Άλλες τεχνικές

articles-pistofidis-small  Γεώργιος Πιστοφίδης
 MB. BS. FRCOG
 Χειρουργός Γυναικολόγος

alles-texnikesΣπερματέγχυση (IUI)

Πρόκειται για την τεχνική κατά την οποία το σπέρμα εισάγεται στην μήτρα της γυναίκας κατά τη διάρκεια ενός φυσικού κύκλου ή μετά από τη διέγερση των ωοθηκών και πρόκληση ωορρηξίας.

Tο σπέρμα υφίσταται ειδική επεξεργασία και στη συνέχεια, εισάγεται στη μήτρα, κοντά στην κορυφή της εσωτερικής κοιλότητάς της, με τη βοήθεια ειδικού, λεπτού καθετήρα. Όταν το σπέρμα τοποθετείται σε αυτό το σημείο, τότε απαιτείται να διανύσει μικρότερη απόσταση για να φθάσει στα ωάρια την στιγμή της ωορρηξίας. Η όλη διαδικασία είναι εντελώς ανώδυνη και σαν εμπειρία μοιάζει με το Τεστ Παπανικολάου.

Η τεχνική αυτή είναι κατάλληλη για τις πιο κάτω περιπτώσεις:

  • Για γυναίκες ηλικίας μικρότερης των 35 ετών με μικρό χρονικό διάστημα υπογονιμότητας, όταν το σπέρμα είναι σχετικά καλό και όταν και οι δύο σάλπιγγες είναι διαβατές και ελεύθερες από συμφύσεις.
  • Για γυναίκες χωρίς ωορρηξία, οι οποίες χρειάζονται διέγερση ωοθηκών με φαρμακευτική αγωγή για να προκληθεί ωορρηξία.
  • Όταν υπάρχει ανεπάρκεια της τραχηλικής βλέννας, λόγω προηγούμενου χειρουργικής επέμβασης (η τραχηλική βλέννα φυσιολογικά διευκολύνει το σπέρμα). Αυτή είναι και η μόνη περίπτωση που έχει ουσιαστικό νόημα η σπερματέγχυση σε φυσικό κύκλο, δηλαδή χωρίς διέγερση ωοθηκών. Η έλλειψη τραχηλικής βλέννας είναι σπάνιο αίτιο υπογονιμότητας και παρατηρείται συνήθως μετά από εκτεταμένη κωνοειδή εκτομή τραχήλου (αφαίρεση αλλοιώσεων λόγω προσβολής από τον ιό των κονδυλωμάτων -HPV).

Αν πρόκειται για γυναίκα μεγαλύτερης ηλικίας, που δεν έχει μεγάλο απόθεμα ωαρίων στις ωοθήκες, πρέπει να γίνεται «οικονομία ωαρίων». Σε αυτή την περίπτωση, η μεγιστοποίηση της πιθανότητας για επίτευξη εγκυμοσύνης γίνεται με την εξωσωματική γονιμοποίηση, γιατί ως τεχνική έχει μεγαλύτερα ποσοστά επιτυχίας.

Γενικά, η χρησιμότητα της σπερματέγχυσης έχει κυρίως νόημα σε «εύκολα» περιστατικά υπογονιμότητας.

Υποβοηθούμενη εκκόλαψη (LAH)

Όταν ένα ωάριο γονιμοποιηθεί, η διαφανής ζώνη που το περιβάλει –το «κέλυφός» του δηλαδή- σκληραίνει. Με τον τρόπο αυτόν, αποτρέπει δεύτερο σπερματοζωάριο να εισέλθει καθώς επίσης λειτουργεί και σαν ασπίδα προστασίας κατά τις πρώτες ημέρες του αναπτυσσόμενου. Κατά την 5-6 ημέρα ανάπτυξης, δημιουργείτε άνοιγμα στη ζώνη αυτή και το έμβρυο εκκολάπτεται με σκοπό να εμφυτευτεί στο εσωτερικό της μήτρας.

Ορισμένες φορές ωστόσο, η διαφανής αυτή ζώνη είναι πιο «σκληρή» από το φυσιολογικό με αποτέλεσμα η εκκόλαψη να αποτύχει κι έτσι το έμβρυο να μην μπορέσει να εμφυτευτεί. Κατά συνέπεια, δεν επιτυγχάνεται εγκυμοσύνη.

Η υποβοηθούμενη εκκόλαψη (Laser Assisted Hatching –LAH) είναι μία τεχνική όπου δημιουργείται στο εργαστήριο ένα μικρό άνοιγμα στη διαφανή ζώνη του εμβρύου που σκοπό έχει να διευκολύνει το έμβρυο να εκκολαφτεί και να προάγει την μετέπειτα εμφύτευση, αυξάνοντας τα ποσοστά επίτευξης εγκυμοσύνης.

Η υποβοηθούμενη εκκόλαψη μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε περιπτώσεις όπου:

  • Η ηλικία της γυναίκας είναι αυξημένη
  • Έχουν προηγηθεί πολλαπλές αποτυχίες εμφύτευσης μετά από IVF ή ICSI
  • Τα έμβρυο έχουν αποψυχθεί
  • Έμβρυα με χαμηλή πρόγνωση, συμπεριλαμβανομένων των συνθηκών όπως παχιά διαφανής ζώνη, αργούς ρυθμούς κυτταρικής διαίρεσης  ή υψηλά επίπεδα κυτταρικού κατακερματισμού

Η διαδικασίας της υποβοηθούμενης εκκόλαψης πραγματοποιείται λίγο πριν την εμβρυομεταφορά.

Κρυοσυντήρηση εμβρύων

Σε έναν κύκλο εξωσωματικής γονιμοποίησης, πολλές φορές αναπτύσσονται περισσότερα έμβρυα από αυτά που θα μεταφερθούν στη μήτρα. Αν η ποιότητα των εμβρύων είναι κατάλληλη, τότε υπάρχει η δυνατότητα να υποβληθούν σε κρυοσυντήρηση (κατάψυξη) και να χρησιμοποιηθούν σε επόμενο κύκλο. Με τον τρόπο αυτό, ένα ζευγάρι έχει τη δυνατότητα για περισσότερες από μία προσπάθειες με έναν μόνο κύκλο διέγερσης των ωοθηκών για την παραγωγή ωαρίων.

Τα έμβρυα μπορούν να καταψυχθούν την 1η, 2η, 3η ή 5η μέρα μετά την ωοληψία. Οι εμβρυολόγοι τα αξιολογούν με βάση τα διεθνή κριτήρια και κρίνουν ποια έμβρυα μπορούν να είναι βιώσιμα κατά την ψύξη/απόψυξη και μπορούν πιθανώς να δώσουν εγκυμοσύνη.

Τα έμβρυα μπορούν να παραμείνουν στην κρυοσυντήρηση για 5 χρόνια κάτω από τις κατάλληλες συνθήκες κρυοσυντήρησης. Στο «γέννημα» το ποσοστό επιβίωσης μετά από κατάψυξη/απόψυξη είναι 80%.

Η βιωσιμότητα των κατεψυγμένων εμβρύων είναι ελαφρώς χαμηλότερη σε σχέση με τα φρέσκα. Υπάρχουν όμως πολλές περιπτώσεις που δεν έχει επιτευχθεί εγκυμοσύνη με «φρέσκα» έμβρυα αλλά με κατεψυγμένα. Έχουμε επίσης πολλές περιπτώσεις που ζευγάρια έκαναν το 2ο ή και 3ο παιδί με κατεψυγμένα έμβρυα χωρίς να χρειασθεί να υποβληθούν ξανά στην διαδικασία ενός ολόκληρου κύκλου εξωσωματικής γονιμοποίησης. Ακόμα και έμβρυα 5ης ημέρας -δηλαδή βλαστοκύστεις- μπορούν να κρυoσυντηρηθούν εφόσον κριθούν ποιοτικά κατάλληλες με καλές πιθανότητες επιτυχίας αργότερα.

 

 

icon-newsletter

Newsletter

icon-testimonials

Η Εμπειρία σας

Μοιραστείτε την εμπειρία που είχατε μαζί μας.

icon-testimonials-writeΓράψτε την εμπειρία σας

icon-testimonials-readΔιαβάστε τις εμπειρίες των άλλων

Διαγνωστική & Θεραπευτική Γυναικολογία

facebook-iconyoutube-icon

Όροι χρήσης | Site map

Copyright © 2015

 

Επικοινωνία

Νίκης 38 (Νέα Φιλοθέη)
151 23 Μαρούσι
Τ:210.68.56.290
F:210.68.56.291
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
www.athens-gynecology.gr