Υστεροσκόπηση
Γεώργιος Πιστοφίδης MB. BS. FRCOG Χειρουργός Γυναικολόγος |
Τι είναι η υστεροσκόπηση;
Η λέξη υστεροσκόπηση ετυμολογικά, σημαίνει εξέταση της μήτρας. Αποτελεί μία μέθοδο με την οποία ελέγχεται ο εσωτερικός χώρος της μήτρας, δηλαδή η ενδομήτρια κοιλότητα. Υπάρχουν δύο ειδών υστεροσκοπήσεις, η διαγνωστική υστεροσκόπηση και η επεμβατική υστεροσκόπηση.
Η διαγνωστική μέθοδος γίνεται με ένα πολύ λεπτό τηλεσκόπιο (περίπου 3 χιλιοστά), το οποίο εισάγεται μέσα από τον κόλπο και τον τράχηλο της μήτρας στην εσωτερική κοιλότητα της μήτρας. Η μέθοδος είναι ανώδυνη, περίπου σαν το τεστ Παπανικολάου και μπορεί να γίνει σε εξωτερικό ιατρείο χωρίς νάρκωση. Η εξέταση διαρκεί μερικά λεπτά και δίνει σημαντικές πληροφορίες για προβλήματα όπως μήνο-μητρορραγίες, επαναλαμβανόμενες αποβολές ή γενικότερα δυσκολίες σύλληψης.
Η επεμβατική μέθοδος όμως είναι διαφορετική, γιατί το οπτικό εργαλείο που εισάγεται δια μέσω του κόλπου στη μήτρα έχει μεγαλύτερο πάχος ανάλογα με την εκάστοτε επέμβαση. Ο χειρουργός είναι σε θέση να αφαιρέσει ινομυώματα, πολύποδες ή να κόψει συμφύσεις μέσα από την ενδομήτρια κοιλότητα με απευθείας όραση και ελέγχου του σημείου που χειρουργεί. Έτσι η χειρουργική υστεροσκόπηση απαιτεί Γενική Αναισθησία.
Σε ποιες περιπτώσεις ενδείκνυται η διαγνωστική υστεροσκόπηση;
Όταν υπάρχει υποψία με τον υπέρηχο για ενδομήτρια παθολογία, δηλαδή πολύποδας ή ινομύωμα στην κοιλότητα της μήτρας, σε αποτυχημένες προσπάθειες εξωσωματικής γονιμοποίησης, σε αιμορραγίες μετά την κλιμακτήριο.
Επίσης ενδείκνυται για προσεκτική εξέταση του ενδομητρίου μετά από χειρουργεία που μπορεί να επηρεάσουν την φυσιολογία του, όπως αποξέσεις ή αποβολές.
Σε ποιες περιπτώσεις βοηθάει η χειρουργική υστεροσκόπηση;
Βοηθάει στη διόρθωση συγγενών ανωμαλιών της μήτρας, όπως δίκερος ή διαφραγματική μήτρα, στη διατομή συμφύσεων, στην αφαίρεση πολυπόδων ή ινομυωμάτων, στην αφαίρεση ή εξάχνωση του ενδομητρίου, σε προβλήματα μητρορραγιών και τέλος σε περιπτώσεις που χρειάζεται αφαίρεση ξένου σώματος από την ενδομήτρια κοιλότητα.
Η επιλογή αναισθησίας (τοπική ή γενική) εξαρτάται από τη διάμετρο του υστεροσκόπιου που θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί.
Χρειάζεται προετοιμασία πριν την επέμβαση και πώς νιώθει η ασθενής στην συνέχεια;
Σε αντίθεση με την λαπαροσκόπηση που απαιτεί ειδική δίαιτα και φαρμακευτική προετοιμασία, η επεμβατική υστεροσκόπηση δεν απαιτεί καμία προετοιμασία. Μόνο το πρωί της επέμβασης καλό είναι η γυναίκα να είναι νηστική λόγω της αναισθησίας. Στις περισσότερες περιπτώσεις η γυναίκα μπορεί να φύγει την ίδια μέρα, 2 έως 3 ώρες μετά την επέμβαση.
Ο μετεγχειρητικός πόνος είναι ελάχιστος και η ασθενής αισθάνεται έναν ελαφρύ πόνο περιόδου.
Παρόλα αυτά η ιατρική συμβουλή είναι να παραμείνει η γυναίκα σπίτι με ελαφριά δίαιτα για μια μέρα και να αποφύγει την εργασία της.
Μετεγχειρητικά συνιστάται η λήψη ελαφριάς αντιβίωσης για 4 έως 5 ημέρες. Μια μικρή κολπική αιμόρροια είναι φυσιολογική και αναμενόμενη μετά από την επέμβαση, η οποία ανάλογα με την περίπτωση, μπορεί να διαρκέσει από 5 έως 10 ημέρες.
Υπάρχουν κίνδυνοι ή επιπλοκές;
Η διαγνωστική υστεροσκόπηση δεν έχει κανέναν κίνδυνο, διότι μπορεί να γίνει με τη γυναίκα ξύπνια. Στη χειρότερη των περιπτώσεων, εάν δε γίνεται να ολοκληρωθεί στο ιατρείο λόγω πόνου, διακόπτεται η εξέταση και οργανώνεται υπό νάρκωση. Στην περίπτωση της επεμβατικής υστεροσκόπησης, η αναισθησία που χορηγείται είναι ελαφριά και η γυναίκα δε χρειάζεται αναπνευστική υποστήριξη.
Οι κίνδυνοι κατά τη διάρκεια της επέμβασης είναι η διάτρηση της μήτρας, η αιμορραγία και μετεγχειρητικά η μόλυνση. Τα περισσότερα προβλήματα αντιμετωπίζονται άμεσα και η ασθενής σπανίως χρειάζεται να παραμείνει στη κλινική τη νύχτα για παρακολούθηση.
Υπάρχουν αντενδείξεις;
Βασικά δεν υπάρχουν απόλυτες αντενδείξεις πλην της αρχόμενης κύησης και κακοήθειας του τραχήλου. Εάν η μήτρα περιέχει μεγάλα ινομυώματα που παραμορφώνουν την ενδομήτρια κοιλότητα είναι πιθανόν η εξέταση να μην είναι αξιόπιστη λόγω αδυναμίας παρατήρησης της κοιλότητας της μήτρας.