«Σχεδόν θαύμα»: Ανέστρεψαν επιθετικό καρκίνο σε παιδί ενός έτους

05 Νοε. 2015

layla

Ένα κοριτσάκι ενός έτους από τη Μ. Βρετανία είναι ο πρώτος ασθενής στον κόσμο, όπου επιτεύχθηκε ανάσχεση της λευχαιμίας και να αναστράφηκε η εξέλιξη του καρκίνου, σύμφωνα με γιατρούς στο νοσοκομείο Great Ormond Street του Λονδίνου.

Οι γιατροί θεωρούν ότι είναι ακόμη νωρίς να μιλήσουν για οριστική θεραπεία και παρόλα αυτά θεωρούν αυτό που συνέβη «σχεδόν θαύμα», με δεδομένο ότι ο καρκίνος της μικρής Layla Richards ήταν πολύ επιθετικός.

Αρχικά το κοριτσάκι υπεβλήθη σε χημειοθεραπεία και μεταμόσχευση μυελού των οστών, αλλά ο καρκίνος, μετά από την υποχώρησή του, επανεμφανίσθηκε.

Στη συνέχεια, προτάθηκε στους γονείς μια πειραματική θεραπεία που είχε δοκιμασθεί μόνο σε ποντίκια και βρισκόταν υπό ανάπτυξη στο νοσοκομείο. Στην συγκεκριμένη θεραπεία οι γιατροί τροποποιούν με την γενετική μέθοδο TALEN τα κύτταρα που έχουν πάρει από υγιή δότη. Στη συνέχεια τά εισαγουν με ενδοφλέβια ένεση στον ασθενή για να καταστρέψουν αποκλειστικά τα κύτταρα της λευχαιμίας.

Δεν υπήρχε καμία εγγύηση ότι η θεραπεία θα απέβαινε επιτυχής. Όμως δύο μήνες μετά, η Layla δεν είχε ίχνη καρκίνου στο αίμα της και έχει επιστρέψει στο σπίτι της. Οι βρετανοί γιατροί επεσήμαναν πως, μετά την πρώτη αυτή επιτυχία, η θεραπεία πρέπει να επαναληφθεί και σε άλλους ασθενείς.

Ο καθηγητής του UCL Waseem Qasim δήλωσε: "Η νέα θεραπεία εφαρμόστηκε σε ένα μικρό δυνατό κοριτσάκι και πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί κατά πόσο θα αποτελέσει την ενδεδειγμένη θεραπευτική επιλογή για όλα τα παιδιά. Αν η επιτυχία επαναληφθεί, θα πρόκειται για ένα τεράστιο βήμα για τη θεραπεία της λευχαιμίας και άλλων καρκίνων."

Πηγή: The Times 06/11/2015

 

 

icon-newsletter

Newsletter

icon-testimonials

Η Εμπειρία σας

Μοιραστείτε την εμπειρία που είχατε μαζί μας.

icon-testimonials-writeΓράψτε την εμπειρία σας

icon-testimonials-readΔιαβάστε τις εμπειρίες των άλλων

Διαγνωστική & Θεραπευτική Γυναικολογία

facebook-iconyoutube-icon

Όροι χρήσης | Site map

Copyright © 2015

 

Επικοινωνία

Νίκης 38 (Νέα Φιλοθέη)
151 23 Μαρούσι
Τ:210.68.56.290
F:210.68.56.291
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
www.athens-gynecology.gr