Ετήσιος Έλεγχος

Καλόν είναι να γίνεται κάθε χρόνο, όπως ο όρος το ορίζει, και στον έλεγχο να εσωκλείονται το τεστ Παπανικολάου, υπέρηχος μαστών και κολπικός υπέρηχος.

Τέστ Παπανικολάου - Κολποσκόπηση

test-papanikolaou-kolposkophshΤο τεστ επινοήθηκε από τον Έλληνα ερευνητή Γεώργιο Παπανικολάου στην Αμερική για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Το τεστ αυτό δεν είναι έλεγχος για μικρόβια του κόλπου ούτε μπορεί να ελέγξει κακοήθειες του ενδομητρίου (μήτρας) η ωοθηκών! Το τεστ Παπανικολάου στοχεύει όχι τόσο στο να διαγνώσει κακοήθειες του τραχήλου όσο καταστάσεις με δυναμική να εξελιχθούν σε καρκίνο όπως ιογενείς λοιμώξεις η προκαρκινικές βλάβες.

Βεβαίως όλες αυτές οι βλάβες θεραπεύονται πλέον σε επίπεδο εξωτερικού ιατρείου με τοπική αφαίρεση της βλάβης με κολπισκοπικό έλεγχο και με τοπική αναισθησία.

Με τον όρο κολποσκόπηση, ενώνουμε τον έλεγχο του τραχήλου της μήτρας υπό μεγέθυνση και ‘βάφοντας’ την επιφάνεια του τραχήλου με αρχαίο διάλυμα οξικού οξέως που εμφανίζει τις άτυπες παθολογικές βλάβες.

Εάν χρειασθεί μπορεί την ίδια ώρα να γίνει και λήψη βιοψιών από διάφορα σημεία για ακριβέστερη διάγνωση. Η εξέταση είναι εντελώς ανώδυνη και διαρκεί γύρω στα δέκα λεπτά.

Σε περίπτωση που χρειαστεί να αφαιρεθεί η βλάβη, αυτό γίνεται τοπικά υπό κολποσκοπικό έλεγχο και είναι τελείως ανώδυνη.

Ιός των κονδυλωμάτων

O HPV (Human Papilloma Virus) ή αλλιώς ιός των ανθρώπινων κονδυλωμάτων μεταδίδεται με τη σεξουαλική επαφή ακόμα και αν δεν είναι ολοκληρωμένη. Κάποιοι τύποι του ιού μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Ο ιός μπορεί να προκαλέσει βλάβες στα έξω γεννητικά όργανα του άνδρα και της γυναίκας.

Αυτές οι βλάβες μπορεί να είναι ορατές με γυμνό μάτι, όπως, π.χ., τα οξυτενή κονδυλώματα, που υπάρχουν στα έξω γεννητικά όργανα, μπορεί όμως να μην είναι ορατές και τότε μιλάμε για επίπεδα κονδυλώματα ή flat condylomas.

Έχουν περιγραφεί περίπου 60 διαφορετικοί τύποι του ιού αυτού.

Υπάρχουν κάποιοι τύποι που εμφανίζονται πιο επιθετικοί και ευθύνονται για τη δημιουργία καρκίνου, ενώ άλλοι είναι λιγότερο επιθετικοί και προκαλούν βλάβες που καθίστανται πολύ λιγότερο επικίνδυνες για τον άνθρωπο.

Ανάλογα με το πόσο προχωρημένες είναι οι βλάβες αναφέρονται ως CIN1, CIN2 & CIN3 αντίστοιχα. Το CIN1 θεωρείται χαμηλού βαθμού βλάβη (LGSIL) και τα CIN2 & CIN3 θεωρούνται υψηλού βαθμού (HGSIL).

Μπορούμε να βρούμε τον τύπο του ιού που έχει προσβάλει το εκάστοτε άτομο με μία ειδική εξέταση που λέγεται ταυτοποίηση, αφού προηγουμένως πάρουμε με βιοψία ένα τμήμα του τραχήλου της μήτρας.

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τον τύπο του ιού διότι τότε είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε πόσο "επιθετικός" είναι ο ιός, δηλαδή αν υπάρχουν πολλές πιθανότητες να αναπτυχθεί καρκίνος ή όχι.

Εξελίξεις στην επιστήμη οδήγησαν στον εμβολιασμό. Ο εμβολιασμός προετοιμάζει το ανοσοποιητικό σύστημα βοηθώντας να προληφθεί η λοίμωξη από κάποιους ογκογόνους τύπους του ιού. Ο οργανισμός σ’ αυτή την περίπτωση θα είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει επόμενη λοίμωξη από αυτούς τους τύπους ιού, αν βέβαια προσβληθείτε από αυτούς.

Πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου

Η πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου έχει δυο σκέλη: Α) αυτό που μπορεί να κάνει η γυναίκα για τον εαυτό της και Β) η ιατρική πρόληψη.

A.  

Το κάπνισμα βλάπτει σοβαρά την υγεία και πρέπει να αποφεύγεται με κάθε τρόπο. Η βλαβερή δράση του καπνίσματος επιδρά απευθείας στον τράχηλο μειώνοντας την ανοσολογική αντίσταση του τραχήλου.

Η συχνή αλλαγή σεξουαλικών συντρόφων χωρίς προστασία τύπου προφυλακτικό, εκθέτει τον τράχηλο σε πιθανότητα σεξουαλικά μεταδιδόμενων λοιμώξεων όπως πχ, λοιμώξεις από κονδυλοματωδείς υιούς, χλαμιδιακές η και ερπητικές λοιμώξεις.

Η υπερβολική κούραση, αϋπνία, άγχος, καθιστική ζωή και κακή διατροφή επιδρούν αρνητικά στην υγεία μας και στο ανοσολογικό μας σύστημα.

Η αδιαφορία προς την υγεία με αραιά η έλλειψη γυναικολογικών ελέγχων μειώνει την δυνατότητα πρόληψης ανερχόμενων βλαβών του τραχήλου. 

B.   Η ιατρική πρόληψη βασίζεται πλέον στα εμβόλια για την πρόληψη υιογενών μολύνσεων. Αυτά πρέπει να χορηγούνται ιδανικά σε νέα κορίτσια 13-16 ετών πριν αρχίσουν σεξουαλική δράση. Σήμερα καλόν είναι και τα αγόρια να εμβολιάζονται καθώς έχει πλέον αποδεχθεί ότι πολλοί καρκίνοι στο στόμα και στον λάρυγγα στον άνδρα προέρχονται από τους κονδυλοματωδείς υιούς!

Σε κράτη όπου η πρόληψη είναι οργανωμένη όπως πχ η Ισλανδία, ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας έχει  σχεδόν εκλείψει!

Υπέρηχος

yperhxosΟ υπέρηχος στην γυναικολογία είναι σχεδόν πάντα δια-κολπικός Ο λόγος είναι ότι τα έσω γεννητικά όργανα εξετάζονται πολύ καθαρότερα με εσωτερικό υπέρηχο. Οι σύγχρονοι υπέρηχοι έχουν εξελιχθεί και έχουν δυνατότητα τρισδιάστατης ανασύνθεσης της εικόνας και με έγχρωμη απεικόνιση των αγγείων της πυέλου. Είναι πλέον τόσο αναλυτικός και αξιόπιστος ο κολπικός υπέρηχος, που σε έμπειρα χέρια ξεπερνά ακόμα και την αξία της μαγνητικής τομογραφίας.

Ο κολπικός υπέρηχος είναι απαραίτητη προϋπόθεση του ετήσιου γυναικολογικού ελέγχου.

icon-newsletter

Newsletter

icon-testimonials

Η Εμπειρία σας

Μοιραστείτε την εμπειρία που είχατε μαζί μας.

icon-testimonials-writeΓράψτε την εμπειρία σας

icon-testimonials-readΔιαβάστε τις εμπειρίες των άλλων

Διαγνωστική & Θεραπευτική Γυναικολογία

facebook-iconyoutube-icon

Όροι χρήσης | Site map

Copyright © 2015

 

Επικοινωνία

Νίκης 38 (Νέα Φιλοθέη)
151 23 Μαρούσι
Τ:210.68.56.290
F:210.68.56.291
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
www.athens-gynecology.gr