Ενδομητρίωση: Επηρεάζεται η ποιότητα των ωαρίων;

12 Δεκ. 2016

happy woman

Η ενδομητρίωση είναι μια χρόνια νόσος που εμφανίζεται στο 10% των γυναικών και σχετίζεται με χρόνιο κοιλιακό πόνο και υπογονιμότητα. Σε γυναίκες με υπογονιμότητα το ποσοστό εμφάνισης ενδομητρίωσης φτάνει το 20-30%.

Για να μείνει μια γυναικά έγκυος θα πρέπει να παράγει ένα ώριμο ωάριο. Η ωρίμανση του ωαρίου γίνεται μέσα σ’ ένα περιβάλλον που περιέχει υγρό και λέγεται ωοθυλάκιο. Για να υπάρξει εγκυμοσύνη το ώριμο ωάριο απελευθερώνεται από το ωοθυλάκιο (ωορρηξία) γονιμοποιείται από το σπερματοζωάριο και εμφυτεύεται στο ενδομήτριο.

Παλαιότερες έρευνες έχουν δείξει ότι το ενδομήτριο γυναικών που πάσχουν από ενδομητρίωση είναι λιγότερο φιλικό στην εμφύτευση του εμβρύου. Δεν είχε γίνει όμως κάποια έρευνα για την πιθανή επιρροή της ενδομητρίωσης στην ωρίμανση του ωαρίου (ποιότητα ωαρίου).

Σε πρόσφατη έρευνα που έγινε στο Πανεπιστήμιο του Southampton στην Αγγλία σε συνεργασία με την κλινική γονιμότητας Princess Anne Hospital's Complete βρέθηκε ότι η ποιότητα του ωαρίου είναι σημαντικά και αρνητικά επηρεασμένη από την ενδομητρίωση. Όπως φάνηκε στην έρευνα, η ικανότητα του ωαρίου να ωριμάσει αναστελλόταν από την ενδομητρίωση. Σε γυναίκες με ενδομητρίωση βρέθηκε παραγωγή ελεύθερων ριζών (ROS) στο υγρό που ωριμάζει το ωάριο που προκαλούσαν βλάβη στο DNA του ωαρίου με αποτέλεσμα την ελλιπή ωρίμανση του και την αδυναμία γονιμοποίησης.

Η ερευνητική ομάδα πιστεύει ότι η αρνητική δράση της ενδομητρίωσης στα ωάρια μπορεί να αποφευχθεί με την λήψη αντιοξειδωτικών ουσιών, όπως η ρεσβερατρόλη και η μελατονίνη που μειώνουν την συγκέντρωση των ελεύθερων ριζών.

Περισσότερες έρευνες θα βοηθήσουν στο να αποκτήσουμε λεπτομερέστερη γνώση για τη δράση της ενδομητρίωσης και πιθανούς τρόπους αποφυγής ή θεραπείας της βλαβερής της επίδρασης στο ωάριο και στην γονιμότητα.

Πηγή: Medical Press 15/11/2016

 

 

icon-newsletter

Newsletter

icon-testimonials

Η Εμπειρία σας

Μοιραστείτε την εμπειρία που είχατε μαζί μας.

icon-testimonials-writeΓράψτε την εμπειρία σας

icon-testimonials-readΔιαβάστε τις εμπειρίες των άλλων

Διαγνωστική & Θεραπευτική Γυναικολογία

facebook-iconyoutube-icon

Όροι χρήσης | Site map

Copyright © 2015

 

Επικοινωνία

Νίκης 38 (Νέα Φιλοθέη)
151 23 Μαρούσι
Τ:210.68.56.290
F:210.68.56.291
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
www.athens-gynecology.gr