Περί μητρότητας

07 Αυγ. 2016

mother son playing on the beach

"Tο γεγονός ότι έχουμε συνηθίσει στην άνεση και η επίκτητη φοβία μας για την απογοήτευση μας έχουν πείσει ότι το λογικό και το φυσιολογικό είναι να τα έχουμε όλα και το συντομότερο" - Χόρχε Μπουκάι, Αργεντίνος γιατρός - ψυχοθεραπευτής

Ουδείς θα διαφωνήσει με τον διάσημο ψυχοθεραπευτή, η εποχή μας χαρακτηρίζεται από το σύνδρομο της "υπερταχείας" σαν το τρένο που τρέχει πάνω στις ράγες για να είναι συνεπές στις αφίξεις του, έτσι και ο σύγχρονος άνθρωπος ακολουθεί το ίδιο μοτίβο κίνησης για να φτάσει στους στόχους του γρήγορα, εύκολα, χωρίς κόπο, αβασάνιστα, επιπόλαια.

Ειδικά για την γυναίκα του 21ου αιώνα ο μεγαλύτερος αντίπαλος της είναι ο χρόνος δεν γνωρίζω άλλη εποχή μέχρι τώρα που να χαρακτηρίστηκε από την προσπάθεια των θηλυκών να κατανικήσουν και να επιβληθούν σε αυτό το μοναδικά βέβαιο και σίγουρο το αδιαμφισβήτητο και νομοτελειακό γεγονός το αμείλικτο και ψυχρό το διάβα της ζωής και των ετών πάνω από την ύλη τους αδύνατον να συμβιβαστούμε με την ηλικία μας, διότι οι κοινωνικές συνθήκες μας επιτρέπουν, τώρα πια, να θεωρούμε την παρουσία μας μόνιμα ανεπηρέαστη από τις μέρες και τις νύχτες που περνούν και φεύγουν. Είναι όμως έτσι;

Είναι βέβαιο ότι δεν μας κάνουν οι απαιτήσεις του σύγχρονου τρόπου ζωής μόνο να παραπλανούμε τον εαυτό μας με ψεύτικες και ανύπαρκτες δυνατότητες του φθαρτού μας, αλλά μας επιβάλλουν να ακολουθούμε και να αναζητούμε ανούσιους και ασήμαντους στόχους ίσως γιατί η γυναίκα του σήμερα οφείλει να ανταποκριθεί σε πάρα πολλούς ρόλους που απαιτούν την προσήλωση και την αμέριστη προσοχή της δυστυχώς για αυτήν όμως, η αέναη προσπάθεια της για ότι πιο κενόδοξο στην ζωή της, θα την αναγκάσει να θυσιάσει ότι πιο ουσιαστικό και μέγιστα σημαντικό θέλω να πιστεύω ότι όλες μας, εν κατακλείδι, θα συμφωνήσουμε πως η τεκνοποίηση είναι, ίσως, το μέγιστο, το ύψιστο, το σίγουρο και βέβαιο γεγονός στην ζωή μιας γυναίκας και όμως αυτό ακριβώς αναβάλλει μόνιμα και σταθερά, αυτό μεταθέτει η σύγχρονη, μοντέρνα, άρτια εκπαιδευμένη και κοινωνικά καταξιωμένη γυναίκα συνεχώς με την αυταπάτη ότι η εικόνα που αντικρίζει στον καθρέφτη κάθε μέρα της εξασφαλίζει την γονιμότητα ακόμα και αν βιολογικά δεν μπορεί να διαθέτει τις ίδιες ικανότητες με το χθες.

Πλανάται οικτρά και παραπλανά οικειοθελώς τον εαυτό της όταν στηρίζεται στην τεχνολογική ανάπτυξη της ιατρικής, όταν βεβαιώνει τον εαυτό της ότι οι νέες μέθοδοι αναπαραγωγής θα της χαρίσουν το θείο δώρο ακόμα και αν η βιολογία της το αρνηθεί. Αγαπημένες φίλες, σας μιλώ σήμερα γιατί επιδιώκω την κινητοποίηση και την ευαισθητοποίηση σας πάνω σε ένα προσωπικό θέμα αλλά και ταυτόχρονα τόσο επιτακτικά αναγκαίο κοινωνικό αγαθό. Η μητρότητα δεν είναι μια εργασία που θα την αναλάβουμε όταν θα έχουμε τον χρόνο, είναι μια υπαρξιακή ενστικτώδη αναγκαιότητα της φύσης μας, που θα μας ολοκληρώσει και θα μας εξυψώσει, θα μας συμπληρώσει και θα μας ικανοποιήσει στο μέγιστο βαθμό, θα μας εξαγνίσει, μα και θα μας λυτρώσει. Μην την ξεχνάτε, μην την ακυρώνετε, μην την μειώνετε. Θα έρθει σίγουρα η στιγμή στην ζωή σας που θα την αναζητήσετε διακαώς και θα την κυνηγήσετε ως το σημαντικότατο απόκτημα. Προσπαθήστε να την έχετε ως πρώτη προτεραιότητα στην διάρκεια της αναπαραγωγικής σας ηλικίας, η εκπαίδευση και η επαγγελματική καταξίωση μπορούν να επιτευχθούν παράλληλα, να μην αποτελούν τελικούς στόχους αλλά μόνιμα και διαρκώς αναπτυσσόμενους και εναλλασσόμενους.

Ούτως ή αλλιώς η οικονομική κρίση αναγκαστικά αλλάζει τα δεδομένα, ουδείς πια θα διαθέτει την ισχυρή και ακλόνητη επαγγελματική θέση που θα την κερδίσει με το ισχυρό βιογραφικό του όλα αυτά είναι περασμένες σταθερές του παρελθόντος τώρα πια θα ακολουθούμε άπαντες το μοτίβο της δια βίου μάθησης και της ενασχόλησης μας σε διαφορετικούς τομείς της οικονομικής παραγωγής.

Επομένως, αλλάξτε τις προτεραιότητες, μείνετε πιστές στην φύση σας, δημιουργήστε ζωή και δώστε μητρική θαλπωρή, συμπερασματικά, απλά και φιλικά σας προτρέπω να βάλετε την δημιουργία οικογένειας και την ανατροφή των παιδιών σας στο ύψιστο βάθρο της υπόστασης σας και μάλιστα στις πιο ιδανικές χρονικές στιγμές της ζωής σας όχι όμως με κριτήριο τα κοινωνικά δεδομένα σας, αλλά με άλλα πιο σημαντικά την βιολογία και την συναισθηματική σας ωριμότητα.

Κυριακή Μαντζακίδου, Mαία

 

 

icon-newsletter

Newsletter

icon-testimonials

Η Εμπειρία σας

Μοιραστείτε την εμπειρία που είχατε μαζί μας.

icon-testimonials-writeΓράψτε την εμπειρία σας

icon-testimonials-readΔιαβάστε τις εμπειρίες των άλλων

Διαγνωστική & Θεραπευτική Γυναικολογία

facebook-iconyoutube-icon

Όροι χρήσης | Site map

Copyright © 2015

 

Επικοινωνία

Νίκης 38 (Νέα Φιλοθέη)
151 23 Μαρούσι
Τ:210.68.56.290
F:210.68.56.291
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
www.athens-gynecology.gr