Γονιμοποίηση

articles-pistofidis-small  Γεώργιος Πιστοφίδης
 MB. BS. FRCOG
 Χειρουργός Γυναικολόγος

Κλασική IVF

mikrogonhmopoihsh-2Λίγες ώρες μετά την ωοληψία, πραγματοποιείται η επώαση των ωαρίων με το επεξερμασμένο δείγμα σπέρματος. Τα ωάρια μαζί με τα σπερματοζωάρια επωάζονται σε συνθήκες παρόμοιες με αυτές που επικρατούν κατά την αντίστοιχη διαδικασία στη φυσική σύλληψη. Η γονιμοποίηση ελέγχεται το επόμενο πρωί. Στα ωάρια που έχουν γονιμοποιηθεί παρατηρούνται 2 προπυρήνες.

Η παραπάνω διαδικασία ονομάζεται «απλή εξωσωματική γονιμοποίηση» (απλό IVF) και χρησιμοποιείται όταν το δείγμα σπέρματος είναι «καλής ποιότητας», δηλαδή όταν εμφανίζει φυσιολογικές τιμές σε διάφορες παραμέτρους (όγκος, αριθμός σπερματοζωαρίων, κινητικότητα, μορφές). Σε περίπτωση που το δείγμα σπέρματος δεν είναι καλής ποιότητας (χαμηλός αριθμός σπερματοζωαρίων, χαμηλή κινητικότητα κλπ), τότε χρησιμοποιείται η τεχνική της μικρο-γονιμοποίησης  (ICSI).

Μίκρογονιμοποίηση

ICSI (Intra Cytoplasmic Sperm Injection)

Αν το δείγμα σπέρματος δεν είναι καλής ποιότητας ή αν υπάρχει ιστορικό προηγούμενης αποτυχίας γονιμοποίησης με απλή IVF, τότε χρησιμοποιείται η μικρο-γονιμοποίηση (Intra Cytoplasmic Sperm Injection, ICSI). Η τεχνική αυτή ξεπερνά τα προβλήματα χαμηλού αριθμού σπερματοζωαρίων ή χαμηλής κινητικότητας, που συνήθως προκαλούν την ανδρική υπογονιμότητα.

Η τεχνική αυτή περιλαμβάνει την επιλογή ενός σπερματοζωαρίου από τους εμβρυολόγους, με βάση τη μορφολογία και την κινητικότητά του, και την εισαγωγή του σπερματοζωαρίου αυτού μέσα σε ένα ωάριο. Η όλη διαδικασία γίνεται με τη βοήθεια μικροσκοπίου μεγάλης μεγέθυνσης και ειδικά μικροχειριστήρια.

Η τεχνική αυτή έχει δώσει τη λύση σε ζευγάρια όπου υπάρχει έντονος ο ανδρικός παράγοντας υπογονιμότητας. Χρειάζεται μόνο ένα σπερματοζωάριο, ακόμα και χαμηλής κινητικότητας, προκειμένου να επιτευχθεί γονιμοποίηση του ωαρίου.

IMSI (Intracytoplasmic Morphologically Selected Sperm Injection)

Ενώ για πολλά χρόνια τα μικροσκόπια που χρησιμοποιούντο για ICSI επέτρεπαν μεγέθυνση Χ200 φορές, τελευταία, ειδικά μικροσκόπια επιτρέπουν πολύ μεγαλύτερη μεγέθυνση (Χ6000 φορές), με αποτέλεσμα να μπορούν οι εμβρυολόγοι να βλέπουν την εσωτερική μορφολογία των ωαρίων και να επιλέγουν εκείνα που δεν παρουσιάζουν ανωμαλίες με αποτέλεσμα την ελαχιστοποίηση αποτυχίας IVF, όταν αυτή οφείλετε σε ανδρικό παράγοντα.

PICSI (Preselective Intracytoplasmic Sperm Injection)

Πρόκειται για ένα νέο τρόπο επιλογής σπερματοζωαρίων που έχει ως στόχο την επιλογή των πιο λειτουργικά ικανών σπερματοζωαρίων που θα χρησιμοποιηθούν για μικρο-γονιμοποίηση (ICSI).

Στην φύση, η γονιμοποίηση ενός ωαρίου μπορεί να επιτευχθεί μόνο από ένα σπερματοζωάριο το οποίο είναι βιοχημικά ικανό να δεσμευτεί από μία ουσία η οποία βρίσκεται στην επιφάνεια του ωαρίου και ονομάζεται υαλουράνη. Η μέθοδος PICSI μιμείται τη φυσιολογική επιλογή των ωρίμων σπερματοζωαρίων. Η αρχή της μεθόδου στηρίζεται στη δέσμευση ωρίμων σπερματοζωαρίων από την υαλουράνη κι αυτό επιτυγχάνετε καλλιεργώντας εργαστηριακά, σπερματοζωάρια σε τριβλίο (‘πιατάκι’ εργαστηρίου) με επίστρωση υαλουράνης.

Κατά τη μικρο-γονιμοποίηση (ICSI), τα σπερματοζωάρια επιλέγονται από τους εμβρυολόγους με βάση τα διεθνή κριτήρια μορφολογίας και κινητικότητας.  Με τη μέθοδο PICSI, οι εμβρυολόγοι επιλέγουν τα σπερματοζωάρια που έχουν δεσμευτεί από την υαλουράνη και συνεπώς είναι πιο ικανά.

Μελέτες έχουν δείξει ότι σπερματοζωάρια που δεσμεύονται από το υαλουρονικό οξύ εμφανίζουν λιγότερες χρωμοσωμικές ανωμαλίες  και χαμηλότερο ποσοστό κατακερματισμού του DNA . Με αυτό τον τρόπο επιλογής των σπερματοζωαρίων, επιτυγχάνουμε τη δημιουργία εμβρύων καλύτερης ποιότητας, δηλαδή με μεγαλύτερη πιθανότητα εμφύτευσης και επίτευξης εγκυμοσύνης.

 

 

icon-newsletter

Newsletter

icon-testimonials

Η Εμπειρία σας

Μοιραστείτε την εμπειρία που είχατε μαζί μας.

icon-testimonials-writeΓράψτε την εμπειρία σας

icon-testimonials-readΔιαβάστε τις εμπειρίες των άλλων

Διαγνωστική & Θεραπευτική Γυναικολογία

facebook-iconyoutube-icon

Όροι χρήσης | Site map

Copyright © 2015

 

Επικοινωνία

Νίκης 38 (Νέα Φιλοθέη)
151 23 Μαρούσι
Τ:210.68.56.290
F:210.68.56.291
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
www.athens-gynecology.gr