egkumosynhΗ διατροφή στην κύηση επιβάλλει στην μέλλουσα μητέρα ιδιαίτερη προσοχή και φροντίδα. Η μέλλουσα μητέρα πρέπει να γνωρίζει τις αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα της κατά την εξέλιξη της κύησης, έτσι ώστε να ακολουθεί το διαιτολόγιο που θα της παρέχει τα απαραίτητα συστατικά για τη σωστή ανάπτυξη του εμβρύου. Μύθοι και υπερβολές του λαού όπως «είσαι έγκυος, φάε για δύο» δεν πρέπει να υιοθετούνται.

Οι πραγματικές ανάγκες της εγκύου δεν διαφέρουν κατά πολύ από αυτές που πρέπει να ακολουθούνται ως πάγιες διατροφικές συνήθειες για όλους. Ίσως στο μόνο σημείο που θα πρέπει να εστιάσετε περισσότερο είναι στην φυσική λήψη ασβεστίου, πηγή του οποίου είναι κυρίως το γάλα και όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Σημαντικό επίσης μέρος της διατροφής σας πρέπει να αποτελεί και η καθημερινή λήψη πρωτεϊνών και βιταμινών. Σκοπός σας είναι να διατρέφεστε καθημερινά με μια τέτοια ομάδα τροφών έτσι ώστε να λαμβάνετε στις σωστές ποσότητες τα σημαντικά αυτά στοιχεία, χωρίς όμως να επιβαρύνετε τον οργανισμό σας με περιττά, όπως είναι τα πολλά ζωικά λίπη, η ζάχαρη, το αλκοόλ. 

Ας ξεκινήσουμε από τις αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα σας κάθε τρίμηνο και τις αντίστοιχες ανάγκες σας σε θρεπτικά συστατικά.

  • Η  περίοδος αυτή αποτελεί την πιο σημαντική γιατί σε αυτό το τρίμηνο ολοκληρώνεται η οργανογένεση του εμβρύου. Από την 1η έως και την 13η εβδομάδα το έμβρυο ολοκληρώνει την δημιουργία του έχοντας όλα τα όργανά του. Εσείς θα παρατηρήσετε μια ξαφνική αύξηση του βάρους σας της τάξης του 1,5 κιλού επιπλέον. Η αύξηση αυτή οφείλεται κυρίως στην αυτόματη κατακράτηση υγρών και στην αύξηση του όγκου του αίματός σας.

    Η διατροφή σας κατά την περίοδο αυτή πρέπει να περιλαμβάνει:

    1. αρκετή ποσότητα ασβεστίου στοιχείο σημαντικό για την σωστή ανάπτυξη των οστών του εμβρύου,
    2. ηλεκτρολύτες για να καλύψετε τις απώλειες από συχνούς εμετούς,
    3. φυτικά λίπη απαραίτητα για την δημιουργία των νευρικών κυττάρων του εμβρύου,
    4. λευκώματα και πρωτεΐνες τα οποία αποτελούν τους δομικούς λίθους των κυττάρων του εμβρύου.

    Ένα ενδεικτικό διαιτολόγιο που μπορείτε να ακολουθήσετε σας παραθέτουμε παρακάτω. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα καθημερινά σας γεύματα θα είναι το λιγότερο έξι στον αριθμό για να γίνονται και συχνές καύσεις. Γεύμα θεωρείται και ένα ωμό καρότο ή ένα γιαούρτι 2%.

    Πρωινό
    Ένα ποτήρι γάλα 1,5%, μια φρυγανιά με μέλι και βούτυρο, ένα φρούτο εποχής, έναν καφέ χωρίς ζάχαρη.

    Δεκατιανό
    Ένα φρούτο εποχής ή ένα τοστ με μια φέτα του τοστ σικάλεως, μια φέτα τυρί και μια φέτα γαλοπούλα ψητή.

    Μεσημεριανό
    Προτιμήστε κυρίως κοτόπουλο ή ψάρι ψητό ή βραστό συνοδευόμενο με μια σαλάτα εποχής. Μπορείτε επίσης σε πιάτο φρούτου να επιλέξετε οποιοδήποτε φαγητό κατσαρόλας στο οποίο το λάδι να προστίθεται μετά το τέλος του μαγειρέματος. Συνοδεύεται επίσης με ένα κομμάτι φέτα και μια φέτα ψωμί σικάλεως.

    Απογευματινό
    Ένα μπολ ζελέ 0% ή μια φρυγανιά με τυρί και ντομάτα ή ένα γιαούρτι 2% ή σαλάτα φρούτων.

    Βραδινό
    Το γεύμα αυτό είναι προαιρετικό. Εάν νιώθετε έντονο το αίσθημα της πείνας τότε προτιμήστε να φάτε το αργότερο δύο ώρες πριν την βραδινή σας κατάκλιση. Προτιμήστε τροφή με μικρή θερμιδική αξία όπως σαλάτα νωπών ή βραστών λαχανικών, γιαούρτι ή σαλάτα φρούτων. Στην περίπτωση εξόδου επιλέξτε ψητό ψάρι ή κοτόπουλο.

    Θα πρέπει να έχετε υπόψη ότι κάθε μέρα θα πίνετε τουλάχιστον 8 ποτήρια νερό. Αποκλείστε εντελώς τα αναψυκτικά τα οποία μόνο άσκοπες θερμίδες προσφέρουν. Ένα ποτήρι μπύρα ή κρασί δεν θεωρούνται παράπτωμα αρκεί να μην συμπεριλαμβάνονται στο καθημερινό διαιτολόγιο αλλά μια φορά την εβδομάδα. Τα γλυκίσματα είναι καλό να προτιμούνται και αυτά μια φορά την εβδομάδα.
  • Σε αυτήν την περίοδο θα δείτε πραγματική αλλαγή στα κιλά σας. Τώρα πια δεν ταλαιπωρήστε από εμετούς επομένως ίσως να νιώσετε περισσότερη τάση προς το φαγητό. Προσπαθήστε όμως να μην παρασυρθείτε, ειδάλλως θα υπάρξει μεγάλη και ξαφνική αύξηση του βάρους σας. Οφείλετε επομένως να περιορίσετε τα γεύματά σας και τις συνολικές θερμίδες που λαμβάνονται με αυτά. Πιθανά συμπτώματα δυσκοιλιότητας μπορεί να εμφανιστούν λόγω του σιδήρου που θα λαμβάνεται. Επομένως πρέπει το διαιτολόγιό σας να περιλαμβάνει πολλές φυτικές ίνες.

    Προτεινόμενο διαιτολόγιο παρατίθεται παρακάτω:

    Πρωινό
    Ένα ποτήρι γάλα 1,5% συνοδευόμενο με μια κούπα δημητριακά, ένα φρούτο.

    Μεσημεριανό
    Γι' αυτό το γεύμα ισχύουν αυτά που αναφέρθηκαν στο πρώτο τρίμηνο. Μπορείτε να αυξήσετε τις ποσότητες του ωμού λαδιού που θα προσθέτετε στο πιάτο σας και την σαλάτα σας. Αποφύγετε τους πολλούς υδατάνθρακες κυρίως πατάτες και ζυμαρικά. Ψωμί θα τρώτε σικάλεως και ολικής αλέσεως μόνο δύο φέτες για όλη την ημέρα.

    Απογευματινό
    Ένα φρούτο.

    Βραδινό
    Ένα γιαούρτι.
  • Από εδώ και πέρα η διαδικασία της πέψης θα είναι ελαφρώς δυσάρεστη. Λόγω του ότι ο πυθμένας της μήτρας θα ανέβει ψηλά και θα πιέζει το στομάχι σας, το φαγητό θα σας φουσκώνει και θα σας βαραίνει. Για να το αντιμετωπίσουμε φυσικά πριν φτάσουμε στα αντιόξινα φάρμακα, θα πρέπει να επιστρέψουμε στα έξι ίσως και εφτά γεύματα την ημέρα στα οποία οι ποσότητες των τροφών μειώνονται κατά πολύ.

    Ιδιαίτερες ανάγκες για κάποια συγκεκριμένα συστατικά δεν έχετε πια. Για αυτό η προσοχή σας θα πρέπει να εστιαστεί στην ποσότητα της τροφής που λαμβάνεται σε κάθε γεύμα. Είναι προτιμότερο να φάτε πολλές φορές την ημέρα και από λίγο κάθε φορά. Έτσι επιτυγχάνεται να λαμβάνεται τις αναγκαίες θερμίδες καθημερινά χωρίς να πιέζεται πολύ το στομάχι σας. Αν παρόλα αυτά έχετε πολλές δυσπεψίες τότε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποιο αντιόξινο φάρμακο όπως Maalox για να καταπραΰνετε το στομάχι σας.

    Προτεινόμενο διαιτολόγιο παρατίθεται παρακάτω:

    Πρωινό
    Ένα ποτήρι γάλα 1,5%.

    Δύο ώρες μετά
    Μια φρυγανιά με ανθότυρο.

    Μεσημεριανό
    Μικρή ποσότητα φαγητού ή μισό μπολ σαλάτα.

    Δύο ώρες μετά
    Ένα φρούτο ή μισό γιαούρτι.

    Δύο ώρες μετά
    Ένα σάντουιτς με μια φέτα ψωμί του τοστ σικάλεως, μια φέτα του τοστ τυρί και μια φέτα γαλοπούλα ψητή.

    Βραδινό
    Μικρή ποσότητα ψητό ψάρι ή κοτόπουλο με μισό μπολ σαλάτα φρέσκων λαχανικών.

Εν κατακλείδι, θα ήθελα να προσθέσω ότι η διατροφή στη φάση αυτή της ζωής σας, σκοπό έχει την σωστή ανάπτυξη του εμβρύου αλλά και την διατήρηση του σώματός σας σε καλή κατάσταση. Υγιής κυοφορούσα είναι εκείνη που βοηθά το σώμα της να ανταποκριθεί σωστά στην κύηση χωρίς να το επιβαρύνει. Περιττά κιλά θα σας κουράσουν και θα σας αποδυναμώσουν. Προσπαθήστε λοιπόν να διατηρήσετε το σώμα σας σε καλή κατάσταση έτσι ώστε μετά τον τοκετό να επανέλθετε εύκολα και γρήγορα στην προηγούμενη κατάσταση σας.

Σημειώνω επίσης ότι η διατροφή που θα ακολουθήσετε στην διάρκεια της κύησης θα πρέπει να συνεχιστεί και στους μήνες του θηλασμού.

icon-newsletter

Newsletter

icon-testimonials

Η Εμπειρία σας

Μοιραστείτε την εμπειρία που είχατε μαζί μας.

icon-testimonials-writeΓράψτε την εμπειρία σας

icon-testimonials-readΔιαβάστε τις εμπειρίες των άλλων

Διαγνωστική & Θεραπευτική Γυναικολογία

facebook-iconyoutube-icon

Όροι χρήσης | Site map

Copyright © 2015

 

Επικοινωνία

Νίκης 38 (Νέα Φιλοθέη)
151 23 Μαρούσι
Τ:210.68.56.290
F:210.68.56.291
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
www.athens-gynecology.gr