Ενδοσκόπηση

pistofidisx  Γεώργιος Πιστοφίδης
 MB. BS. FRCOG
 Χειρουργός Γυναικολόγος

ti-shmainei-endoskopishΜε τον όρο ενδοσκόπηση στην ιατρική, εννοούμε τη χρήση λεπτών τηλεσκοπίων με τα οποία μπορούμε να ελέγξουμε περιοχές του σήματος που δεν είναι άμεσα ορατές με απλή οπτική εξέταση. Έτσι για παράδειγμα η γαστρεντερολόγοι ελέγχουν το στομάχι με γαστροσκόπιση, το παχύ έντερο με κολονοσκόπηση, οι ουρολόγοι την ουροδόχο κύστη με κυστεοσκόπηση, κ.ο.κ.

Στη γυναικολογική ειδικότητα υπάρχουν δύο σημαντικές περιοχές που μπορούν να ελεγχθούν ενδοσκοπικά. Η πρώτη περιλαμβάνει το εσωτερικό της κοιλιάς και ειδικότερα το περιεχόμενο της πυέλου όπου βρίσκονται τα έσω γεννητικά όργανα, δηλαδή η μήτρα, οι σάλπιγγες και οι ωοθήκες. Η δεύτερη ελέγχει των εσωτερικό χώρο της μήτρας, δηλαδή το ενδομήτριο που είναι και η περιοχή που μεγαλώνει το έμβρυο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Η πρώτη εξέταση ονομάζεται λαπαροσκόπηση και διενεργείται υπό Γενική Αναισθησία διά μέσω του ομφαλού της κοιλιάς, ενώ η δεύτερη λέγεται υστεροσκόπηση και γίνεται διακολπικά. Η διαγνωστική υστεροσκόπιση είναι γενικά ανώδυνη και μπορεί να γίνει όπως και ο κολπικός υπέρηχος σε εξωτερικό ιατρείο.

Όταν χρησιμοποιούνται τέτοιες τεχνικές οι τομές και το τραύμα είναι τόσο μικρές ώστε να δικαιολογεί τον όρο ελάχιστη επεμβατική τεχνική. Σήμερα πλέον όλες οι χειρουργικές επεμβάσεις που απαιτούσαν μεγάλες τομές, τείνουν να αντικατασταθούν με ενδοσκοπικές μεθόδους.

icon-newsletter

Newsletter

icon-testimonials

Η Εμπειρία σας

Μοιραστείτε την εμπειρία που είχατε μαζί μας.

icon-testimonials-writeΓράψτε την εμπειρία σας

icon-testimonials-readΔιαβάστε τις εμπειρίες των άλλων

Διαγνωστική & Θεραπευτική Γυναικολογία

facebook-iconyoutube-icon

Όροι χρήσης | Site map

Copyright © 2015

 

Επικοινωνία

Νίκης 38 (Νέα Φιλοθέη)
151 23 Μαρούσι
Τ:210.68.56.290
F:210.68.56.291
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
www.athens-gynecology.gr