Σχετίζεται η βιταμίνη D με την υπογονιμότητα;

20 Ιαν. 2016

vitamin d pregnancy

Η βιταμίνη D είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη που στη φύση υπάρχει σε λίγα τρόφιμα, προστίθεται σε κάποια και υπάρχει και σε μορφή συμπληρωμάτων διατροφής. Επίσης παράγεται στο σώμα μας όταν αυτό εκτίθεται στον ήλιο.

Ο κυριότερος ρόλος της βιταμίνης D είναι να συνεισφέρει στην απορρόφηση του ασβεστίου και είναι χρήσιμη στην ανάπτυξη και την υγεία των οστών. Μαζί με το ασβέστιο μας προστατεύει από την οστεοπόρωση.

Παρόλο αυτά μια συστηματική ανασκόπηση που πραγματοποιήθηκε στο Medical University στην Αυστρία και δημοσιεύτηκε στο European Journal of Endocrinology έδειξε ότι η ανεπάρκεια της βιταμίνης D ενδεχομένως μπορεί να επηρεάσει και την γονιμότητα.

Οι ερευνητές εξέτασαν όλες τις μελέτες που έχουν γίνει σε σχέση με την βιταμίνη D και τη γονιμότητα έως τον Οκτώβριο του 2011. Από τις μελέτες φάνηκε ότι υπάρχουν υποδοχείς της βιταμίνης D στους όρχεις, στο σπέρμα, στις ωοθήκες και στον πλακούντα. Η αφαίρεση αυτών των υποδοχέων (σε ποντίκια) έχει δείξει ότι οδηγεί σε μείωση του αριθμού και της κινητικότητας των σπερματοζωαρίων όπως και αλλαγές στη δομή των ωοθηκών και της μήτρας αλλά και αδυναμία ωρίμανσης ωαρίων. Όταν τα επίπεδα της βιταμίνης διορθωθήκαν η γονιμότητα αποκαταστάθηκε.

Κάποιες έρευνες, αλλά όχι όλες, βρήκαν συσχέτιση της έλλειψης βιταμίνης D με τα συμπτώματα των πολυκυστικών ωοθηκών. Τα συμπεράσματα ήταν συγκρουόμενα όταν μελέτησαν την συσχέτιση της βιταμίνης D με την εξωσωματική. Κάποιες έρευνες εντόπισαν ότι η ανεπάρκεια της βιταμίνης επηρεάζει αρνητικά τα αποτελέσματα της εξωσωματικής και κάποιες άλλες όχι. Επίσης η έλλειψη βιταμίνης D έχει συσχετιστεί και με επιπλοκές στην εγκυμοσύνη, όπως διαβήτης και υπέρταση.

Τελικά οι ερευνητές καταλήγουν ότι λόγω της έλλειψης αρκετών μελετών σε ανθρώπους δεν μπορούμε ακόμα να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα για την δράση της βιταμίνης D στην γονιμότητα και κατά πόσο τα συμπληρώματα διατροφής μπορούν να δρουν θετικά.

Παρόλο αυτά, φαίνεται ότι χρειάζεται μια πιο ολιστική αντιμετώπιση της υπογονιμότητας εξετάζοντας λεπτομερέστερα την δράση της βιταμίνης D, γιατί με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα φαίνεται να έχει νόημα ο έλεγχος των επιπέδων της βιταμίνης και η συμπλήρωση εξωγενώς εάν υπάρχει ανεπάρκεια.

Πηγή: NHS Choices 30/01/2012

 

 

icon-newsletter

Newsletter

icon-testimonials

Η Εμπειρία σας

Μοιραστείτε την εμπειρία που είχατε μαζί μας.

icon-testimonials-writeΓράψτε την εμπειρία σας

icon-testimonials-readΔιαβάστε τις εμπειρίες των άλλων

Διαγνωστική & Θεραπευτική Γυναικολογία

facebook-iconyoutube-icon

Όροι χρήσης | Site map

Copyright © 2015

 

Επικοινωνία

Νίκης 38 (Νέα Φιλοθέη)
151 23 Μαρούσι
Τ:210.68.56.290
F:210.68.56.291
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
www.athens-gynecology.gr