Εμμηνοροϊκός Κύκλος

articles-pistofidis-small  Γεώργιος Πιστοφίδης
 MB. BS. FRCOG
 Χειρουργός Γυναικολόγος

emmhnorroikos-kyklosΟ εμμηνορροϊκός η απλά κύκλος, αρχίζει από την πρώτη μέρα της περιόδου και συνήθως διαρκεί 28 ημέρες. Οι πρώτες 14 ημέρες απαρτίζουν την λεγόμενη παραγωγική φάση του κύκλου ενώ οι επόμενες 14 μέρες, την εκρηκτική.

Η σύλληψη σε γυναίκες με κύκλο 28 ημερών γίνεται συνήθως την 12η με 14η ημέρα. Υπάρχουν όμως και φυσιολογικές παραλλαγές στην διάρκεια του κύκλου. Άρα γυναίκες μπορούν να έχουν κύκλους από 22 έως και 35 μέρες χωρίς κανέναν ιδιαίτερο λόγο υγείας. 

Συνήθως, η διάρκεια του κύκλου είναι λίγο ανώμαλη στην αρχή της έμμηνου ρήσης αλλά σταθεροποιείται στα επόμενα χρόνια. Φυσιολογικά, γυναίκες που έχουν κύκλο κάθε περίπου 28 ημέρες  μπορεί να παρατηρήσουν μείωση της διαρκείας του κύκλου σε 22-24 ημέρες μετά τα τριανταπέντε τους με σαράντα χρόνια.

Ακραίες παραλλαγές του κύκλου παρατηρούνται σε γυναίκες με τις λεγόμενες ´πολυκυστικες´ ωοθήκες. Σε αυτές τις γυναίκες η περίοδος μπορεί να έρχεται κάθε τρεις η και έως τέσσερις μήνες. Εφόσον ελεγχθούν οι ορμόνες και δεν διαπιστωθεί κάποια παθολογική αλλοίωση, μπορεί και να συνεχίσουν να βλέπουν αραιά περίοδο χωρίς καμία επίπτωση στην υγεία τους η την γονιμότητά τους.

Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί κάποιες γυναίκες να παρατηρήσουν αίμα στο μέσον του κύκλου η κάποιες μέρες πριν την περίοδο. Εφόσον πάλι αποκλείσουμε παθολογία της μήτρας η των ωοθηκών με υπέρηχο καθώς και ορμονικές ανωμαλίες, μπορούμε να καθησυχάσουμε την γυναίκα και να μην χορηγήσουμε φάρμακα.

Το αντισυλληπτικό χάπι είναι καλή ιδέα σε νέες γυναίκες με άστατος κύκλο η αρεομηνόρροια λόγω πολυκυστικων ωοθηκών αφού βεβαίως ελέγξουμε το στήθος και τα έσω γεννητικά όργανα και αποκλείσουμε επίσης αγγειακές φλεβικές παθήσεις η προβλήματα πηκτικότητας του αίματος.

icon-newsletter

Newsletter

icon-testimonials

Η Εμπειρία σας

Μοιραστείτε την εμπειρία που είχατε μαζί μας.

icon-testimonials-writeΓράψτε την εμπειρία σας

icon-testimonials-readΔιαβάστε τις εμπειρίες των άλλων

Διαγνωστική & Θεραπευτική Γυναικολογία

facebook-iconyoutube-icon

Όροι χρήσης | Site map

Copyright © 2015

 

Επικοινωνία

Νίκης 38 (Νέα Φιλοθέη)
151 23 Μαρούσι
Τ:210.68.56.290
F:210.68.56.291
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
www.athens-gynecology.gr