Η ενισχυτική δόση ενδέχεται να «νικάει» τη μετάλλαξη Όμικρον

04 Δεκ. 2021

covid 19 booster

Οι ενισχυτικές δόσεις του εμβολίου για τον κορωνοϊό, ενισχύουν μαζικά την άμυνα του οργανισμού για την αντιμετώπιση της λοίμωξης Covid-19, σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα πρόσφατης τυχαιοποιημένης μελέτης, με την επωνυμία «The Cov-Boost», η οποία δημιουργεί ελπίδες για υψηλή προστασία από το νέο στέλεχος του κορωνοϊού.

Η ενισχυτική δόση όχι απλώς αύξησε τα επίπεδα των αντισωμάτων κατά 30 φορές, αλλά τριπλασίασε και τα επίπεδα των Τ-λεμφοκυττάρων, δηλαδή το σύστημα της κυτταρική μνήμης που θυμάται τον ιό και παράγει αντισώματα μόλις εισβάλει στον οργανισμό.

Οι ειδικοί μιλούν στους Times και εκτιμούν ότι τα Τ-λεμφοκύτταρα θα διαδραματίσουν τον σημαντικότερο ρόλο στην ανοσία του οργανισμού για τη νέα μετάλλαξη Όμικρον (η οποία δεν συμπεριλαμβάνεται στη μελέτη), καθώς είναι άγνωστο ακόμη εάν και κατά πόσο μόνο τα αντισώματα που παράγουν τα εμβόλια ή η νόσηση, μπορούν να βοηθήσουν στη μάχη μιας ενδεχόμενης επίθεσης.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna, φάνηκε να έχουν καλύτερη αποτελεσματικότητα ως ενισχυτικά από τα έξι εμβόλια που δοκιμάστηκαν. Τα αποτελέσματα από την ανάλυσή αποκαλύπτουν πόσο μπορούν οι ενισχυτικές δόσεις να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα, κάνοντας τους επιστήμονες να εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία, καθώς όλος ο πλανήτης προετοιμάζεται για την τυχόν επέλαση της μετάλλαξης.

Σχολιάζοντας το εύρημα αυτό, ο επικεφαλής της έρευνας καθηγητής Saul Faust από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Southampton σχολίασε: «Η ελπίδα μας ως επιστήμονες είναι ότι η προστασία από τα Τ-λεμφοκύτταρα έναντι της νοσηλείας και του θανάτου θα μείνει άθικτη και έναντι της Όμικρον».

Ο καθηγητής Faust πρόσθεσε ότι η αύξηση των αντισωμάτων αποδεικνύει ότι τα εμβόλια ως ενισχυτικές δόσεις προκαλούν εντυπωσιακά αποτελεσματική αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος, «πολύ καλύτερη αντίδραση από όσο χρειάζεται για να αποτραπούν νοσηλείες και θάνατοι».

Ο Βρετανός Υπουργός Υγείας Sajid Javid δήλωσε με αφορμή τη μελέτη ότι «αποδεικνύεται πόσο σημαντικό είναι να κάνουν όλοι την ενισχυτική δόση, ιδίως υπό την πιθανή απειλή της παραλλαγής Όμικρον».

Πηγή: The Times 02/12/2021

 

 

icon-newsletter

Newsletter

icon-testimonials

Η Εμπειρία σας

Μοιραστείτε την εμπειρία που είχατε μαζί μας.

icon-testimonials-writeΓράψτε την εμπειρία σας

icon-testimonials-readΔιαβάστε τις εμπειρίες των άλλων

Διαγνωστική & Θεραπευτική Γυναικολογία

facebook-iconyoutube-icon

Όροι χρήσης | Site map

Copyright © 2015

 

Επικοινωνία

Νίκης 38 (Νέα Φιλοθέη)
151 23 Μαρούσι
Τ:210.68.56.290
F:210.68.56.291
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
www.athens-gynecology.gr