Νέο σούπερ φάρμακο για την αντικατάσταση αντιβιοτικών

05 Νοε. 2014

Νέο σούπερ φάρμακο για την αντικατάσταση αντιβιοτικών

Οι επιστήμονες δημιούργησαν ένα καινούργιο αντιβιοτικό που θεωρείται σημαντικό βήμα στην καταπολέμηση των λοιμώξεων. Τα πιο σύγχρονα από τα υπάρχοντα αντιβιοτικά έχουν ανακαλυφθεί μέσα στην δεκαετία του 1980. Τα περισσότερα βακτηρίδια έκτοτε έχουν αναπτύξει αντίσταση στα περισσότερα αντιβιοτικά με αποτέλεσμα, κάποιες σοβαρές -ειδικά νοσοκομειακές- λοιμώξεις να μην μπορούν να θεραπευθούν με τα σημερινά φάρμακα.

Στη Μεγάλη Βρετανία περίπου 5.000 θάνατοι ετησίως οφείλονται σε τέτοιου είδους λοιμώξεις και αυτό οδήγησε σε καταστροφικές σκέψεις όπου απλές επεμβάσεις σε νοσοκομεία θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε θανατηφόρες φλεγμονές. Μια κλασική τέτοια λοίμωξη προκαλείται από ένα είδος νοσοκομειακού σταφυλόκοκκου ανθεκτικού στην πενικιλίνη (MRSA). Ένας από τους κυρίως λόγους αυτών των ανθεκτικών λοιμώξεων είναι και η υπέρ-συνταγογράφηση και υπέρ-κατανάλωση αντιβιοτικών.

H βάση αυτής της θεραπείας στηρίχθηκε στη γνώση ότι κάποιοι υιοί επιτίθενται στα βακτηρίδια εκκρίνοντας κάποια ενζυμα που ονομάζονται ενδολυσίνες. Για το συγκεκριμένο φάρμακο οι επιστήμονες δημιούργησαν μία βιοχημικά συνθετική ενδολυσίνη η οποία δεσμεύεται στην επιφάνεια του βακτηριδίου και το διαλύει.

Τα υπάρχοντα αντιβιοτικά πρέπει να εισχωρήσουν εντός του βακτηριδίου για να δράσουν, αλλά τα υπάρχοντα μικρόβια έχουν αναπτύξει ανθεκτικές κυτταρικές μεμβράνες.

Το σημαντικότερο αυτής της ανακάλυψης είναι πώς τα βακτηρίδια δεν θα μπορούν αναπτύξουν μελλοντική αντοχή μεταλλάσσοντας το εξωτερικό τους περίβλημα. Ήδη, οι πρώτοι ασθενείς που αντιμετωπίσθηκαν με αυτά τα φάρμακα στην Ολλανδία έδειξαν άριστα αποτελέσματα. Η ονομασία αυτού του φαρμάκου είναι Staphefekt και ήδη έχει χρησιμοποιηθεί σε ασθενείς με διαφόρων τύπων δερματίτιδες και έκζεμα.

Πηγή: The Times

 

 

icon-newsletter

Newsletter

icon-testimonials

Η Εμπειρία σας

Μοιραστείτε την εμπειρία που είχατε μαζί μας.

icon-testimonials-writeΓράψτε την εμπειρία σας

icon-testimonials-readΔιαβάστε τις εμπειρίες των άλλων

Διαγνωστική & Θεραπευτική Γυναικολογία

facebook-iconyoutube-icon

Όροι χρήσης | Site map

Copyright © 2015

 

Επικοινωνία

Νίκης 38 (Νέα Φιλοθέη)
151 23 Μαρούσι
Τ:210.68.56.290
F:210.68.56.291
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
www.athens-gynecology.gr