Θηλασμός

thilasmosΠριν εκατό χρόνια, στον δυτικό κόσμο, δεν υπήρχε νεογνό που να μην θηλάζει το μητρικό γάλα της μητέρας του ή ακόμα, σε σπάνιες περιπτώσεις, την παραμάνα του οικισμού. Σε κάθε χωριό υπήρχε και η γυναίκα που κύρια ασχολία της ήταν ο θηλασμός των νεογνών των οποίων οι μητέρες δεν μπορούσαν να θηλάσουν.

Πριν εκατό χρόνια ήταν αδύνατη οποιαδήποτε άλλη τροφή για τα νεοφερμένα μέλη. Αυτονόητη, λοιπόν, η σίτισή τους από ανθρώπινους μαστούς.

Το ίδιο ισχύει επίσης και στις μέρες μας στις περισσότερες υπό ανάπτυξη χώρες σε όλο τον κόσμο. Η Αφρική, η Ασία, η Νότιος Αμερική, κατέχουν τα υψηλότερα ποσοστά θηλασμού. Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, ότι στα μέρη εκείνα που δεν υπάρχουν τα υποκατάστατα σίτισης, όπως τα ξένα γάλατα, ο θηλασμός αποτελεί μονόδρομο για το νεογνό και μάλιστα με απόλυτη επιτυχία για όσο διάστημα κρίνεται απαραίτητο από την οικογένεια.

Δυστυχώς στην Ευρώπη και κυρίως στην χώρα μας, το φυσικό αυτό δώρο, αμφισβητείται από την ίδια την κυοφορούσα. Χρόνια τώρα ακούω στο ιατρείο το εξής παράδοξο "ναι, θα θηλάσω αν έχω γάλα"!! Ομολογώ ότι οι γυναίκες εκφράζουν την δυσπιστία τους ως προς την επιτυχία του θηλασμού λόγω του ότι ένα μεγάλο ποσοστό φίλων, συγγενών, και γνωστών τους "δεν τα κατάφεραν". Απαντώ λοιπόν ρητά και κατηγορηματικά ότι ΟΛΕΣ ΘΗΛΑΖΟΥΜΕ ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΘΕΛΟΥΜΕ!!

Η πρόταση αυτή περιέχει όλη την ουσία της επιτυχίας. Το πρώτο και σημαντικότατο βήμα είναι η θέληση να χαρίσουμε τον μαστό μας στο νεογέννητο. Ένα νεογνό δεν γνωρίζει τίποτα άλλο πέρα από την μυρωδιά και τον ήχο της μητέρας του. 10 λεπτά μετά την γέννηση του εμφανίζονται οι αυτόματες θηλαστικές κινήσεις από το στόμα του. Σε αυτό το κρίσιμο χρόνο οφείλουμε να του χορηγήσουμε τον μαστό της μητέρας ως πηγή ενυδάτωσης και τροφής.

Το μητρικό γάλα διαφοροποιείται στην σύσταση του καθημερινά ανάλογα με τις ανάγκες του νεογνού. Η περιεκτικότητά του σε βιταμίνες, πρωτεΐνες, ιχνοστοιχεία, ηλεκτρολύτες είναι αντίστοιχη της ανάπτυξης του βρέφους. Είναι επαληθευμένο ότι όταν μια γυναίκα γεννάει πρόωρα, το γάλα της εφοδιάζεται με όλα τα στοιχεία που προστατεύουν το νεογνό από την προωρότητα του. Κανένα υποκατάστατο δεν μπορεί να συγκριθεί ούτε στο ελάχιστο με το μητρικό γάλα.

Παρόλα τα οφέλη, όμως, στις αρχές της δεκαετίας του '70 υπήρξε μια συστηματική προσπάθεια εκμηδένισης της ποιότητας και της αναγκαιότητας του φυσικού θηλασμού, από τις εταιρείες παραγωγής υποκατάστατων. Τα μαιευτήρια της εποχής εκείνης παρείχαν αφειδώς τα ξένα γάλατα και προωθούσαν την υποτιθέμενη ανωτερότητά τους σε σχέση με το μητρικό γάλα. Η προσπάθεια αυτή απέδωσε και τα υποκατάστατα έγιναν απαραίτητα για κάθε λεχώνα. Έτσι, στο πέρασμα των χρόνων, πέρασε στην συνείδηση των γυναικών ότι το ξένο γάλα είναι απαραίτητο για την σωστή ανάπτυξη του παιδιού τους και φάνταζε στα αυτιά τους αδύνατος ο θηλασμός.

Η αλήθεια είναι ότι τα υποκατάστατα παρείχαν ανεξαρτησία και αίσθημα ελευθερίας στις λεχωίδες αφού δεν ήταν απαραίτητη η φυσική παρουσία τους στα συνεχή γεύματα των νεογνών τους. Έτσι, σιγά σιγά, οδηγηθήκαμε στην απόλυτη αποτυχία του θηλασμού με δεδομένο ότι οι μαστοί είναι αδένες που πρέπει να διεγείρονται συχνά και σταθερά για να έχουν αντίστοιχα σταθερή παραγωγή. Αν δεν τοποθετούμε το νεογνό σε όλα τα γεύματα του στους μαστούς, και του χορηγούμε υποκατάστατα, τότε οι μαστοί δεν διεγείρονται και δεν παράγουν. Αυτή είναι η βασική αρχή του θηλασμού.

Προσωπικά, θεωρώ ότι αποτελεί κανόνα η επιτυχία του θηλασμού από όλες τις γυναίκες αρκεί να θέλουν και να επιδιώκουν τον συνεχή και απρόσκοπτο θηλασμό χωρίς παρεμβολές από πρόσθετα ή συμπληρώματα. Συχνή και διαρκή διέγερση με το νεογνό στο στήθος και το αποτέλεσμα θα είναι ενθαρρυντικό.

Επίσης, η παραμονή στο μαιευτήριο μαζί με το νεογνό από την γέννηση έως και την έξοδο από την κλινική, βοηθά και επιδοτεί τον θηλασμό. Στην σύγχρονες κλινικές ακολουθείται ο θεσμός του Roοming-in δωματίου, δηλαδή, η μονάδα μητέρα-νεογνό να παραμένει στο ίδιο δωμάτιο χωρίς συχνές απομακρύνσεις του ενός από το άλλο. Έτσι, σε κάθε ζήτηση τροφής από το νεογνό, ο μαστός να του προσφέρεται ανεμπόδιστα.

Τέλος η εκλογή ενός παιδιάτρου ο οποίος θα έχει θετική σχέση και άποψη για τον θηλασμό, αποτελεί ισχυρό παράγοντα επιτυχίας.

 

 

icon-newsletter

Newsletter

icon-testimonials

Η Εμπειρία σας

Μοιραστείτε την εμπειρία που είχατε μαζί μας.

icon-testimonials-writeΓράψτε την εμπειρία σας

icon-testimonials-readΔιαβάστε τις εμπειρίες των άλλων

Διαγνωστική & Θεραπευτική Γυναικολογία

facebook-iconyoutube-icon

Όροι χρήσης | Site map

Copyright © 2015

 

Επικοινωνία

Νίκης 38 (Νέα Φιλοθέη)
151 23 Μαρούσι
Τ:210.68.56.290
F:210.68.56.291
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
www.athens-gynecology.gr