Ρομποτική Χειρουργική

pistofidisx  Γεώργιος Πιστοφίδης
 MB. BS. FRCOG
 Χειρουργός Γυναικολόγος

3-robotikhΤα τελευταία χρόνια ακούγονται πολλά για την ρομποτική χειρουργική. Το ρομπότ είναι λίγο παραπλανητικός όρος. Η πραγματική έννοια του ρομπότ είναι μια μηχανή ικανή να λειτουργεί και να δρα  ανεξαρτήτως ανθρώπινης επιρροής. Η συσκευή Da Vinci, το γνωστό σε όλους “ρομπότ “, δεν χειρουργεί από μόνο του. Αποτελεί ένα σύνθετο ηλεκτρονικό μηχανισμό με βραχίονες οι οποίοι κατευθύνονται από τον χειρουργό που τους χειρίζεται. Το ρομπότ ουσιαστικά  πολλαπλασιάζει τις ικανότητες του χειρουργού.

Η ρομποτική χειρουργική δημιουργήθηκε κατά τη δεκαετία του 1990 κυρίως για στρατιωτικούς σκοπούς. Η θεωρία πίσω από την σύλληψη του ρομπότ -ή πιο σωστά, της ανθρώπινα κατευθυνόμενης ρομποτικής επεμβατικής- ήταν η χειρουργική αντιμετώπιση τραυματισμένων στρατιωτών από τα μακρινά μεγάλα νοσοκομεία. Στη συνέχεια, όπως συνήθως συμβαίνει με όλα τα σύγχρονα μέσα, π.χ. ραντάρ, κινητή τηλεφωνία κλπ, πέρασε από τον στρατό στην πολιτική σφαίρα. Η ιδέα ως σύλληψη ήταν και παραμένει ιδιοφυής καθότι επιτρέπει σε έναν ασθενή να χειρουργηθεί από τον καλύτερο  χειρουργό ακόμα και αν ο ίδιος βρίσκεται στην άλλη άκρη του κόσμου.

Με το πέρασμα του χρόνου τα προτερήματα αυτών των μηχανημάτων άρχισαν να αναδύονται. Έτσι διαπιστώθηκε, πως αυτές οι μηχανές παρείχαν μεγαλύτερη σταθερότητα στην κίνηση από ότι το ανθρώπινο χέρι, τρισδιάστατη όραση  με υψηλή οπτική ανάλυση και μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων των ρομποτικών εργαλείων σε σχέση με τα λαπαροσκοπικά . Επιπλέον ο χειρουργός κάθεται σε μία άνετη θέση, γεγονός που επιτρέπει την ολοκλήρωση μακροχρόνιων και δυσκολότερων επεμβάσεων χωρίς τη σωματική κόπωση που απαιτεί η λαπαροσκοπική χειρουργική.  Αυτά τα χαρακτηριστικά, δίνουν στη ρομποτική χειρουργική το προβάδισμα σε σχέση με την κλασική λαπαροσκοπική μέθοδο, για κάποιες ιδιαίτερες επεμβάσεις, π.χ. χειρουργεία σε μικρές και περιορισμένες περιοχές του οργανισμού όπου απαιτούνται λεπτοί χειρισμοί με μεγάλη ακρίβεια και ανώτερη οπτική ευκρίνεια.

Τέτοιες επεμβάσεις γίνονται στην ογκολογική ανδρική ουρολογία (π.χ καρκίνος του προστάτη), αγγειοχειρουργικές επεμβάσεις και καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις. Κάποια χειρουργεία πλέον και στην γυναικολογία διεκπεραιώνονται καλύτερα με την χρήση του ρομπότ. Τέτοια είναι ιδιαίτερα δύσκολες υστερεκτομές και ογκολογικές επεμβάσεις.

Από την αρχική έκδοση των πρώτων ρομπότ έχουν περάσει πολλά χρόνια και πολλά μοντέλα. Τα τελευταία πλέον  είναι εξαιρετικές μηχανές με απίστευτους δείκτες ασφάλειας και χειρουργικής ακρίβειας. Το ρομπότ είναι αναμφισβήτητα ένα τεχνολογικό επίτευγμα και ως μέθοδος, παραμένει κάτω από τη στέγη της ευρύτερης λαπαροσκοπικής χειρουργικής.

icon-newsletter

Newsletter

icon-testimonials

Η Εμπειρία σας

Μοιραστείτε την εμπειρία που είχατε μαζί μας.

icon-testimonials-writeΓράψτε την εμπειρία σας

icon-testimonials-readΔιαβάστε τις εμπειρίες των άλλων

Διαγνωστική & Θεραπευτική Γυναικολογία

facebook-iconyoutube-icon

Όροι χρήσης | Site map

Copyright © 2015

 

Επικοινωνία

Νίκης 38 (Νέα Φιλοθέη)
151 23 Μαρούσι
Τ:210.68.56.290
F:210.68.56.291
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
www.athens-gynecology.gr