Νέο φάρμακο για την θεραπεία της νόσου Alzheimer

22 Μαρ. 2015

alzheimer

Η ασθένεια της νόσου Alzheimer, προκαλεί διεθνώς τα περισσότερα κρούσματα πρόωρης άνοιας. Υπολογίζεται πως παγκοσμίως πάνω από 47 εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από αυτήν την ασθένεια. Η νόσος προκαλείται λόγο συσσώρευσης πλακών αμύλου σε περιοχές του εγκεφάλου με αποτέλεσμα την καταστροφή των νευρικών κυττάρων. Ακόμα δεν έχει προσδιορισθεί εάν η εναπόθεση αμύλου είναι πρωτογενής ή οφείλεται σε προϋπάρχουσα αιτία. Επίσης, μέχρι στιγμής, δεν έχει προσδιορισθεί φαρμακευτική ουσία με ενθαρρυντικά οφέλη για την θεραπεία της νόσου.

Το νέο φάρμακο με την ονομασία aducanumab είναι το πρώτο φάρμακο που φαίνεται να μειώνει την εναπόθεση πρωτεϊνικών πλακών αμύλου. Στους ασθενείς, που έλαβαν το φάρμακο για εξής μήνες, η νοητική λειτουργία μειώθηκε σημαντικά αργότερα σε σχέση με τους ασθενείς που δεν το έλαβαν. Επίσης στους ασθενείς, που έλαβαν το φάρμακο για περισσότερο από ένα χρόνο, η δημιουργία πλακών αμύλου φάνηκε να αναχαιτίζεται η ακόμα και να μειώνεται.

Τα αποτελέσματα παρουσιάσθηκαν στο διεθνές συνέδριο νευρολογίας για ασθένειες με Parkinson και Alzheimer στην πόλη Νίκαια της Γαλλίας. Τα νέα δυστυχώς δεν είναι όλα τέλεια καθώς επιστήμονες όπως ο James Picket τονίζουν πως η παρατεταμένη θεραπεία με το aducanumab, προκαλεί εγκεφαλικό οίδημα το οποίο είναι γραμμικά συσχετισμένο με την αύξηση της δοσολογίας της θεραπείας. Συμπερασματικά περισσότερες μελέτες απαιτούνται έτσι ώστε να προσδιοριστεί η ιδανική δοσολογία και η διάρκεια της θεραπείας για την αναχαίτιση της νόσου με τις λιγότερες παρενέργειες.

Πηγή: The Times 21/03/2015

 

 

icon-newsletter

Newsletter

icon-testimonials

Η Εμπειρία σας

Μοιραστείτε την εμπειρία που είχατε μαζί μας.

icon-testimonials-writeΓράψτε την εμπειρία σας

icon-testimonials-readΔιαβάστε τις εμπειρίες των άλλων

Διαγνωστική & Θεραπευτική Γυναικολογία

facebook-iconyoutube-icon

Όροι χρήσης | Site map

Copyright © 2015

 

Επικοινωνία

Νίκης 38 (Νέα Φιλοθέη)
151 23 Μαρούσι
Τ:210.68.56.290
F:210.68.56.291
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
www.athens-gynecology.gr