Γονιμότητα, ηλικία και εξωσωματική γονιμοποίηση

16 Μαϊ. 2017

couple with baby

Την προηγούμενη εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Ανθρώπινης Αναπαραγωγής & Εμβρυολογίας (ESHRE) διοργάνωσε στην Αθήνα ένα 2ήμερο συνέδριο με θέμα την πολύπλευρη πρόκληση της γυναικείας αναπαραγωγικής γήρανσης. Ομιλητές από αρκετές ευρωπαϊκές χώρες συμμετείχαν προσεγγίζοντας το θέμα της ηλικίας και της γονιμότητας από διαφορετικές πλευρές.

Όπως έχουμε ήδη ξανά αναφέρει η γονιμότητα της γυναίκας μειώνεται καθώς μεγαλώνουμε. Αυτό οφείλεται βασικά στο γεγονός ότι οι γυναίκες γεννιόμαστε με έναν συγκεκριμένο αριθμό ωαρίων (διαφορετικός για κάθε γυναίκα) και τα αποθέματα των ωοθηκών σε ωάρια μειώνονται κατά τη διάρκεια της ζωής μας μέχρι να τελειώσουν και να μπούμε στην εμμηνόπαυση.

Μια λοιπόν από τις μεγαλύτερες δυσκολίες και προκλήσεις στην εξωσωματική είναι η θεραπείες γυναικών με μειωμένα αποθέματα ωαρίων. Αποτελεί δυσκολία για όλους τους επαγγελματίες υγείας που ασχολούνται με την γονιμότητα όπως και για τα ζευγάρια που συνήθως βιώνουν απογοήτευση λόγω της φτωχής ανταπόκρισης στα φάρμακα, του χαμηλού αριθμού ωαρίων και του χαμηλού ποσοστού επιτυχίας της θεραπείας τους.

Με αφορμή την παρακολούθηση των ομιλιών θα ήθελα να σας παραθέσω κάποια συμπεράσματα που προέκυψαν από τις ομιλίες και τις συζητήσεις του συνεδρίου και αφορούν τις πιο πρόσφατες εξελίξεις στο συγκεκριμένο θέμα. Είναι συμπεράσματα ίσως όχι και τόσο ευχάριστα, θεωρώ όμως ότι είναι σημαντικό να έχουμε ρεαλιστικές προσδοκίες μέσω της σωστής ενημέρωσης.

H χρονολογική και η βιολογική ηλικία δεν είναι ίδιες όσον αφορά τον αριθμό των ωαρίων. Συνήθως όμως μεταξύ των ηλικιών 34 και 36 παρατηρείται μια αρχική πτώση στο ποσοστό επιτυχίας των θεραπειών εξωσωματικής γονιμοποίησης. Μέχρι αυτή τη στιγμή η πιο αντιπροσωπευτική εξέταση αίματος για να αξιολογήσουμε τα αποθέματα ωοθηκών είναι η Αντμυλλέριος ορμόνη(ΑΜΗ). Για την ώρα η ΑΜΗ δεν μας αποκαλύπτει την ποιότητα των ωαρίων αλλά την ποσότητα. Μια χαμηλή ΑΜΗ δηλαδή σημαίνει μειωμένα αποθέματα ωοθηκών και όχι απαραίτητα χαμηλή ποιότητα ωαρίων, γιατί η ποσότητα δεν συνδέεται με την ποιότητα.

Η ποιότητα των ωαρίων συνδέεται με την ηλικία της γυναίκας και όχι με τα αποθέματα των ωοθηκών. Αυτό σημαίνει ότι δυο γυναίκες με ίδια χαμηλή ΑΜΗ, η μια 33 χρονών και η άλλη 42 έχουν και οι δυο χαμηλά αποθέματα ωαρίων αλλά η γυναίκα 33 ετών το πιο πιθανό είναι ότι θα έχει καλύτερης ποιότητας ωάρια λόγω μικρότερης ηλικίας. Όταν μιλάμε για ποιότητα ωαρίων εννοούμε υγιή ωάρια χωρίς χρωμοσωμιακές (γενετικές) ανωμαλίες. Χαρακτηριστικό είναι ότι μετά την ηλικία των 40 ετών το 74% των ωαρίων έχουν γενετικές/χρωμωσωμιακές ανωμαλίες.

Είναι σημαντικό να ξεκαθαρίσουμε ότι οι θεραπείες εξωσωματικής γονιμοποίησης δυστυχώς δεν μπορούν, τουλάχιστον ακόμα, να βελτιώσουν την ποιότητα των ωαρίων. Όσον αφορά την ποσότητα των ωαρίων, υπάρχουν κάποιες θεραπευτικές προτάσεις χωρίς όμως θεαματικά αποτελέσματα. Ουσιαστικά σε κάθε θεραπεία παίρνουμε από την ωοθήκη αυτό που μπορεί να μας δώσει, ποιοτικά και ποσοτικά. Λανθασμένα κάποιες γυναίκες πιστεύουν ότι κάνοντας θεραπεία εξωσωματικής θα ξεπεραστούν οι όποιες δυσκολίες λόγω ηλικίας και θα παράγουν καλής ποιότητας ωάρια λόγω και μόνο των φαρμάκων. Δυστυχώς η εξωσωματική δεν μπορεί να ξεπεράσει αυτές τις δυσκολίες και σίγουρα δεν μπορεί να φέρει πίσω τις κυήσεις που «χάθηκαν» λόγω ηλικίας.

Μεγάλη συζήτηση γίνεται πλέον για την προσπάθεια «αναζωογόνησης» της ωοθήκης με σκοπό την βελτίωση της ποιότητας των ωαρίων. Αυτό όμως είναι σε πολύ αρχικό στάδιο με αμφίβολα αποτελέσματα και περιορισμένη εφαρμογή. Το μέλλον θα δείξει αν τελικά αν θα υπάρξει αποτελεσματική θεραπεία για την βελτίωση της ποιότητας των ωαρίων.

Έως τότε, στη Δανία, λόγω του υψηλού ποσοστού εξωσωματικών, δημιουργήθηκε μια κλινική με σκοπό την ενημέρωση των γυναικών για θέματα γονιμότητας και αναπαραγωγής και απευθύνεται σε νέες γυναίκες κυρίως με σκοπό την πρόληψη. Τελικά το μέλλον είναι ίσως η σωστή ενημέρωση των γυναικών από την νεαρή ηλικία, η οργάνωση και η δόμηση της κοινωνίας μας με ένα τρόπο ώστε να ευνοείται η τεκνοποίηση νωρίτερα στη ζωή μας.

Σωτηρία Καλύβη, Mαία, πιστοποιημένη συντονίστρια θεραπειών υποβοηθούμενης αναπαραγωγής (IVF Coordinator)

 

 

icon-newsletter

Newsletter

icon-testimonials

Η Εμπειρία σας

Μοιραστείτε την εμπειρία που είχατε μαζί μας.

icon-testimonials-writeΓράψτε την εμπειρία σας

icon-testimonials-readΔιαβάστε τις εμπειρίες των άλλων

Διαγνωστική & Θεραπευτική Γυναικολογία

facebook-iconyoutube-icon

Όροι χρήσης | Site map

Copyright © 2015

 

Επικοινωνία

Νίκης 38 (Νέα Φιλοθέη)
151 23 Μαρούσι
Τ:210.68.56.290
F:210.68.56.291
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
www.athens-gynecology.gr