Νέα ανακάλυψη: Στις ωοθήκες μπορούν να «αναπτυχθούν» νέα ωάρια

07 Οκτ. 2016

egg cell

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν την πρώτη απόδειξη ότι η ανθρώπινη ωοθήκη μπορεί να είναι σε θέση να αναπτύξει νέα ωάρια στην ενήλικη ζωή. Εάν η ανακάλυψη επιβεβαιωθεί θα ανατρέψει την άποψη ότι οι γυναίκες γεννιούνται με έναν καθορισμένο αριθμό ωαρίων και ότι το σώμα δεν έχει την ικανότητα να αυξήσει τον αριθμό τους. Έως τώρα αυτό ήταν ένα από τα κύρια εμπόδια γονιμότητας της γυναίκας. Η βιοψία και η ιστολογική εξέταση των ωοθηκών έδειξε ότι η πυκνότητα των ωαρίων στις γυναίκες που είχαν λάβει συγκεκριμένο χημειοθεραπευτικό σκεύασμα ήταν υψηλότερη από ότι στις υγιείς γυναίκες της ίδιας ηλικίας.

Η Dr. Evelyn Telfer, επικεφαλής της μελέτης, δήλωσε: «Αυτό ήταν κάτι αξιοσημείωτο και εντελώς απροσδόκητο για εμάς.» Η ομάδα της ερευνήτριας αρχικά προσπαθούσε να διερευνήσει γιατί το φάρμακο, το οποίο ονομάζεται ABVD, δεν προκαλεί προβλήματα υπογονιμότητας, σε αντίθεση με πολλές μορφές χημειοθεραπείας. Αν και η έρευνα είναι ελπιδοφόρα η Dr. Telfer εξέφρασε την ανησυχία της για την προθυμία ορισμένων κλινικών γονιμότητας να προσφέρουν τη νέα θεραπεία πριν ο μηχανισμός της της γίνει πλήρως κατανοητός. «Υπάρχουν τόσα πολλά που δεν γνωρίζουμε για την γυναικεία ωοθήκη», είπε.

O Kenny Rodriguez-Wallberg, ανώτερος σύμβουλος στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Στοκχόλμης δήλωσε: «Νομίζω ότι αυτά τα ευρήματα, καθώς και ο προσδιορισμός των μηχανισμών που εμπλέκονται, μπορούν να μας δείξουν τον δρόμο για την ανάπτυξη νέων θεραπειών γονιμότητας ή να επεκτείνουν την αναπαραγωγική ηλικία των γυναικών. Η ωοθήκη είναι πράγματι πιο σύνθετη και πιο πολύπλοκη από ό,τι έχουμε διδαχθεί, ή από ό,τι περιμέναμε, με μια εγγενή ικανότητα αναγέννησης.»

Άλλοι επιστήμονες, συμπεριλαμβανομένου του David Albertini, διευθυντή του Κέντρου Ανθρώπινης Αναπαραγωγής της Νέας Υόρκης, εμφανίζονται λιγότερο πεπεισμένοι. «Ειλικρινά, πιστεύω ότι υπάρχουν πάρα πολύ τρόποι για να εξηγήσει κανείς τα ευρήματα. Πιθανή αιτία μπορεί να είναι ότι τα ωάρια ήταν ήδη στην ωοθήκη και ότι ανέβηκαν στην επιφάνειά της όταν η ωοθήκη διεγέρθηκε με την θεραπεία. Δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι αυτό το χημειοθεραπευτικό σκεύασμα θα βελτιώσει τις πιθανότητες γονιμότητας στους ανθρώπους που δεν ανταποκρίνονται στα φάρμακα της εξωσωματικής γονιμοποίησης.»

Τα ευρήματα της έρευνας παρουσιάστηκαν τον Ιούλιο, στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας.

Πηγή: The Guardian 07/10/2016

 

 

icon-newsletter

Newsletter

icon-testimonials

Η Εμπειρία σας

Μοιραστείτε την εμπειρία που είχατε μαζί μας.

icon-testimonials-writeΓράψτε την εμπειρία σας

icon-testimonials-readΔιαβάστε τις εμπειρίες των άλλων

Διαγνωστική & Θεραπευτική Γυναικολογία

facebook-iconyoutube-icon

Όροι χρήσης | Site map

Copyright © 2015

 

Επικοινωνία

Νίκης 38 (Νέα Φιλοθέη)
151 23 Μαρούσι
Τ:210.68.56.290
F:210.68.56.291
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
www.athens-gynecology.gr