Παθολογία Σάλπιγγων

articles-pistofidis-small  Γεώργιος Πιστοφίδης
 MB. BS. FRCOG
 Χειρουργός Γυναικολόγος

Οι σάλπιγγες είναι τα όργανα που συλλαμβάνουν το ωάριο μετά την ωορρηξία, εντός των οποίων αυτό γονιμοποιείται και μεταφέρεται στην μήτρα όπου εμφυτεύεται. Δυο προβλήματα προκύπτουν από προβληματικές σάλπιγγες. Το πρώτο είναι αποτυχία σύλληψης και το δεύτερο εξωμήτριος κύηση.

Τα περισσότερα προβλήματα των σαλπίγγων δυστυχώς δεν φαίνονται στον υπέρηχο αλλά μόνον κατά την διενέργεια λαπαροσκοπικού ελέγχου. Ο άλλος τρόπος με τον όποιον διερευνώνται οι σάλπιγγες είναι με την σαλπιγγογραφία η οποία γίνεται με ακτινογραφικό έλεγχο.

Η σαλπιγγογραφία πολλές φορές όταν δείχνει υποψία προβλήματος, οδηγεί την γυναίκα σε λαπαροσκοπικό έλεγχο για σιγουρότερη διάγνωση. Κατά την διάρκεια της
λαπαροσκόπησης γίνεται έγχυση σκιαγραφικής ουσίας η οποία περνάει μέσα από τις σάλπιγγες και αποκαλύπτει προβλήματα στην διαβατότητα ή και απόφραξη του αυλού της σάλπιγγας. Άρα, παρόλο που η σαλπιγγογραφία έχει αξία στην διερεύνηση των σαλπίγγων, μόνον ο λαπαροσκοπικός έλεγχος μπορεί να δώσει, όχι μόνον διαγνωστική απάντηση, αλλά και θεραπευτική λύση.

Άλλα προβλήματα που επηρεάζουν την λειτουργία των σαλπίγγων είναι συμφύσεις, δηλαδή, κολλήματα των σαλπίγγων με περιβάλλοντες ιστούς που τις καθηλώνουν και δεν μπορούν να συλλάβουν το ωάριο. Αυτού του είδους τα προβλήματα λύνονται την ώρα της λαπαροσκόπησης και οι σάλπιγγες επαναποκτούν την φυσιολογική τους κινητικότητα.

Υδροσάλπιγγες

Οι υδροσάλπιγγες, όπως λέει και ο όρος, σημαίνει σάλπιγγες διογκωμένες και γεμάτες με υγρό (ύδωρ και σάλπιγγα). Αυτό δημιουργείται μετά από λοιμώξεις που τις περισσότερες φορές δυστυχώς περνάνε απαρατήρητες. Ο καλύτερος τρόπος για να διαγωνισθούν υδροσάλπιγγες είναι η σαλπιγγογραφία. Οι υδροσάλπιγγες στην πιο απλή μορφή τους, δηλαδή λιγότερο προβληματικές, μπορεί να διορθωθούν λαπαροσκοπικά και να ξαναλειτουργήσουν.

Στις πιο βεβαρημένες όμως περιπτώσεις, καλόν είναι να αφαιρούνται τελείως ή έστω να διατέμνονται με την μήτρα ώστε να σταματήσει η επικοινωνία ανάμεσα στο υγρό που εμπεριέχουν και την μήτρα. Το υγρό αυτό είναι τοξικό για τα έμβρυα. Άρα, και σε γυναίκες που πρόκειται να υποβληθούν σε εξωσωματική γονιμοποίηση καλόν είναι οι σάλπιγγες να διατέμνονται/αφαιρούνται πριν την θεραπεία.

Οι υδροσάλπιγγες είναι στην ουσία αποφραγμένες σάλπιγγες. Η απόφραξη αφορά το άκρον των σαλπίγγων. Οι εκκρίσεις που δημιουργούνται κατά την διάρκεια του μήνα συσσωρεύονται στο εσωτερικό τους και δημιουργούν αυτήν την χαρακτηριστική εικόνα που περιγράφουμε ως ´υδροσάλπιγγες´.

  •  

     

icon-newsletter

Newsletter

icon-testimonials

Η Εμπειρία σας

Μοιραστείτε την εμπειρία που είχατε μαζί μας.

icon-testimonials-writeΓράψτε την εμπειρία σας

icon-testimonials-readΔιαβάστε τις εμπειρίες των άλλων

Διαγνωστική & Θεραπευτική Γυναικολογία

facebook-iconyoutube-icon

Όροι χρήσης | Site map

Copyright © 2015

 

Επικοινωνία

Νίκης 38 (Νέα Φιλοθέη)
151 23 Μαρούσι
Τ:210.68.56.290
F:210.68.56.291
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
www.athens-gynecology.gr