Οι κοινωνικές αλλαγές και οι επιπτώσεις τους στην υγεία

01 Φεβ. 2017

Αναζητώντας στο διαδίκτυο άρθρα για "κοινωνικές αλλαγές και επιπτώσεις στην υγεία" βρήκα πλούσιο υλικό, κυρίως όμως αναφορικά με την κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις της όπως για παράδειγμα την μείωση της παραγωγής τροφίμων - προϊόντων, τη δημιουργία νέων ιών ή μικροβιακών στελεχών και πολλά άλλα.

Γενικότερα όμως, δεν βρήκα επιστημονικές μελέτες που να εστιάζουν στις κοινωνικές εξελίξεις που επηρεάζονται από την μεταβολή συγκεκριμένων νοσημάτων τα οποία έχουν αλλάξει τα τελευταία 30 χρόνια που ασχολούμαι με την ανθρώπινη γονιμότητα.

Ακούω πολλές μητέρες να μου αναφέρουν για τις 25χρονες κόρες τους ότι διαγνώσθηκαν με κύστη ή ινομύωμα: «Γιατρέ, ούτε εγώ, ούτε κανείς άλλος στην οικογένεια μας είχε τέτοια προβλήματα».

Τι συμβαίνει με τα νεαρά άτομα; Υπάρχει κάτι στον αέρα που αναπνέουμε, σε ουσίες που τρώμε ή μήπως άλλαξε ο οργανισμός των παιδιών μας;

Βεβαίως στην παραπάνω διαπίστωση προστίθεται και μια νέα πιο επιστημονική παράμετρος που είναι η "υπέρ-διάγνωση" των προβλημάτων. Aναφέρομαι στις τεχνικές που διαθέτουν πλέον όλοι οι γυναικολόγοι στο ιατρείο τους και συμπληρώνουν τον έλεγχό τους. Αν λοιπόν εξετάσουμε κάθε γυναίκα με κολπικό υπέρηχο, θα βρούμε περισσότερα προβλήματα - πολύποδες μήτρας, μικρά ινομυώματα, λειτουργικές κύστες (εννοώ αυτές που απορροφούνται μόνες τους) - από ότι θα μπορούσαν να διαγνώσουν παλαιότεροι συνάδελφοι με μια απλή ψηλάφηση.

Αναμφισβήτητα υπάρχει λοιπόν η τάση τα μικρά και ασήμαντα προβλήματα τελικά να αποκτούν διάσταση στο μυαλό των νεαρών γυναικών και ειδικότερα στους γονείς τους. Ως αποτέλεσμα πολλές ασθενείς επισκέπτονται επανειλημμένα γιατρούς και κάποιες φορές, δυστυχώς, καταλήγουν σε μη ενδεδειγμένα χειρουργεία.

Μήπως όμως τελικά υπάρχει όντως μια αλλαγή στις παθολογίες των νέων ανθρώπων και δεν ευθύνεται μόνο η "υπέρ-διάγνωση"; Πιστεύω πως ναι, και για αυτό έγραψα αυτό το άρθρο. Η ενδομητρίωση, μεταξύ άλλων, είναι το αποτέλεσμα της αλλοίωσης των ορμονών και του ανοσοποιητικού συστήματος από περιβαλλοντικές τοξίνες όπως διοξίνες. Οι διοξίνες είναι λιποδιαλυτές ουσίες που συσσωρεύονται στους λιπώδεις ιστούς των ζωντανών οργανισμών μέσω της τροφικής αλυσίδας, είναι ιδιαίτερα τοξικές για τον άνθρωπο και είναι εξαιρετικά ύποπτες για καρκινογενέσεις.

Σημαντικότερα όμως, δυο γεγονότα έχουν συμβεί και έχουν επηρεάσει τα θεμέλια της γενετικής υγείας των ανθρώπων και αυτά είναι Α) η μεγαλύτερη ηλικία στην οποία τεκνοποιούν τα ζευγάρια και Β) η έκταση που έχουν λάβει οι θεραπείες εξωσωματικής γονιμοποίησης οι οποίες στις περισσότερες περιπτώσεις είναι αναγκαίες.

Πρέπει να κατανοήσουμε πως η κύηση και ειδικότερα η κύηση σε νεαρές ηλικίες καθώς και η γαλουχία, καταστέλλει τα γονίδια που προκαλούν τα ινομυώματα ή τα γονίδια που επιτρέπουν τη δημιουργία ενδομητρίωσης. Παλαιότερα η εύρεση ινομυωμάτων, σε γυναίκες άνω των 40-45 ετών που είχαν τεκνοποιήσει και δεν επιθυμούσαν να κάνουν άλλο παιδί, αποτελούσε τον κύριο λόγο αφαίρεσης μήτρας. Τώρα προσπαθούμε με συντηρητικές και κυρίως επεμβατικές αγωγές να πετύχουμε αυτό που τόσο απλά έκανε η φύση.

Βέβαια δεν προσπαθώ να κάνω κατήχηση για αλλαγές στην κοινωνία μας διότι και τα παιδιά μου όπως και όλοι οι νέοι άνθρωποι, ακολουθούν το δρόμο των μακροχρόνιων σπουδών, της καριέρας και της ξενιτιάς. Απλά εξηγώ πως οι αναγκαστικές κοινωνικές αλλαγές αλλάζουν και το γονιδίωμα του ανθρώπου. Αν σε αυτό δε, προσθέσουμε, τις πληθυσμιακές μετακινήσεις, τις κλιματικές διαφοροποιήσεις, την άλογη χρήση των αντιβιοτικών καθώς και τις θεραπείες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, που σαφώς επηρεάζουν την αναπαραγωγική ικανότητα των αυριανών ανδρών, βλέπουμε ότι ο χάρτης της ανθρώπινης ύπαρξης θα υποστεί βαθιές αλλαγές τα επόμενα χρόνια.

Γεώργιος Πιστοφίδης, MB. BS. FRCOG, Χειρουργός Γυναικολόγος

 

 

icon-newsletter

Newsletter

icon-testimonials

Η Εμπειρία σας

Μοιραστείτε την εμπειρία που είχατε μαζί μας.

icon-testimonials-writeΓράψτε την εμπειρία σας

icon-testimonials-readΔιαβάστε τις εμπειρίες των άλλων

Διαγνωστική & Θεραπευτική Γυναικολογία

facebook-iconyoutube-icon

Όροι χρήσης | Site map

Copyright © 2015

 

Επικοινωνία

Νίκης 38 (Νέα Φιλοθέη)
151 23 Μαρούσι
Τ:210.68.56.290
F:210.68.56.291
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
www.athens-gynecology.gr