Εμβρυομεταφορά

articles-pistofidis-small  Γεώργιος Πιστοφίδης
 MB. BS. FRCOG
 Χειρουργός Γυναικολόγος

embruometaforaΗ πιο συνηθισμένη ημέρα τοποθέτησης των εμβρύων είναι 2η ή 3η ημέρα μετά την ωοληψία. Η πιθανότητα επιτυχίας ανάμεσα σε έμβρυα 2ης ή 3ης ημέρας είναι ακριβώς ίδια. Αν τα έμβρυα τα κρατήσουμε σε επώαση 5 ημέρες τότε η διαίρεση των κυττάρων φθάνει τις 60-100 και το έμβρυο αυτό ονομάζεται βλαστοκύστη.

Την ημέρα της μεταφοράς επιλέγονται τα καλύτερα έμβρυα. Τα επιλεγμένα έμβρυα τοποθετούνται στον πυθμένα της μήτρας με έναν ειδικό λεπτό καθετήρα. Η εμβρυομεταφορά γίνεται χωρίς νάρκωση και είναι απόλυτα ανώδυνη. Η όλη διαδικασία γίνεται με τη βοήθεια υπερήχου και μοιάζει με το απλό κολπικό υπερηχογράφημα ή το τεστ Παπανικολάου.

Μετά την εμβρυομεταφορά και για τις επόμενες 2-3 μέρες, η γυναίκα θα πρέπει να αποφύγει την έντονη δραστηριότητα. Το τεστ κυήσεως γίνεται 14 μέρες μετά την ωοληψία.

Μεταφορά εμβρύων την 2η-3ή ημέρα ή την 5η;

Η τοποθέτηση βλαστοκύστεων είναι πιο ενδεδειγμένη σε γυναίκες που επιθυμούν μόνον ένα παιδί, σε γυναίκες με πολλά έμβρυα ανά προσπάθεια αλλά επανειλημμένες αποτυχίες και τέλος σε ζευγάρια που έχει νόημα να γίνει προεμφυτευτική διάγνωση.

Η εμβρυομεταφορά την 5η ημέρα έχει ορισμένα πλεονεκτήματα:

  • Επιτρέπει την επιλογή των καλύτερων εμβρύων.
  • Μειώνεται ο κίνδυνος της πολύδυμης κύησης.
    Το γεγονός ότι μεταφέρονται λιγότερα έμβρυα (έως 2 βλαστοκύστες) με μεγάλο δυναμικό για επίτευξη εγκυμοσύνης αυξάνει την πιθανότητα επιτυχίας και ταυτόχρονα μειώνει τον κίνδυνο πολύδυμης κύησης. 
  • Το ενδομήτριο φαίνεται ότι είναι πιο δεκτικό την 5η μέρα μετά την ωοληψία.
  • Η καλλιέργεια εμβρύων ως την 5η μέρα μας επιτρέπει να έχουμε περισσότερες πληροφορίες για την ποιότητα των εμβρύων.

Κατά τη διάρκεια της καλλιέργειας των εμβρύων ως την 5η μέρα, ξεχωρίζουν τα έμβρυα καλύτερης ποιότητας, αυτά δηλαδή που έχουν την καλύτερη δυναμική για επίτευξη εγκυμοσύνης. Έτσι δίνεται η δυνατότητα μεταφοράς λιγότερων εμβρύων (συνήθως 2), των πιο ικανών για εγκυμοσύνη.

Επιτρέπει την  προεμφυτευτική γενετική διάγνωση.

Πόσα έμβρυο μεταφέρονται;

Ο αριθμός των εμβρύων που μεταφέρονται εξαρτάται από την ποιότητα των εμβρύων, καθώς και από την ηλικία και το ιστορικό της γυναίκας. Στην Ελλάδα η ισχύουσα νομοθεσία (Ν.3089/2002 και Ν.3305/2005) ορίζει πως σε γυναίκες ηλικίας μικρότερης των 40 ετών επιτρέπεται η μεταφορά έως 3 εμβρύων, ενώ σε γυναίκες μεγαλύτερες των 40 ετών επιτρέπεται η μεταφορά έως 4 εμβρύων (όσο μεγαλώνει η ηλικία, τόσο μικραίνει η πιθανότητα επίτευξης εγκυμοσύνης). Σε κάθε περίπτωση, το ζευγάρι ενημερώνεται πλήρως και συζητάει αναλυτικά με το γιατρό για τον αριθμό των εμβρύων προς μεταφορά. Αν το ζευγάρι επιθυμεί την μεταφορά ενός εμβρύου για να αποκλείσει την πιθανότητα μίας ανεπιθύμητης πολύδιμης κύησης, η επιθυμία του γίνεται σεβαστή.

 

 

icon-newsletter

Newsletter

icon-testimonials

Η Εμπειρία σας

Μοιραστείτε την εμπειρία που είχατε μαζί μας.

icon-testimonials-writeΓράψτε την εμπειρία σας

icon-testimonials-readΔιαβάστε τις εμπειρίες των άλλων

Διαγνωστική & Θεραπευτική Γυναικολογία

facebook-iconyoutube-icon

Όροι χρήσης | Site map

Copyright © 2015

 

Επικοινωνία

Νίκης 38 (Νέα Φιλοθέη)
151 23 Μαρούσι
Τ:210.68.56.290
F:210.68.56.291
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
www.athens-gynecology.gr