Δυσκολεύομαι να μείνω έγκυος, μήπως δεν λειτουργεί σωστά ο θυρεοειδής μου;

21 Ιαν. 2017

thyroid scanning

Ο θυρεοειδής αδένας είναι ένας ενδοκρινής αδένας που βρίσκεται μπροστά από τον τράχηλο (στο λαιμό) και αποτελείται από δυο λοβούς. Είναι υπεύθυνος για την έκκριση των θυρεοειδικών ορμονών (Τ3, Τ4) που ρυθμίζουν τον μεταβολισμό αλλά επηρεάζουν και άλλες λειτουργίες του σώματος. Στα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης οι θυρεοειδικές ορμόνες ελέγχουν την ανάπτυξη του εμβρύου. Η έκκριση των θυρεοειδικών ορμονών ρυθμίζεται από την ορμόνη TSH που εκκρίνεται από την υπόφυση (εγκέφαλος).

Όταν ο θυρεοειδής αδένας δεν λειτουργεί σωστά και παράγει περισσότερες ορμόνες, αυτό ονομάζεται υπερθυρεοειδισμός. Ενώ όταν παράγει μη επαρκή ποσότητα ορμονών ονομάζεται υποθυρεοειδισμός.

Οι ορμόνες του θυρεοειδούς επηρεάζουν και επηρεάζονται και από τις ορμόνες της αναπαραγωγής. Θα πρέπει να σκεπτόμαστε τον θυρεοειδή αδένα ως μέρος ενός μεγαλύτερου συστήματος αδένων που επηρεάζουν ο ένας την λειτουργία του άλλου.

Υπάρχουν πλέον πολλές μελέτες που υποστηρίζουν ότι ο υποθυρεοειδισμός (όπως π.χ. νόσος Hashimoto) αλλά και ο υπερθυρεοειδισμός συνδέονται με υπογονιμότητα, ανωμαλίες περιόδου και ωορρηξίας και μείωση σεξουαλικής επιθυμίας.

Η Βρετανική, Αμερικανική και Καναδική Εταιρεία για νόσους του θυρεοειδούς αδένα ορίζει ως ανώτατο επιθυμητό όριο για την ορμόνη TSH το 2.5 mIU/L για γυναίκες που προσπαθούν για εγκυμοσύνη και για το 1ο τρίμηνο της κύησης. Για τον υπόλοιπο πληθυσμό η φυσιολογική τιμή της TSH είναι μέχρι 4 mIU/L.

Είναι λοιπόν περισσότερο σημαντικό απ’ ότι ίσως πιστεύεται, να λειτουργεί σωστά ο θυρεοειδής σας όταν προσπαθείτε να κάνετε παιδάκι. Είναι απαραίτητο λοιπόν να γίνεται πλήρης έλεγχος των ορμονών του θυρεοειδούς εφόσον υπάρχει δυσκολία σύλληψης ή ιστορικό αποβολών 1ου τρίμηνου. Ευτυχώς η ρύθμιση της λειτουργίας του θυρεοειδούς είναι κάτι που συνήθως γίνεται γρήγορα και εύκολα με την λήψη ενός χαπιού που θα σας δώσει ο ενδοκρινολόγος. Εφόσον ρυθμιστεί η λειτουργία του θυρεοειδούς οι πιθανότητες για εγκυμοσύνη θα αυξηθούν.

Σωτηρία Καλύβη, Mαία, πιστοποιημένη συντονίστρια θεραπειών υποβοηθούμενης αναπαραγωγής (IVF Coordinator)

 

 

icon-newsletter

Newsletter

icon-testimonials

Η Εμπειρία σας

Μοιραστείτε την εμπειρία που είχατε μαζί μας.

icon-testimonials-writeΓράψτε την εμπειρία σας

icon-testimonials-readΔιαβάστε τις εμπειρίες των άλλων

Διαγνωστική & Θεραπευτική Γυναικολογία

facebook-iconyoutube-icon

Όροι χρήσης | Site map

Copyright © 2015

 

Επικοινωνία

Νίκης 38 (Νέα Φιλοθέη)
151 23 Μαρούσι
Τ:210.68.56.290
F:210.68.56.291
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
www.athens-gynecology.gr