Η Ομάδα, το Έργο & το Όραμα μας

pistofidisx  Γεώργιος Πιστοφίδης
 MB. BS. FRCOG
 Χειρουργός Γυναικολόγος

Το 2006 δημιουργήθηκε στο Λευκό Σταυρό Αθηνών το τμήμα εξελιγμένης Ενδοσκοπικής χειρουργικής, με σκοπό την παροχή υψηλής επιστημονικής υπηρεσίας στο γυναικολογικό μας κοινό. Οι στόχοι όμως δεν ήταν μόνον θεραπευτικοί αλλά συμπεριλάμβαναν έρευνα, οργάνωση εκπαιδευτικών σεμιναρίων καθώς και διδασκαλία ενδοσκοπικών τεχνικών σε συναδέλφους με ενδιαφέρον στην εκμάθηση τέτοιων μεθόδων.

xeirourgikh-omada

Κατά την διάρκεια αυτής της περιόδου εξοπλίσθηκαν οι  αίθουσες των χειρουργείων με μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας καθώς και ηλεκτρονικό υλικό για την αρχειοθέτηση και αναμετάδοση χειρουργικών επεμβάσεων  σε χώρους εκπαίδευσης της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Είμαστε υπερήφανοι για το τμήμα που δημιουργήσαμε καθότι όχι μόνον είναι σε θέση να προσφέρει τις υψηλότερες δυνατόν υπηρεσίες στις  ασθενείς μας αλλά παράγει επιπλέον σημαντικό ερευνητικό και εκπαιδευτικό έργο που ελπίζουμε θα επηρεάσει θετικά την Ελληνική ιατρική και θα διαμορφώσει   βάσεις για την ασφαλέστερη εξάπλωση στην χώρα μας των ενδοσκοπικών τεχνικών.

Η γυναικεία γονιμότητα και η χειρουργική της αποκατάσταση είναι ο σκοπός για τον οποίο δημιουργήθηκε αυτό το τμήμα.  Η φιλοσοφία μας είναι η διατήρηση της ακεραιότητας των οργάνων  της αναπαραγωγής και όχι η εξαίρεσή τους. Σε πολλές περιπτώσεις η αφαίρεση είναι η εύκολη  λύση και τουλάχιστον μέχρι πρόσφατα αποτελούσε την συχνότερη ιατρική συμβουλή σε γυναίκες με βαριά παθολογία της μήτρας, όπως π.χ. υστερεκτομία για  μεγάλα ή πολλαπλά ινομυώματα μήτρας ή αφαίρεση ωοθηκών και σαλπίγγων για μεγάλες κύστεις ωοθηκών.

Η λαπαροσκοπική χειρουργική με την ανώτερη οπτική της  ανάλυση, την ατραυματική της ιδιότητα και τις λεπτές κινήσεις που προσφέρει στον χειρουργό, δημιούργησε μια νέα διάσταση αντιμετώπισης και διόρθωσης των  γυναικολογικών παθήσεων και άλλαξε τον χάρτη των χειρουργικών επεμβάσεων (φωτ 3, 4, 5). Ζούμε πλέον μια πραγματική τεχνολογική επανάσταση η οποία  επαναπροσδιορίζει τον τρόπο αντιμετώπισης της παθολογίας της μήτρας και των ωοθηκών.

Πολλές φορές όταν  οι γιατροί αναφέρονται σε λαπαροσκοπικές τεχνικές, δίνουν ιδιαίτερο βάρος στα ανώτερα αισθητικά αποτελέσματα, την μικρότερη παραμονή στην κλινική και τον  ελάχιστο μετεγχειρητικό πόνο. Σαφώς και τα ανωτέρω αποτελούν οφέλη των ενδοσκοπικών ή λαπαροσκοπικών μεθόδων, δεν είναι όμως τα ουσιαστικά τους  προτερήματα! Η ουσιαστική αξία αυτών των τεχνικών έγκειται στον ατραυματικό χειρισμό με τον οποίο μπορούμε να προσεγγίσουμε τους ιστούς. Έχει πλέον  αποδειχθεί κατόπιν πολλών μελετών ότι όταν ανοίγουμε το σώμα, το μέγεθος του τραύματος σε συνάρτηση με τους χειρουργικούς χειρισμούς προδιαθέτουν στην  δημιουργία μετεγχειρητικών συμφύσεων.

Σήμερα, ενώ οι γενικοί χειρουργοί έχουν πλέον εντάξει την λαπαροσκοπική μέθοδο ως την κύρια χειρουργική τεχνική τους, και κάνουν σχεδόν το 90% των χειρουργείων  λαπαροσκοπικά, οι γυναικολόγοι έχουν μείνει πολύ πίσω. Το 90% των ινομυωματεκτομών και υστερεκτομών στην Ελλάδα γίνεται ακόμα ανοιχτά ειδικά δε, στις  επαρχιακές πόλεις όπου σχεδόν το 100% οποιωνδήποτε γυναικολογικών επεμβάσεων γίνεται με ανοιχτή χειρουργική!

  •  

     

icon-newsletter

Newsletter

icon-testimonials

Η Εμπειρία σας

Μοιραστείτε την εμπειρία που είχατε μαζί μας.

icon-testimonials-writeΓράψτε την εμπειρία σας

icon-testimonials-readΔιαβάστε τις εμπειρίες των άλλων

Διαγνωστική & Θεραπευτική Γυναικολογία

facebook-iconyoutube-icon

Όροι χρήσης | Site map

Copyright © 2015

 

Επικοινωνία

Νίκης 38 (Νέα Φιλοθέη)
151 23 Μαρούσι
Τ:210.68.56.290
F:210.68.56.291
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
www.athens-gynecology.gr