NHS: Προς εξάλειψη ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας

20 Ιαν. 2020

vaccinne hpv

Σύμφωνα με το NHS ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας μπορεί να εξαλειφθεί στη Μ. Βρετανία. Είναι η πρώτη φορά που η υγειονομική υπηρεσία δήλωσε ότι μια μορφή καρκίνου μπορεί να αντιμετωπιστεί σε τέτοιο βαθμό. Οι εκπρόσωποι του ΝHS σχολίασαν την ανακοίνωση ως «πραγματικά σημαντική».

Μια πιο αξιόπιστη μορφή ανίχνευσης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, το τεστ για τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων, συνιστάται πλέον για όλες τις γυναίκες σε όλη τη χώρα. Το προηγούμενο, σε συνδυασμό με την ανάπτυξη εμβολίου κατά του ιού έχει οδηγήσει σε αυξημένη εμπιστοσύνη ότι ο αγώνας κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας κερδίζεται.

Η ασθένεια σκοτώνει 850 γυναίκες - και επηρεάζει 3.200 - ετησίως στη Μ. Βρετανία. Για την πρόληψη του ιού χρησιμοποιούνται εμβόλια τα οποία μπορούν να εντοπίσουν και εν συνεχεία να θεραπεύσουν τα μη φυσιολογικά κύτταρα πριν αυτά μετατραπούν σε καρκινογόνα, μειώνοντας έτσι τα ποσοστά της νόσου.

Ο ιός HPV δεν είναι ένας μόνο ιός. Υπάρχουν περισσότεροι από 100 τύποι, από τους οποίους περισσότεροι από 40 διαδίδονται μέσω παντός είδους σεξουαλικών επαφών. Μερικοί τύποι προκαλούν κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων, ενώ άλλοι μπορεί να προκαλέσουν μια σειρά καρκίνων - κεφαλής και τραχήλου, αυχενικού, πέους, πρωκτού, αιδοίου και κολπικούς τύπους.

Οι ιοί είναι απίστευτα συνηθισμένοι και οι περισσότεροι άνθρωποι θα νοσήσουν σε κάποια στιγμή της ζωής τους. Αλλά οι λοιμώξεις δεν έχουν την τάση να προκαλούν συμπτώματα, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι να μην γνωρίζουν ότι έχουν τον ιό. Περίπου το 90% των συμπτωμάτων εμφανίζονται εντός δύο ετών.

Τα εμβόλια τείνουν να προστατεύουν από τουλάχιστον δύο τύπους HPV, HPV 16 και HPV 18, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν περίπου το 70% των καρκίνων του τραχήλου της μήτρας. Ορισμένα εμβόλια προλαμβάνουν τη μόλυνση από περισσότερα στελέχη, μειώνοντας ακόμη περισσότερο τον κίνδυνο τραχηλικών και άλλων καρκίνων. Ο Peter Johnson, διευθυντικό στέλεχος του NHS για την αντιμετώπιση του καρκίνου, δήλωσε: «Σε συνδυασμό με την επιτυχία του εμβολίου HPV τόσο για τα αγόρια όσο και για τα κορίτσια, ελπίζουμε ότι ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας μπορεί να εξαλειφθεί εντελώς στην Μ. Βρετανία».

Ο όρος «εξάλειψη» χρησιμοποιείται όταν οι περιπτώσεις ασθένειας γίνονται εξαιρετικά σπάνιες. Ο όρος «εκρίζωση» χρησιμοποιείται όταν οι περιπτώσεις είναι περίπου στο μηδέν. Η ευλογιά είναι η μόνη ασθένεια που έχει εξαλειφθεί. Τα ποσοστά θανάτου από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας στη Μ. Βρετανία μειώθηκαν κατά 75% από τις αρχές της δεκαετίας του 1970 και ο αριθμός των νέων ασθενών μειώθηκε κατά 24% από τις αρχές της δεκαετίας του 1990. Από τις γυναίκες που έχουν διαγνωστεί με τη νόσο, το 63% επιβιώνει για παραπάνω από δέκα χρόνια.

Η Anne Mackie, του NHS δήλωσε: «Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας πράγματι θα γίνει πολύ σπάνιος. Αυτό είναι ένα σπουδαίο επίτευγμα, αλλά για να διασφαλίσουμε ότι θα εξαλείψουμε αυτή την ασθένεια, θα πρέπει να διατηρήσουμε υψηλά τα ποσοστά εμβολιασμού και να συνεχίσουμε να παρέχουμε τις πιο αξιόπιστες διαγνωστικές εξετάσεις».

Πηγή: The Sunday Times 20/01/2020

 

 

icon-newsletter

Newsletter

icon-testimonials

Η Εμπειρία σας

Μοιραστείτε την εμπειρία που είχατε μαζί μας.

icon-testimonials-writeΓράψτε την εμπειρία σας

icon-testimonials-readΔιαβάστε τις εμπειρίες των άλλων

Διαγνωστική & Θεραπευτική Γυναικολογία

facebook-iconyoutube-icon

Όροι χρήσης | Site map

Copyright © 2015

 

Επικοινωνία

Νίκης 38 (Νέα Φιλοθέη)
151 23 Μαρούσι
Τ:210.68.56.290
F:210.68.56.291
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
www.athens-gynecology.gr