Βλαστοκυτταρική θεραπεία δίνει ελπίδες σε γυναίκες με πρόωρη εμμηνόπαυση να αποκτήσουν παιδί

04 Μαρ. 2018

cell treatment for early menopause

Επιστήμονες στις ΗΠΑ μεταμόσχευσαν βλαστικά κύτταρα από τον μυελό των οστών γυναικών στις ωοθήκες τους και με τον τρόπο αυτό ανέστρεψαν την πρόωρη εμμηνόπαυση και έδωσαν νέες ευκαιρίες γονιμότητας.

Έπειτα και από τις επιτυχημένες δοκιμές της νέα τεχνικής σε συγκεκριμένο αριθμό γυναικών, οι ερευνητές ελπίζουν πως θα καταφέρουν να αναπτύξουν μια νέα θεραπεία, που θα αντικαθιστά την μακρόχρονη ορμονική θεραπεία η οποία μπορεί να είναι επικίνδυνη για την εμφάνιση καρκίνου στις ασθενείς.

Η νέα μέθοδος δοκιμάστηκε σε 33 γυναίκες με πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια, μια διαταραχή που σταματά την περίοδο σε πάνω από το 1% των γυναικών πριν την ηλικία των 40 ετών. Αυτές οι γυναίκες, καθώς δεν μπορούν να παράγουν ωάρια, δεν είναι σε θέση να τεκνοποιήσουν.

Ο Dr Adam Balen, από τη Βρετανική Εταιρεία Γονιμότητας, δήλωσε: «Όταν μια γυναίκα παρουσιάσει πρώιμη εμμηνόπαυση, οι εμμηνορρυσίες διακόπτονται και τα λίγα ωάρια που μπορεί να παραμένουν στις ωοθήκες δεν διαθέτουν τον μηχανισμό για να απελευθερωθούν και να γονιμοποιηθούν. Η έρευνα μας δείχνει ότι η αναζωογόνηση της δραστηριότητας σε μια αδρανοποιημένη ωοθήκη μπορεί να είναι εφικτή. Για πόσο και με ποιο βαθμό θα διατηρηθεί η γονιμότητα είναι αβέβαιο και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι απαιτούνται πολύ περισσότερες έρευνες προτού να μπορέσει αυτή η θεραπεία να θεωρηθεί λύση για τις γυναίκες με πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια».

Η Kate Maclaran και η Dr. Marie Gerval, από τον Μ.Κ.Ο. Daisy Network, δήλωσαν: «Αυτή η έρευνα δίνει ελπίδα στις γυναίκες με πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια, ότι στο μέλλον μπορεί να έχουν τη δυνατότητα για φυσική σύλληψη ή να χρησιμοποιήσουν τα δικά τους ωάρια. Η τεχνική αυτή μπορεί να διεγείρει την λειτουργία των ωοθηκών, να επιτρέψει την ωορρηξία και την εγκυμοσύνη αλλά και να επαναφέρει τα κανονικά ορμονικά επίπεδα. Πολλά ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα αλλά πρέπει να διατηρήσουμε μια επιφυλακτική αισιοδοξία. Παρόλο που αυτή η θεραπεία αποτελεί μια συναρπαστική ελπίδα για το μέλλον, η αποτελεσματικότητα και η μακροπρόθεσμη ασφάλειά της πρέπει να καθοριστεί με περισσότερες μελέτες».

Αυτή την εβδομάδα, οι ερευνητές θα παρουσιάσουν τα αποτελέσματά της μελέτης τους στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνια.

Πηγή: Daily Mail 04/03/2018

 

 

icon-newsletter

Newsletter

icon-testimonials

Η Εμπειρία σας

Μοιραστείτε την εμπειρία που είχατε μαζί μας.

icon-testimonials-writeΓράψτε την εμπειρία σας

icon-testimonials-readΔιαβάστε τις εμπειρίες των άλλων

Διαγνωστική & Θεραπευτική Γυναικολογία

facebook-iconyoutube-icon

Όροι χρήσης | Site map

Copyright © 2015

 

Επικοινωνία

Νίκης 38 (Νέα Φιλοθέη)
151 23 Μαρούσι
Τ:210.68.56.290
F:210.68.56.291
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
www.athens-gynecology.gr