Το NHS υιοθετεί επαναστατική θεραπεία για τα παιδιά με καρκίνο

08 Σεπ. 2018

leukaemia white blook cell carT

Τα παιδιά που πάσχουν από λευχαιμία στη Μ. Βρετανία θα είναι τα πρώτα που θα δεχθούν την «επαναστατική» θεραπεία η οποία, επαναπρογραμματίζει το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς για την καταπολέμηση του καρκίνου.

Ο επικεφαλής του NHS δήλωσε ότι μετά τη θετική γνωμοδότηση για την έγκριση μια νέας κατηγορίας θεραπείας ανοίγει ο δρόμος για την εξατομικευμένη θεραπεία σε χιλιάδες ασθενείς.

Η θεραπεία φαίνεται να προσφέρει μόνιμη ίαση σε μερικούς ασθενείς και το NHS θα καλύπτει το κόστος των £282.000 ανά ασθενή. Η θεραπεία, γνωστή ως CAR-T, περιλαμβάνει τη συλλογή των ανοσοκυττάρων ενός ασθενούς και την γενετική μηχανική τους έτσι ώστε να παράγουν ένα συνθετικό μόριο το οποίο προσβάλλει τα καρκινικά κύτταρα. Τα ανασχεδιασμένα Τ-κύτταρα στη συνέχεια διοχετεύονται πίσω στον οργανισμό, όπου μπορούν να πολλαπλασιαστούν και να εξαλείψουν την ασθένεια.

Ο Simon Stevens, επικεφαλής του NHS, δήλωσε ότι οι ασθενείς του NHS με καρκίνο πρόκειται να είναι μεταξύ των πρώτων στον κόσμο που θα επωφεληθούν. «Είμαστε στην αρχή μιας νέας εποχής στην εξατομικευμένη ιατρική και στα επόμενα πέντε με δέκα χρόνια αναμένουμε να δούμε πολλές άλλες θεραπείες όπως αυτή», συμπλήρωσε.

Ο κ. Stevens υποστηρίζει ότι το CAR-T είναι «μία από τις πιο καινοτόμες θεραπείες που έχει ποτέ προσφέρει το NHS». Στο μέλλον η τροποποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος για την καταπολέμηση του καρκίνου θα είναι τόσο συνηθισμένη όσο είναι σήμερα η στοχευμένη ιατρική. Πρόσφατα η Επιτροπή Φαρμάκων για Ανθρώπινη Χρήση (CHMP) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) έδωσε θετική γνωμοδότηση για την έγκριση του tisagenlecleucel (γνωστό στο παρελθόν με την ονομασία CTL019) – μιας καινοτόμου εφάπαξ θεραπείας που αξιοποιεί τα Τ-κύτταρα του ίδιου του ασθενούς για την καταπολέμηση του καρκίνου.

«Η θετική γνωμοδότηση της CHMP για το tisagenlecleucel αποτελεί ορόσημο για τους παιδιατρικούς και ενήλικες ασθενείς με επιθετικούς αιματολογικούς καρκίνους στην Ευρώπη», ανέφερε η Liz Barrett, Διευθύνουσα Σύμβουλος του Τμήματος Ογκολογίας της Novartis. «Αυτή η θεραπεία που αλλάζει ουσιαστικά την πορεία της νόσου, βοηθά στην αντιμετώπιση μιας σημαντικής ακάλυπτης ανάγκης και θα κάνει ουσιαστική διαφορά στους ασθενείς στην ΕΕ».

Η θεραπεία με CAR-T κύτταρα είναι διαφορετική από τα συνήθη μικρά μόρια ή τις βιολογικές θεραπείες επειδή παράγεται για τον κάθε ασθενή ξεχωριστά χρησιμοποιώντας τα δικά του κύτταρα. Κατά τη διαδικασία της θεραπείας, λαμβάνονται τα Τ λεμφοκύτταρα από το αίμα του ασθενούς και επαναπρογραμματίζονται στο εργαστήριο ώστε να δημιουργηθούν Τ-κύτταρα που έχουν κωδικοποιηθεί γενετικά ώστε να αναγνωρίζουν και να καταπολεμούν τα καρκινικά κύτταρα του ασθενούς και άλλα Β κύτταρα που εκφράζουν ένα συγκεκριμένο αντιγόνο.

Η τεχνική που μοιάζει με επιστημονική φαντασία - ένα «ζωντανό φάρμακο» - θα γίνει ρουτίνα στο NHS και έχει απεριόριστες δυνατότητες (γράφει ο Chris Smyth). Το CAR-T περιλαμβάνει τη λήψη αίματος για τον διαχωρισμό των Τ-κυττάρων, τα οποία κατατάσσουν την ανταπόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος στους επιτιθέμενους. Αυτά τα κύτταρα είναι γενετικά τροποποιημένα ώστε να παράγουν συνθετικές πρωτεΐνες που δεν απαντώνται στη φύση και παρέχουν στα Τ-κύτταρα χημική «ενθάρρυνση» ώστε να συνεχίσουν να μάχονται ενάντια στον καρκίνο.

Πηγή: The Sunday Times 05/09/2018

 

 

icon-newsletter

Newsletter

icon-testimonials

Η Εμπειρία σας

Μοιραστείτε την εμπειρία που είχατε μαζί μας.

icon-testimonials-writeΓράψτε την εμπειρία σας

icon-testimonials-readΔιαβάστε τις εμπειρίες των άλλων

Διαγνωστική & Θεραπευτική Γυναικολογία

facebook-iconyoutube-icon

Όροι χρήσης | Site map

Copyright © 2015

 

Επικοινωνία

Νίκης 38 (Νέα Φιλοθέη)
151 23 Μαρούσι
Τ:210.68.56.290
F:210.68.56.291
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
www.athens-gynecology.gr