Έρευνα: O καρκίνος του μαστού απειλεί περισσότερο τις νεότερες γυναίκες με παιδί

12 Δεκ. 2018

newborn baby

Οι νεότερες γυναίκες που πρόσφατα απέκτησαν παιδί αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού σε σχέση με τις συνομήλικές τους που δεν έχουν κάνει παιδιά, σύμφωνα με μια νέα μεγάλη αμερικανική επιστημονική μελέτη. Ωστόσο η αύξηση του κινδύνου μετατρέπεται σε μείωση στις μεγαλύτερης ηλικίας γυναίκες. Οι ερευνητές διευκρίνισαν ότι αυτό ισχύει μεν, αλλά γίνεται αισθητό μόνο όταν έχουν περάσει τουλάχιστον δύο δεκαετίες από τη γέννα. Περίπου τα μισά περιστατικά καρκίνου του μαστού διαγιγνώσκονται σε γυναίκες έως 62 ετών.

Η νέα μελέτη δείχνει ότι για τις γυναίκες κάτω των 55 ετών ο κίνδυνος καρκίνου του μαστού κορυφώνεται περίπου πέντε χρόνια μετά τη γέννα και είναι 80% μεγαλύτερος σε σχέση με όσες γυναίκες δεν έχουν γεννήσει. Μετά όμως την πενταετία ο κίνδυνος υποχωρεί σταδιακά, και περίπου 19 χρόνια μετά την απόκτηση παιδιού, ο κίνδυνος είναι πια ίδιος με εκείνος των άτεκνων γυναικών.

Μετά την εικοσαετία η γέννα αρχίζει να λειτουργεί ακόμη πιο προστατευτικά σε σχέση με τις γυναίκες χωρίς παιδί, μειώνοντας περαιτέρω τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού. Έτσι, σχεδόν 35 χρόνια μετά την απόκτηση του τελευταίου παιδιού, ο κίνδυνος καρκίνου του μαστού είναι 23% μικρότερος από τον κίνδυνο που έχει μια γυναίκα που δεν γέννησε ποτέ. Ενώ μια 45χρονη άτεκνη γυναίκα έχει κατά μέσο όρο πιθανότητα 0,62% να διαγνωσθεί με καρκίνο του μαστού, για μια συνομήλική της που έχει γεννήσει μέσα στα προηγούμενα τρία έως επτά χρόνια, ο κίνδυνος είναι κάπως μεγαλύτερος (0,66%).

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια Hazel Nichols του Τμήματος Επιδημιολογίας της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Β. Καρολίνας και του Ολοκληρωμένου Κέντρου Καρκίνου Lineberger, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό Annals of Internal Medicine, αξιολόγησαν (μεταανάλυση) στοιχεία από 15 έρευνες που αφορούσαν συνολικά 890.000 γυναίκες από όλο τον κόσμο.

«Αυτό που οι περισσότεροι άνθρωποι ξέρουν, είναι ότι οι γυναίκες που γεννάνε τείνουν να έχουν μικρότερο κίνδυνο καρκίνου του μαστού σε σχέση με τις γυναίκες που δεν έχουν κάνει παιδιά. Όμως αυτό στην πραγματικότητα αφορά τις γυναίκες μετά τα 60 τους. Βρήκαμε ότι μπορεί να πάρει πάνω από 20 χρόνια μετά τη γέννα για να λειτουργήσει αυτή προστατευτικά έναντι του καρκίνου του μαστού, ενώ έως τότε ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος για τις γυναίκες που πρόσφατα έκαναν παιδί», δήλωσε η Nichols. Ο αυξημένος κίνδυνος μετά τη γέννα είναι ακόμη μεγαλύτερος για όσες γυναίκες έχουν οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού ή έχουν γεννήσει πολλά παιδιά ή ήταν μεγάλης ηλικίας όταν απέκτησαν το πρώτο παιδί τους.

Ο κίνδυνος είναι υψηλότερος για τις γυναίκες που γεννάνε για πρώτη φορά μετά τα 35 τους, αλλά δεν είναι αυξημένος για όσες κάνουν το πρώτο παιδί πριν τα 25. Από την άλλη, διαπιστώθηκε ότι η γέννα δεν προστατεύει σε βάθος χρόνου από όλα τα είδη καρκίνου του μαστού.

Πάντως, οι ερευνητές διευκρίνισαν ότι παρά τον αυξημένο κίνδυνο για τις νεότερες γυναίκες μετά τη γέννα, ο κίνδυνος τελικά παραμένει χαμηλός και σε αυτή την ομάδα. Στις ηλικίες 41 έως 45 ετών υπήρχαν 41 πρόσθετες περιπτώσεις καρκίνου του μαστού για κάθε 100.000 γυναίκες που είχαν γεννήσει στα προηγούμενα τρία έως επτά χρόνια, σε σχέση με τις άτεκνες γυναίκες.

Πηγή: The Times 11/12/2018

 

 

icon-newsletter

Newsletter

icon-testimonials

Η Εμπειρία σας

Μοιραστείτε την εμπειρία που είχατε μαζί μας.

icon-testimonials-writeΓράψτε την εμπειρία σας

icon-testimonials-readΔιαβάστε τις εμπειρίες των άλλων

Διαγνωστική & Θεραπευτική Γυναικολογία

facebook-iconyoutube-icon

Όροι χρήσης | Site map

Copyright © 2015

 

Επικοινωνία

Νίκης 38 (Νέα Φιλοθέη)
151 23 Μαρούσι
Τ:210.68.56.290
F:210.68.56.291
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
www.athens-gynecology.gr