Πώς ο βελονισμός βοηθά την γονιμότητα;

02 Μαϊ. 2017

outdoor pregnant woman

Η μέθοδος του Ιατρικού βελονισμού αποδεδειγμένα, μετά από πολλές έρευνες που έχουν διεξαχθεί σε εξειδικευμένα κέντρα γονιμότητας παγκοσμίως, μπορεί να βοηθήσει σε προβλήματα υπογονιμότητας, τόσο σε αυτά που σχετίζονται με οργανικές διαταραχές, όσο και με αυτά που έχουν σαν βασική παθογένεια τον ψυχισμό. Η ολιστική ιατρική και συγκεκριμένα ο ιατρικός βελονισμός έχει αποδειχτεί ο καλύτερος σύμμαχος της κλασικής ιατρικής στο θέμα της γονιμότητας.

Σε μια μελέτη γνωστή ως «γερμανική μελέτη», μια γερμανική κλινική προσέφερε στους μισούς από το σύνολο 160 ασθενών συμπληρωματική θεραπεία υποβοήθησης με βελονισμό στην εξωσωματική γονιμοποίηση. Οι υπόλοιποι μισοί ασθενείς δεν έλαβαν καμιά υποστηρικτική θεραπεία. Στην ομάδα του βελονισμού,34 από τους 80 ασθενείς έμειναν έγκυες, ενώ στην ομάδα έλεγχου 21 από τις 80.

Πως ο βελονισμός βοηθάει την γονιμότητα;

- Βελτιώνει την εσωτερική επιφάνεια της μήτρας (ενδομήτριο), αυξάνοντας τη ροή του αίματος σε αυτή.
- Ρυθμίζει τα επίπεδα των ορμονών, κυρίως της γοναδοτροπίνης, η οποία με τη σειρά της βελτιώνει τα ποσοστά της ωορρηξίας.
- Ρυθμίζει τις ορμόνες της αναπαραγωγής, αυξάνοντας τα επίπεδα β-ενδορφίνης στον εγκέφαλο.
- Αυξάνει τον αριθμό των ωοθυλακίων και άρα τον αριθμό των παραγόμενων ωάριων. Ωστόσο, ο βελονισμός δεν επιδρά μόνο στην αύξηση των ωάριων άλλα επηρεάζει και το ποσό καλά τρέφονται και διεγείρονται κατά την περίοδο της ανάπτυξης.
- Μειώνει τη συσταλτικότητα της μήτρας, γεγονός που ευνοεί την εμφύτευση του κυήματος μετά την εμβρυομεταφορά και συντελεί σημαντικά στην ελαχιστοποίηση της αποβολής του κυήματος μετά την εμφύτευση.
- Δρα αναλγητικά και αγχολυτικά κατά τη διάρκεια της ενδοκολπικής ωοληψίας.

Ένας εξίσου σημαντικός παράγοντας είναι το στρες. Η υπογονιμότητα προάγει το στρες λόγω πολλαπλών και διαφορετικών παραγόντων: κοινωνικός στιγματισμός, σωματική και ψυχική επίπτωση των θεραπευτικών προγραμμάτων, δυσκολία ελέγχου της διαδικασίας, ανυπομονησία, απογοήτευση ιδιαίτερα όταν η διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης είναι επαναλαμβανόμενη.

Η ολιστική ιατρική στηρίζεται στη βασική αρχή πως ο άνθρωπος δεν είναι μόνο το σώμα του αλλά και το πνεύμα του, δηλαδή και τα δυο σαν σύνολο σε αρμονία. Ο βελονισμός μπορεί να είναι μια πολύτιμη στρατηγική αντιμετώπισης του άγχους τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα.

Εφαρμόζεται συμπληρωματικά κατά τη διάρκεια της θεραπείας για εξωσωματική γονιμοποίηση, ξεκινώντας τρεις μήνες πριν, για τη σωστή και ολοκληρωμένη προετοιμασία του οργανισμού της γυναίκας.

Η εφαρμογή του βελονισμού σε κάθε περίπτωση είναι σύντομη, ανώδυνη και δεν επηρεάζει τις καθημερινές δραστηριότητες, στερείται πλήρως των παρενεργειών των φαρμακευτικών σκευασμάτων και ενισχύει φυσικά τα ποσοστά επιτυχίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης, συντελώντας στο επιθυμητό αποτέλεσμα της τεκνοποίησης.

Μαριλένα Μπαλαφούτη, Μικροβιολόγος

 

 

icon-newsletter

Newsletter

icon-testimonials

Η Εμπειρία σας

Μοιραστείτε την εμπειρία που είχατε μαζί μας.

icon-testimonials-writeΓράψτε την εμπειρία σας

icon-testimonials-readΔιαβάστε τις εμπειρίες των άλλων

Διαγνωστική & Θεραπευτική Γυναικολογία

facebook-iconyoutube-icon

Όροι χρήσης | Site map

Copyright © 2015

 

Επικοινωνία

Νίκης 38 (Νέα Φιλοθέη)
151 23 Μαρούσι
Τ:210.68.56.290
F:210.68.56.291
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
www.athens-gynecology.gr