Ο φυσιολογικός τοκετός είναι λιγότερο ασφαλής μετά από καισαρική

26 Σεπ. 2019

caesarean section

Ο τοκετός με καισαρική είναι η ασφαλέστερη μέθοδος γέννας για μια μητέρα που έχει ήδη γεννήσει με καισαρική τομή στο παρελθόν. H μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Plos Medicine» και δεν παρουσίασε συνεκτικές πληροφορίες σε ό,τι αφορά τα αποτελέσματα των διαφορετικών μεθόδων τοκετού στις περιπτώσεις που έχει ήδη προηγηθεί γέννα με καισαρική.

Τα ποσοστά των γυναικών που γεννούν με καισαρική έχουν αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια με αποτέλεσμα να προκύπτει η ανάγκη πληροφοριών και καθοδήγησης για τα οφέλη και τους κινδύνους μεταγενέστερων φυσιολογικών τοκετών ή τοκετών με καισαρική. Μέχρι σήμερα οι πληροφορίες αυτές ήταν πολύ περιορισμένες. Στη Μ. Βρετανία, πάνω από μια στις τέσσερις γεννήσεις γίνονται με καισαρική, οι μισές από αυτές είναι προγραμματισμένες και οι άλλες μισές επείγουσες.

Η Kate Fitzpatrick, που διεξήγε την παρούσα μελέτη, σχολιάζει τα αποτελέσματά της λέγοντας πως αυτά μπορεί να αποτελέσουν χρήσιμες συμβουλές για τις γυναίκες που έχουν ήδη γεννήσει με την μέθοδο της καισαρικής τομής. Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης έρευνας, με δείγμα 74.043 τοκετούς στη Σκωτία την περίοδο 2002 έως 2015, ο φυσιολογικός τοκετός συνδέθηκε με ελαφρώς περισσότερες πιθανότητες επιπλοκών.

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι 45.579 γυναίκες γέννησαν με προγραμματισμένη καισαρική και 28.464 γυναίκες γέννησαν φυσιολογικά. Το 28,4% των γυναικών που επιχείρησαν να γεννήσουν φυσιολογικά εν τέλει χρειάστηκε να υποβληθούν εκτάκτως σε καισαρική. Οι γυναίκες που γέννησαν φυσιολογικά είχαν αυξημένες πιθανότητες να βρεθούν αντιμέτωπες με προβλήματα τόσο κατά τη γέννα όσο και μετά από αυτήν.

Παράλληλα, το 1,8% των γυναικών που γέννησαν φυσιολογικά και το 0,8% των γυναικών που γέννησαν με καισαρική αντιμετώπισαν σοβαρές επιπλοκές, όπως ρήξη μήτρας, αιμορραγία ή μόλυνση. Τέλος, επιπλοκές στο βρέφος παρουσιάστηκαν στο 8% των φυσιολογικών τοκετών και στο 6,4% των τοκετών με καισαρική. Σύμφωνα με το Royal College of Obstetricians and Gynaecologists, στις περισσότερες περιπτώσεις οι γυναίκες μπορούν να επιλέξουν το είδος του τοκετού που θέλουν, καθώς ο κίνδυνος είναι σε κάθε περίπτωση πολύ χαμηλός. Μετά από μια καισαρική, περίπου τρεις στις τέσσερις γυναίκες γεννούν φυσιολογικά ενώ μια στις τέσσερις καταλήγει να χρειαστεί έκτακτη καισαρική.

Η Elizabeth Duff από το NCT (National Childbirth Trust) δήλωσε: «Οι περισσότερες γυναίκες μπορούν να έχουν ασφαλή φυσιολογικό τοκετό μετά από καισαρική τομή χωρίς επιπλοκές, αλλά τα αποτελέσματα θα ποικίλουν και θα εξαρτώνται από το μαιευτικό τους ιστορικό, συμπεριλαμβανομένων των λόγων για τους οποίους είχαν υποβληθεί σε καισαρική τομή αρχικά».

Πηγή: The Sunday Times 25/09/2019

 

 

icon-newsletter

Newsletter

icon-testimonials

Η Εμπειρία σας

Μοιραστείτε την εμπειρία που είχατε μαζί μας.

icon-testimonials-writeΓράψτε την εμπειρία σας

icon-testimonials-readΔιαβάστε τις εμπειρίες των άλλων

Διαγνωστική & Θεραπευτική Γυναικολογία

facebook-iconyoutube-icon

Όροι χρήσης | Site map

Copyright © 2015

 

Επικοινωνία

Νίκης 38 (Νέα Φιλοθέη)
151 23 Μαρούσι
Τ:210.68.56.290
F:210.68.56.291
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
www.athens-gynecology.gr