Η δύναμη της αγέλης μπορεί να προστατεύσει αυτούς που κινδυνεύουν περισσότερο

16 Μαρ. 2020

power of the herd

Σύμφωνα με τον Patrick Vallance, επιστημονικό σύμβουλο της κυβέρνησης στην Μ. Βρετανία, πρέπει να λειτουργήσουμε σαν αγέλη, πρέπει να λειτουργήσουμε σαν σύνολο και να καταλάβουμε ότι ό,τι καλό ή ότι άσχημο συμβεί, θα έχει συνέπεια σε όλους μας. Μας χρειάζεται μια βάση συλλογικότητας.

Η στρατηγική της βρετανικής κυβέρνησης απέναντι στην πανδημία δείχνει να κινείται στον εξής άξονα: θα απαιτηθεί κάτι που ονομάζεται «ανοσία αγέλης» και για να επιτευχθεί δεν απαιτείται η μόλυση όλων των πολιτών της Μ. Βρετανίας. Η «ανοσία αγέλης» συμβαίνει όταν ένας μεγάλος αριθμός ατόμων εμβολιάζεται κατά μιας ασθένειας, οπότε, λόγω του εμβολιασμού, περιορίζεται η εξάπλωση της ασθένειας. Στην περίπτωση του COVID-19, όμως, δεν υπάρχει εμβόλιο και η «ανοσία» μπορεί να επιτευχθεί ακόμα και όταν μέρος του πλυθυσμού νοσήσει από την ασθένεια.

Οι επιστήμονες χρησιμοποιούν ένα βασικό μέτρο για την παρακολούθηση της μολυσματικότητας μιας ασθένειας που ονομάζεται αριθμός αναπαραγωγής – επίσης γνωστός ως R0. Ο αριθμός αυτός μας λέει πόσους ευπαθείς ανθρώπους, κατά μέσο όρο, θα μολύνει κάθε άρρωστος με τη σειρά του. Το R0 είναι η μέτρηση για το πόσο μολυσματική είναι μια ασθένεια. Εάν το R0 είναι 2, τότε κάθε προσβεβλημένο άτομο συνεχίζει, κατά μέσο όρο, να μολύνει άλλους δυο.

Η ιλαρά βρίσκεται στην κορυφή της λίστας, καθώς είναι η πιο μολυσματική με μια κλίμακα R0 12-18. Αυτό σημαίνει ότι ένα άτομο μπορεί να μολύνει, κατά μέσο όρο, 12 έως 18 άτομα σε μη εμβολιασμένο πληθυσμό. Το R0 είναι σημαντικός αριθμός επειδή όσο παραμένει πάνω από το 1 - ακόμα και αν είναι 1.000001 - μια ασθένεια πολλαπλασιάζεται εκθετικά. Αν είναι μικρότερος από 1 - ακόμη και αν είναι 0.9999999 – τότε η ασθένεια είναι καταδικασμένη.

Τα ποσοστά μόλυνσης, όμως, δεν παραμένουν σταθερά. Φανταστείτε μια ασθένεια με R0 = 2, η οποία εξαπλώνεται με ένα μόνο φτάρνισμα. Στην αρχή της εκδήλωσης της νόσου, φτερνίζεστε σε δύο άτομα και τα μολύνετε. Κατά τη διάρκεια της έξαρσης οι μολυσμένοι εξακολουθούν να φτερνίζονται στον ίδιο αριθμό ατόμων αλλά μερικοί από αυτούς που έρχονται σε επαφή με τους μολυσμένους έχουν ήδη την ασθένεια και είναι ανοσιακοί. Όταν νοσήσει το 50% του πλυθησμού το R0 από 2 θα μειωθεί στο 1 και η «ανοσία αγέλης» θα έχει επιτευχθεί.

Η στρατηγική της βρετανικής κυβέρνησης απέναντι στην πανδημία δείχνει να στηρίζεται στις παραπάνω παραδοχές και θα έχει το εξής αποτέλεσμα: περισσότεροι από 40 εκατ. άνθρωποι θα νοσήσουν και 400 χιλάδες θα πεθάνουν. Είναι αλήθεια από αυστηρά επιδημιολογική πλευρά και το πώς τελικά ένας πληθυσμός διαμορφώνει ανοσία σε ένα νέο παθογόνο, το ξεδίπλωμα μιας επιδημίας και η διαμόρφωση «ανοσίας αγέλης», τελικά διαμορφώνει όρους οχύρωσης. Οι ηλικιωμένοι και όσοι έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας θα «κουκουλωθούν» από τον ιό, θα μένουν στο σπίτι όσο το δυνατόν περισσότερο, θα μειώσουν την κοινωνική επαφή, ανεξάρτητα από το εάν είναι άρρωστοι ή όχι.

Υπάρχεί όμως ένας πολύ σημαντικός λόγος που η στρατηγική της Μ. Βρετανίας ίσως έχει ολέθρια αποτελέσματα. Ολόκληρη η υπόθεση στηρίζεται στην μη επιβεβαιωμένη ιδέα ότι όσοι νοσήσουν αποκτούν ανοσία για μεγάλο χρονικό διάστημα. Δυστυχώς όμως για έναν τοσο νέο ιό, δεν γνωρίζουμε αρκετά ώστε να είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι το αυτό είναι αλήθεια.

Αυτό που γνωρίζουμε με βεβαιότητα είναι ότι ο ατομικισμός και η αδιαφορία για το κοινό καλό δεν εξυπηρετεί. Ο κορωνοϊός μας υπενθυμίζει ότι είμαστε πράγματι μια αγέλη που συνδέεται με κοινές υποχρεώσεις. Οι επιστήμονες είναι ομόφωνοι μόνο σε μία συμβουλή: Για να προστατευθούν όλοι πλύντε τα χέρια σας και απομονωθείτε.

Πηγή: The Sunday Times 14/03/2020

 

 

icon-newsletter

Newsletter

icon-testimonials

Η Εμπειρία σας

Μοιραστείτε την εμπειρία που είχατε μαζί μας.

icon-testimonials-writeΓράψτε την εμπειρία σας

icon-testimonials-readΔιαβάστε τις εμπειρίες των άλλων

Διαγνωστική & Θεραπευτική Γυναικολογία

facebook-iconyoutube-icon

Όροι χρήσης | Site map

Copyright © 2015

 

Επικοινωνία

Νίκης 38 (Νέα Φιλοθέη)
151 23 Μαρούσι
Τ:210.68.56.290
F:210.68.56.291
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
www.athens-gynecology.gr