Εγκυμοσύνη από δωρεά ωαρίων: Περνάει το DNA της εγκύου στο έμβρυο;

01 Οκτ. 2016

ivf micro

Στη σύγχρονη πλέον κοινωνία ένας μεγάλος αριθμός ζευγαριών επιλέγουν να αρχίσουν την οικογένεια τους αργότερα στη ζωή τους με αποτέλεσμα κάποιοι από αυτούς να καταλήγουν στην λύση της δωρεάς ωάριων για να μπορέσουν να αποκτήσουν γίνουν γονείς.

Πέρα από τους κοινωνικούς λόγους υπάρχουν και ιατρικοί λόγοι που μπορεί να καθιστούν απαραίτητη την δωρεά ωαρίων, όπως για παράδειγμα στις περιπτώσεις της πρόωρης ωοθηκικής ανεπάρκειας. Η απόφαση για χρήση ωαρίων από άλλη γυναίκα είναι μια δύσκολη απόφαση που φέρνει αντιμέτωπα τα ζευγάρια με πολλά διλήμματα. Ένα από τα θέματα που προκύπτουν είναι το γεγονός ότι το έμβρυο δεν θα έχει το γενετικό υλικό της γυναίκας.

Όπως όμως έδειξε μια πρόσφατη μελέτη οι γυναίκες που έχουν μείνει έγκυες με δωρεά ωαρίων πιθανότατα επηρεάζουν την έκφραση των γονιδίων των εμβρύων από πολύ νωρίς στην εγκυμοσύνη. Η ερευνητική ομάδα που εργάστηκε στην Αμερική και στην Ισπανία μελέτησε κάποια μόρια τα οποία είναι γνωστά ως microRNAs και σχετίζονται με το DNA. Αυτά τα μόρια εκκρίνονται από τη μήτρα της εγκύου γυναίκας και λειτουργούν ως σύστημα επικοινωνίας μεταξύ του εμβρύου και της μητέρας (εγκύου). Ο ρόλος αυτών των μορίων είναι να ρυθμίζουν την δραστηριότητα και την έκφραση των γονιδίων κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης του εμβρύου. Ήταν γνωστό ως τώρα ότι το ενδομήτριο «τρέφει» το έμβρυο, τώρα όμως φαίνεται ότι συμμετέχει επίσης και στην έκφραση των γονιδίων.

Η κατάσταση υγείας της γυναίκας κατά την εγκυμοσύνη, το περιβάλλον της μήτρας, οι διατροφικές συνήθειες όπως και ο τρόπος ζωής της εγκύου επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό το έμβρυο είτε αυτό προέρχεται από δωρεά ωαρίων ή όχι. Αυτά τα ευρήματα αποτελούν εάν τεράστιο βήμα στην κατανόηση της σημασίας του περιβάλλοντος της μήτρας και πόσο αυτό επηρεάζει την ανάπτυξη του εμβρύου.

Επομένως, στη ερώτηση εάν η λήπτρια ωαρίων μπορεί να «περάσει» δικό της DNA στο παιδί η απάντηση είναι όχι. Αλλά στη ερώτηση εάν οι γυναίκες που συλλαμβάνουν με δωρεά ωαρίων μπορούν να επηρεάσουν τα γονίδια των παιδιών η απάντηση είναι ναι απολύτως.

Πηγή: Bionews 02/11/2015

 

 

icon-newsletter

Newsletter

icon-testimonials

Η Εμπειρία σας

Μοιραστείτε την εμπειρία που είχατε μαζί μας.

icon-testimonials-writeΓράψτε την εμπειρία σας

icon-testimonials-readΔιαβάστε τις εμπειρίες των άλλων

Διαγνωστική & Θεραπευτική Γυναικολογία

facebook-iconyoutube-icon

Όροι χρήσης | Site map

Copyright © 2015

 

Επικοινωνία

Νίκης 38 (Νέα Φιλοθέη)
151 23 Μαρούσι
Τ:210.68.56.290
F:210.68.56.291
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
www.athens-gynecology.gr