Η Naomi Campbell έγινε μητέρα για πρώτη φορά στα 50 της

19 Μαϊ. 2021

naomi campbell

Στα 50 της χρόνια, η Naomi Campbell, αιφνιδίασε τους πάντες ανακοινώνοντας ότι έγινε για πρώτη φορά μητέρα, αποκτώντας ένα κοριτσάκι. «Ένα υπέροχο μικρό θαύμα με επέλεξε για μητέρα του. Αισθάνομαι μεγάλη τιμή να έχω αυτήν την τρυφερή ψυχή στη ζωή μου», έγραψε η Campbell σε ανάρτησή της στο Instagram, συνοδεύοντάς της με μια φωτογραφία όπου εικονίζονται τα ποδαράκια του μωρού. Το top model, δεν έδωσε καμία άλλη λεπτομέρεια: ούτε πότε γεννήθηκε και υπό ποιες συνθήκες. Τα τελευταία χρόνια η Campbell είχε μιλήσει πολλές φορές στον Τύπο για την επιθυμία της να αποκτήσει ένα παιδί.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), την περίοδο 2010-2014 περισσότερες από 400 Ελληνίδες απέκτησαν παιδί σε ηλικία άνω των 50 ετών. Το 2010 ο αριθμός τους ήταν 92, το 2011 μειώθηκε σε 72, το 2012 ήταν 83, το 2013 ήταν 89 και το 2014 ήταν 66.

Αντίστοιχα, στις ΗΠΑ οι γυναίκες που γεννούν παιδιά μετά τα 50 τους χρόνια αυξάνονται διαρκώς και πλέον υπερβαίνουν τις 650 σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τα ομοσπονδιακά Κέντρα Ελέγχου & Πρόληψης Ασθενειών (CDC) της χώρας. Από τις γυναίκες αυτές, περίπου μία στις τρεις αποκτούν το πρώτο τους παιδί και μία στις τέσσερις το δεύτερο.

Πώς μπορεί μια γυναίκα να μείνει έγκυος σε μια ηλικία που οι περισσότερες έχουν ήδη μπει στην κλιμακτήριο; «Αυτές οι εικόνες αυξάνουν μόνο την κοινωνική σύγχυση ως προς το πόσο καιρό μπορεί να περιμένει μια γυναίκα για να αποκτήσει παιδιά. Η Naomi Campbell σίγουρα απέκτησε αυτό παιδί με ωάρια που προήλθαν από δωρεά» σχολίασε ο κ. Γ. Πιστοφίδης, Χειρουργός Γυναικολόγος, MB.BS. FRCOG.

Οι γυναίκες ηλικίας άνω των 47-48 ετών πολύ σπάνια μένουν έγκυες δίχως εξωσωματική γονιμοποίηση. Οι εγκυμοσύνες μετά τα 47-48 έτη έχουν επιτευχθεί σχεδόν εξ ολοκλήρου με εξωσωματική γονιμοποίηση, στην οποία είτε χρησιμοποιήθηκαν ωάρια της γυναίκας τα οποία είχε καταψύξει σε νεότερη ηλικία (κατά κανόνα μέχρι τα 35 της χρόνια ή έστω λίγο αργότερα) είτε ωάρια που προήλθαν από δωρεά.

Στην ηλικία των 45 ετών μόνο μία στις δέκα γυναίκες δίχως ιστορικό υπογονιμότητας μπορούν να μείνουν έγκυες με φυσικό τρόπο. Ωστόσο, οι μισές από αυτές θα αποβάλλουν και από τις υπόλοιπες το 10% θα έχουν έμβρυα με χρωμοσωμικές ανωμαλίες. Ακόμα και με τη βοήθεια της εξωσωματικής γονιμοποίησης, όταν χρησιμοποιούνται φρέσκα ωάρια σε γυναίκες ηλικίας άνω των 44 ετών, το ποσοστό εγκυμοσύνης είναι κάτω από 1,5%. Ένα άλλο πρόβλημα είναι ότι με την πρόοδο της ηλικίας και ιδιαίτερα μετά τα 40 αυξάνονται σημαντικά οι πιθανότητες γενετικών ανωμαλιών στο έμβρυο, όπως το σύνδρομο Down. Έρευνες έχουν δείξει ότι η εγκυμοσύνη μετά την ηλικία των 50 ετών φέρει περισσότερους κινδύνους για τη μητέρα και το έμβρυο, διότι οι πιθανότητες σοβαρών επιπλοκών της κυήσεως αυξάνονται κατ’ αναλογία με την ηλικία της μητέρας. Τέτοιου είδους επιπλοκές είναι ο διαβήτης και η υπέρταση της κύησης, η αποβολή, η προεκλαμψία και ο προδρομικός πλακούντας.

Επιπρόσθετα, έχουν διπλάσιες πιθανότητες να αποκτήσουν μωρό με χαμηλό βάρος γέννησης ή/και μικρόσωμο συγκριτικά με τον μήνα της κυήσεως όπου επέρχεται ο τοκετός. Σε κάθε περίπτωση η γυναίκα που θέλει να αποκτήσει μωρό σε μεγάλη ηλικία πρέπει να είναι υγιής, όταν αρχίζει την προσπάθεια, ούτως ώστε να μειώνονται οι πιθανοί κίνδυνοι. Αυτό σημαίνει, για παράδειγμα, ότι θα έχει φυσιολογικό σωματικό βάρος, δεν θα είναι καπνίστρια, δεν θα πάσχει από χρόνια προβλήματα υγείας (συμπεριλαμβανομένης της παχυσαρκίας) κ.λπ.

Οι γυναίκες καλύτερα να κυοφορούν σε μικρότερες ηλικίες και να μην αναβάλλουν τη γονιμότητα για αργότερα. Και αυτό γιατί η εξωσωματική γονιμοποίηση δεν δίνει πάντοτε λύση, ενώ οι φυσικές αλλά και ψυχικές αντοχές που χρειάζονται για να μεγαλώσει σωστά ένα παιδί προσχολικής ηλικίας, είναι άλλες στην ηλικία των 35 και άλλες στην ηλικία των 50 ετών.

Πηγή: Daily Mail 18/05/2021

 

 

icon-newsletter

Newsletter

icon-testimonials

Η Εμπειρία σας

Μοιραστείτε την εμπειρία που είχατε μαζί μας.

icon-testimonials-writeΓράψτε την εμπειρία σας

icon-testimonials-readΔιαβάστε τις εμπειρίες των άλλων

Διαγνωστική & Θεραπευτική Γυναικολογία

facebook-iconyoutube-icon

Όροι χρήσης | Site map

Copyright © 2015

 

Επικοινωνία

Νίκης 38 (Νέα Φιλοθέη)
151 23 Μαρούσι
Τ:210.68.56.290
F:210.68.56.291
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
www.athens-gynecology.gr