Η νέα τεχνική «το μέλλον της εξωσωματικής γονιμοποίησης» αποτυγχάνει στις περισσότερες ασθενείς

04 Νοε. 2017

egg retrieval

Μια νέα τεχνική, που ονομάζεται Next Generation Sequencing (NGS) και που αναλύει πλήρως το ανθρώπινο γονιδίωμα, δεν φαίνεται να ωφελεί τις γυναίκες κάτω των 38 ετών.

Περίπου 1000 γυναίκες ετησίως, πληρώνουν έως και £4,000 επιπλέον, για μια γενετική εξέταση, η οποία περιλαμβάνει την ανάλυση του γονιδιώματος του εμβρύου για την ανίχνευση γονιδιακών ανωμαλιών. Το πρώτο μωρό με NGS στην Μ. Βρετανία γεννήθηκε πέρυσι εν μέσω προβλέψεων ότι η τεχνολογία θα μπορούσε να αυξήσει τα ποσοστά επιτυχίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης κατά 80%. Ωστόσο, σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 34 κλινικές από 4 χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Μ. Βρετανίας, αποδείχθηκε ότι δεν έχει καμία επιτυχία στο μεγαλύτερο ποσοστό των ασθενών.

Τα αποτελέσματα της έρευνας έχουν διαιρέσει τους επιστήμονες, με μερικούς να λένε ότι θα αλλάξει σημαντικά την πορεία της εξωσωματικής γονιμοποίησης και με άλλους να υποστηρίζουν ότι η μέθοδος είναι ανεπαρκής.

Ο Tim Child, ιατρικός διευθυντής του Oxford Fertility Unit και ένας από τους επιστήμονες που εργάστηκε για την έρευνα δήλωσε, ότι τα αποτελέσματα της μελέτης ήταν ένα σημαντικό σοκ. «Περίμενα η έρευνα να αποδείξει ότι η νέα τεχνική ωφελεί και όχι το αντίθετο.»

Καθώς οι γυναίκες μεγαλώνουν, ένα ολοένα και μεγαλύτερο τμήμα των ωαρίων τους έχει λάθος αριθμό χρωμοσωμάτων και αυτό σημαίνει ότι είναι απίθανο να οδηγηθούν σε μια επιτυχή κύηση. Η τεχνική NGS υποτίθεται ότι βοηθά τους ιατρούς γονιμότητας να καθορίσουν ποια έμβρυα έχουν τις καλύτερες πιθανότητες για μια επιτυχή εγκυμοσύνη, σαρώνοντας τα γονίδιά των εμβρύων για χρωμοσωματικές ανωμαλίες.

Η τεχνική χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά πριν από τέσσερα χρόνια στις ΗΠΑ και έκτοτε αρκετές μικρές μελέτες έδειξαν ότι βοηθά τις γυναίκες να κυοφορήσουν σημαντικά ταχύτερα. Αυτά τα ευρήματα έχουν τεθεί υπό αμφισβήτηση καθώς, μετά την μεγαλύτερη δοκιμή, αποδείχθηκε ότι η μέθοδος Next Generation Sequencing (NGS) βοήθησε μόνο τις μεγαλύτερες ηλικιακά γυναίκες (38 έως 40).

Τα αποτελέσματα της έρευνας μπορεί να αναγκάσουν τις κλινικές εξωσωματικής γονιμοποίησης να αναθεωρήσουν την προσφορά της νέας μεθόδου σε νεότερες γυναίκες.

Ο Tim Child δήλωσε: «Πριν από μερικά χρόνια ήμουν εντυπωσιασμένος με την μέθοδο PGS (Προεμφυτευτική Γενετική Διάγνωση, μια οικογένεια μεθόδων ανάλυσης του γονιδιώματος του εμβρύου που περιλαμβάνει και την NGS) και στην κλινική μου αυξάναμε τους κύκλους εξωσωματικής με αυτή την μέθοδο. Το πιο δύσκολο είναι να εξηγήσω τώρα γιατί αυτή η μέθοδος αποτυγχάνει στις νεαρότερες ασθενείς.»

Πηγή: The Sunday Times 30/10/2017

 

 

icon-newsletter

Newsletter

icon-testimonials

Η Εμπειρία σας

Μοιραστείτε την εμπειρία που είχατε μαζί μας.

icon-testimonials-writeΓράψτε την εμπειρία σας

icon-testimonials-readΔιαβάστε τις εμπειρίες των άλλων

Διαγνωστική & Θεραπευτική Γυναικολογία

facebook-iconyoutube-icon

Όροι χρήσης | Site map

Copyright © 2015

 

Επικοινωνία

Νίκης 38 (Νέα Φιλοθέη)
151 23 Μαρούσι
Τ:210.68.56.290
F:210.68.56.291
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
www.athens-gynecology.gr