Γυναικολογικός καρκίνος & εξωσωματική γονιμοποίηση: Tι σχέση έχουν;
24 Φεβ. 2016
Ένας από τους πιο συνηθισμένους φόβους των γυναικών που ακλουθούν θεραπείες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής είναι το κατά πόσο η λήψη ορμονών αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης γυναικολογικών καρκίνων.
Λαμβάνοντας επίσης υπόψη το μεγάλο αριθμό γυναικών που ακλουθούν ορμονικές θεραπείες για λόγους αναπαραγωγής, το θέμα χρειάζεται μεγάλη προσοχή. Η επιστήμονες έχουν δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον κάνοντας πολλές μελέτες και έρευνες τις τελευταίες δεκαετίες κάποιες από τις οποίες έχουν συγκρουόμενα αποτελέσματα.
Σε μια πρόσφατη μελέτη του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου της Αμερικής συγκεντρώθηκαν στοιχεία 9892 γυναικών που είχαν διαγνωστεί με υπογονιμότητα και με μέσο όρο ηλικίας τα 30 έτη. Το 38% των γυναικών χρησιμοποίησαν κλομιφαίνη και το 10% γοναδοτροπίνες, εκ των οποίων κάποιες σε συνδυασμό με κλομιφαίνη.
Κατά τη διάρκεια 30 ετών αναφέρθηκαν συνολικά 749 περιπτώσεις καρκίνου των μαστών (μέση ηλικία διάγνωσης 52,7 έτη), 119 περιπτώσεις καρκίνου του ενδομητρίου και 85 περιπτώσεις καρκίνου των ωοθηκών . Συνολικά δεν φάνηκε να υπάρχει σημαντικά αυξημένος κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του μαστού σε κάποια από τις ομάδες. Οι αναγνωρισμένοι παράγοντες κινδύνου για εμφάνιση καρκίνου των μαστών φαίνεται να είναι οι ίδιοι όπως και στον γενικό πληθυσμό, δηλαδή η μη τεκνοποίηση ή η τεκνοποίηση σε μεγαλύτερη ηλικία και το οικογενειακό ιστορικό (μητέρα ή αδελφή με καρκίνο των μαστών).
Η λήψη γοναδοτροπινών δεν φάνηκε να συνδέεται με αύξηση της πιθανότητας εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Στη μόνη περίπτωση που υπήρχε σημαντικά αυξημένος κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του μαστού - κατά 70% - ήταν στις περιπτώσεις που είχε χρησιμοποιηθεί κλομιφαίνη για περισσότερο από 12 κύκλους. Ο κίνδυνος παρέμενε ο ίδιος στις περιπτώσεις καρκίνου του ενδομητρίου και των ωοθηκών.
Επίσης η γυναίκες που τελικά δεν έμειναν έγκυες ύστερα από θεραπεία υπογονιμότητας είχαν διπλάσιο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού σε σχέση με αυτές που δεν ακολούθησαν κάποια θεραπεία. Παρόλα αυτά οι ερευνητές τονίζουν ότι ενδεχομένως η ίδια η υπογονιμότητα να συσχετίζεται με πιθανότητα εμφάνισης γυναικολογικού καρκίνου.
Συμπερασματικά σύμφωνα με τους ερευνητές δεν φαίνεται να υπάρχει κάποια σημαντική συσχέτιση των φαρμάκων για τις θεραπείες υπογονιμότητας και των γυναικολογικών καρκίνων. Παρόλα αυτά θα χρειαστεί να «ακολουθήσουν» τις γυναίκες που έχουν λάβει θεραπείες υπογονιμότητας και σε μεγαλύτερες ηλικίες ώστε να επιβεβαιωθούν τα συμπεράσματα.