Πρωτοποριακή ακτινοθεραπεία 30 λεπτών για τον καρκίνο του μαστού

22 Αυγ. 2020

mammography

Μια δόση ακτινοθεραπείας που χορηγείται μέσα από το σώμα για μόνο 30 λεπτά είναι τόσο αποτελεσματική εναντίον του καρκίνου του μαστού όσο εβδομάδες θεραπείας, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας μακροχρόνιας έρευνας που δημοσιεύθηκε στο British Medical Journal.

Γιατροί στο University College του Λονδίνου ανέπτυξαν μια τεχνική βάσει της οποίας η θεραπεία γίνεται αμέσως μετά την αφαίρεση του όγκου, ενώ η ασθενής βρίσκεται ακόμα υπό την επήρεια αναισθησίας.

Ένα μικρό εργαλείο σαν σφαιρίδιο τοποθετείται μέσα στο στήθος, στην κοιλότητα όπου βρισκόταν ο όγκος. Μόλις χορηγηθεί η δόση της ακτινοθεραπείας, απομακρύνεται και κλείνεται χειρουργικά η τομή. Έτσι οι γυναίκες αποφεύγουν περισσότερες επισκέψεις στο νοσοκομείο που απαιτούνται στη διάρκεια των επόμενων εβδομάδων στην παραδοσιακή ακτινοθεραπεία. Η νέα μελέτη καταλήγει στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει σημαντική διαφορά ανάμεσα στις δύο μεθόδους ούτε σε πιθανότητες επιβίωσης ούτε σε πιθανότητες υποτροπής. Στη θεραπεία δόθηκε έγκριση από το εθνικό σύστημα υγείας της Μ. Βρετανίας το 2018 για κέντρα που ήδη διέθεταν τον εξοπλισμό και το ειδικευμένο προσωπικό.

Ο Jayant Vaidya, επικεφαλής της έρευνας, θεωρεί ότι τα νέα αποτελέσματα θα οδηγήσουν σε ευρύτερη χρήση της μεθόδου αυτής: «Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς είναι επιτέλους μια θετική ιστορία. Υπάρχει λιγότερος πόνος, καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα και καλύτερη ποιότητα ζωής. Με την τεχνική αυτή, οι γυναίκες μπορούν να κάνουν ταυτόχρονα την εγχείρηση και την ακτινοθεραπεία για τον καρκίνο του μαστού. Αυτό μειώνει σημαντικά τον χρόνο που περνούν στο νοσοκομείο και τους επιτρέπει να αναρρώσουν πιο γρήγορα, δηλαδή να επιστρέψουν στη ζωή τους ταχύτερα».

Πηγή: The Sunday Times 20/08/2020

 

 

icon-newsletter

Newsletter

icon-testimonials

Η Εμπειρία σας

Μοιραστείτε την εμπειρία που είχατε μαζί μας.

icon-testimonials-writeΓράψτε την εμπειρία σας

icon-testimonials-readΔιαβάστε τις εμπειρίες των άλλων

Διαγνωστική & Θεραπευτική Γυναικολογία

facebook-iconyoutube-icon

Όροι χρήσης | Site map

Copyright © 2015

 

Επικοινωνία

Νίκης 38 (Νέα Φιλοθέη)
151 23 Μαρούσι
Τ:210.68.56.290
F:210.68.56.291
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
www.athens-gynecology.gr