Κλιμακτήριος / Εμμηνόπαυση

articles-pistofidis-small  Γεώργιος Πιστοφίδης
 MB. BS. FRCOG
 Χειρουργός Γυναικολόγος

klimakthrios-emmhnopaushΠολλές γυναίκες μπερδεύουν τον όρο κλιμακτήριο με τον όρο εμμηνόπαυση.

Κλιμακτήριος είναι η περίοδος που οι ωοθήκες αρχίζουν να εξαντλούνται από ποιοτικά ωοθυλάκια και διαρκεί από 3-5 χρόνια. Στο διάστημα αυτό η γυναίκα έχει ακόμα κανονικά περίοδο απλά η γονιμότητά της αρχίζει να δυσκολεύει και προς το τέλος της κλιμακτήριου αρχίζουν και οι ανωμαλίες. Αυτό δημιουργείται καθότι τα ωοθυλάκια δεν απορροφώνται στο κανονικό τους διάστημα και κάποια από αυτά δημιουργούν κύστεις. Αυτές δεν αποτελούν κάτι σοβαρό, απλά καθυστερούν τον κύκλο η προκαλούν ανωμαλίες περιόδου.

Η εμμηνόπαυση, από την άλλη μεριά, είναι η διακοπή της περιόδου. Μιλάμε για εμμηνόπαυση όταν η περίοδος έχει να εμφανισθεί για τουλάχιστον τέσσερις μήνες. Σε κάποιες περιπτώσεις η περίοδος μπορεί να ξανά εμφανισθεί και μετά πάροδο ενός η και περισσότερων ετών. Πάντοτε όμως η γυναίκα καλό είναι να ελέγχεται για να αποκλεισθεί κάποιος παθολογικός λόγος.

Χρειάζεται ορμονική θεραπεία η εμμηνόπαυση?

Αν η εμμηνόπαυση εμφανισθεί στη συνηθισμένη ηλικία, που είναι περίπου τα 50 χρόνια, και η γυναίκα δεν έχει τραγικά συμπτώματα, δηλαδή εφιδρώσεις, ψυχολογικά προβλήματα ή έντονη νευρικότητα-αϋπνίες, δεν χρειάζεται να πάρει τίποτα. Πάντα βέβαια πρέπει να λαμβάνει κανείς και το ιστορικό της ενδιαφερόμενης, καθότι σε κάποιες περιπτώσεις οι ορμόνες αντενδείκνυνται απόλυτα.

Σε περιπτώσεις που δεν συντρέχει ιατρικός λόγος και οι ενοχλήσεις είναι υπερβολικές, η θεραπεία επαναφοράς της περιόδου ή ορμονικής κάλυψης μπορεί να χορηγηθεί για μέχρι και τέσσερα χρόνια αλλά με ετήσιους ελέγχους μαστών και έσω γεννητικών οργάνων με ψηφιακή μαστογραφία και υπέρηχο.

Βέβαια, υπάρχουν και θεραπείες με φυτικά σκευάσματα που έχουν λιγότερες παρενέργειες και προσφέρουν και αυτές κάποια κάλυψη.

icon-newsletter

Newsletter

icon-testimonials

Η Εμπειρία σας

Μοιραστείτε την εμπειρία που είχατε μαζί μας.

icon-testimonials-writeΓράψτε την εμπειρία σας

icon-testimonials-readΔιαβάστε τις εμπειρίες των άλλων

Διαγνωστική & Θεραπευτική Γυναικολογία

facebook-iconyoutube-icon

Όροι χρήσης | Site map

Copyright © 2015

 

Επικοινωνία

Νίκης 38 (Νέα Φιλοθέη)
151 23 Μαρούσι
Τ:210.68.56.290
F:210.68.56.291
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
www.athens-gynecology.gr