Είμαι 36 ετών και θα ήθελα να μάθω μέχρι πότε μπορώ να τεκνοποιήσω;

22 Μαρ. 2017

young mother baby

Αυτή την ερώτηση την άκουγα σπάνια παλαιότερα, αλλά τα τελευταία χρόνια την ακούω όλο και πιο συχνά.

Δυστυχώς δεν υπάρχει απόλυτη απάντηση όπως, μέχρι τα 38 ή τα 40. Για κάθε γυναίκα η γονιμότητα έχει διαφορετική πορεία και αυτό προκύπτει από τα αποθέματα των ανώριμων ωαρίων που είναι αποθηκευμένα στις ωοθήκες της.

Σε γενικές γραμμές αν όλες οι γυναίκες είχαν τις ίδιες ωοθήκες με την ίδια γονιμότητα θα μπορούσαμε να ισχυριστούμε πως από τα 35 και μετά η γονιμότητα κάνει κάμψη και μετά τα 40 οι πιθανότητες για φυσιολογική σύλληψη μειώνονται ακόμα περισσότερο.

Στην πραγματικότητα όμως τα πράγματα δεν είναι έτσι. Όντως κάποιες γυναίκες έχουν συλλάβει φυσιολογικά και έχουν γεννήσει υγιέστατα παιδιά μετά τα σαράντα, ενώ άλλες δυσκολεύονται και πριν τα 35. Πως εξηγείται αυτό;

Για να κατανοήσουμε την πορεία της γονιμότητας πρέπει να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Η γονιμότητα είναι εν μέρει κληρονομική. Συνήθως οι κόρες κληρονομούν το γονίδιο της ωοθηκικής επάρκειας από την μητέρα τους. Αν λοιπόν η μητέρα μπήκε σε εμμηνόπαυση στα 53 τότε και η κόρη της έχει πιθανότητες να μπει τότε ή αντιστρόφως, αν η μητέρα μπήκε στα 42 τότε και στην κόρη μπορεί να σταματήσει ο κύκλος νωρίτερα. Αυτός είναι ένας χονδροειδείς κανόνας και όλα τα πράγματα δεν εξελίσσονται πάντοτε έτσι.

Το θήλυ έμβρυο δημιουργεί την γονιμότητά του στην αρχή της ύπαρξης του στην μήτρα της μητέρας του. Και όταν λέμε στην αρχή, εννοούμε στον 2 μήνα της ζωής του. Από τότε μέχρι να μπει στην εμμηνόπαυση η γυναίκα καταναλώνει ωάρια. Όταν αυτά εξαντληθούν τότε αρχίζει η κλιμακτήριος που σε μερικά χρόνια καταλήγει στην εμμηνόπαυση.

Δυστυχώς δεν είναι απολύτως προβλέψιμη η ηλικία της εμμηνόπαυσης. Υπάρχουν κάποια τεστ όπως η αντι-μυλλέριος ορμόνη με την όποια αποκτούμε μια σχετική γνώση της κατάστασης των ωοθηκών.

Σε γενικές γραμμές όταν με ρωτάνε οι γυναίκες μέχρι πότε είμαι γόνιμη η απάντηση είναι, έως πέντε περίπου χρόνια πριν την κλιμακτήριο. Και αυτό, όπως εξήγησα διαφέρει από γυναίκα σε γυναίκα. Το μήνυμα είναι σαφές. Αν η απόκτηση παιδιού είναι σημαντική για εσάς προσπαθήστε να δημιουργήσετε οικογένεια όσο πιο νωρίς γίνεται. Η γονιμότητα δεν βελτιώνεται με το χρόνο και το πότε θα αρχίσει να εξαφανίζεται κάθε πιθανότητα σύλληψης παραμένει, σε γενικές γραμμές, απρόβλεπτο!

Γεώργιος Πιστοφίδης, MB. BS. FRCOG, Χειρουργός Γυναικολόγος

 

 

icon-newsletter

Newsletter

icon-testimonials

Η Εμπειρία σας

Μοιραστείτε την εμπειρία που είχατε μαζί μας.

icon-testimonials-writeΓράψτε την εμπειρία σας

icon-testimonials-readΔιαβάστε τις εμπειρίες των άλλων

Διαγνωστική & Θεραπευτική Γυναικολογία

facebook-iconyoutube-icon

Όροι χρήσης | Site map

Copyright © 2015

 

Επικοινωνία

Νίκης 38 (Νέα Φιλοθέη)
151 23 Μαρούσι
Τ:210.68.56.290
F:210.68.56.291
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
www.athens-gynecology.gr