Βελονισμός και υπογονιμότητα

04 Απρ. 2017

acupuncture ivf

Ο βελονισμὀς είναι μια πανάρχαια θεραπευτική μέθοδος, συνεχώς εξελισσόμενη επί 4 χιλιετίες και πλέον πλήρως ενταγμένη παγκοσμίως στη Δυτική Ιατρική κοινότητα.

Κύριες δράσεις του είναι η παυσίπονη και αντιφλεγμονώδης, αυτή της ρύθμισης του ορμονικού συστήματος (υποθάλαμο - υποφυσιακός άξονας), καθώς επίσης η εξαιρετικά σημαντική δράση του στον ψυχισμό και τη διαχείριση του στρες. Το θέμα της υπογονιμότητας είναι ένα πολύ ευαίσθητο και συναισθηματικά φορτισμένο ζήτημα για τα ζευγάρια και κυρίως για τη γυναίκα και ως εκ τούτου η προσέγγισή του θα πρέπει να είναι πολύπλευρη. Ο παράγοντας της ψυχολογίας δυστυχώς δεν υπολογίζεται συχνά στη Δυτική Ιατρική, αποτελεί ωστόσο ακρογωνιαίο λίθο, καθώς επίσης και τη μόνη πολλές φορές αιτία υπογονιμότητας, χωρίς καν την ύπαρξη οποιουδήποτε άλλου παθολογικού παράγοντα.

Ο βελονισμός όντας μια τεχνική σύμφωνα με την οποία η βελόνα προκαλεί αισθητικό ερεθισμό των νευρικών απολήξεων, δίνει εξαιρετικά αποτελέσματα σε προβλήματα άγχους και γενικότερα διαταραχές ψυχισμού. Εξαιρετικά αποτελέσματα κεντρικής-γενικής δράσης δε, επιτυγχάνουμε μέσω του ωτοβελονισμού .Το αποτέλεσμα αυτό οφείλεται στην ιδιαίτερα πλούσια νεύρωση του πτερυγίου του αυτιού.

Με τον βελονισμό μπορούμε να έχουμε ισχυρή ρυθμιστική δράση στα επίπεδα του στρες, αποδεδειγμένα με έρευνες που έχουν γίνει με τη χρήση μαγνητικής τομογραφίας, έρευνες που απέδειξαν πως το σύστημα υποθάλαμος-υπόφυση διεγείρεται με τον βελονισμό.

Η προαγωγή της απελευθέρωσης ενδογενών οπιοειδών (φυσικά παυσίπονα του οργανισμού) και η εξομάλυνση των ημερήσιων επιπέδων κορτιζόλης (η ορμόνη του στρες), μειώνει τη δραστηριότητα που σχετίζεται με το άγχος και ρυθμίζει εν γένει τον ψυχισμό.

Εν κατακλείδι, ο βελονισμός αποτελεί μια εξαιρετική συμπληρωματική παρέμβαση στα πλαίσια της πολυδιάστατης αντιμετώπισης της ασθενούς, όχι πλέον μόνο σαν γυναικολογικός ασθενής αλλά σαν αχώριστη οντότητα ψυχής και σώματος.

Μαριλένα Μπαλαφούτη, Μικροβιολόγος

 

 

icon-newsletter

Newsletter

icon-testimonials

Η Εμπειρία σας

Μοιραστείτε την εμπειρία που είχατε μαζί μας.

icon-testimonials-writeΓράψτε την εμπειρία σας

icon-testimonials-readΔιαβάστε τις εμπειρίες των άλλων

Διαγνωστική & Θεραπευτική Γυναικολογία

facebook-iconyoutube-icon

Όροι χρήσης | Site map

Copyright © 2015

 

Επικοινωνία

Νίκης 38 (Νέα Φιλοθέη)
151 23 Μαρούσι
Τ:210.68.56.290
F:210.68.56.291
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
www.athens-gynecology.gr