Νέα φάρμακα κατά του καρκίνου του προστάτη

22 Σεπ. 2020

prostate cancer

Δύο φάρμακα που αρχικά αναπτύχθηκαν για τη θεραπεία γυναικών από κληρονομικούς καρκίνους, μπορεί επίσης να δράσουν θεραπευτικά στην περίπτωση ανδρών με προχωρημένο καρκίνο του προστάτη, όπως έδειξε μια μεγάλη κλινική δοκιμή, η οποία χαρακτηρίσθηκε «ορόσημο» για τη θεραπεία αυτού του συχνού ανδρικού καρκίνου.

Πρόκειται για το φάρμακο Olaparib, το οποίο ωφελεί περίπου έναν στους τρεις ασθενείς (33%), οι οποίοι έχουν όγκους στον προστάτη με συγκεκριμένες γενετικές μεταλλάξεις. Οι βλάβες αυτές αφορούν τόσο καρκινικά γονίδια που έχουν κληρονομηθεί, όσο και κατοπινές ανωμαλίες στον μηχανισμό επιδιόρθωσης του DNA του ασθενούς.

Μια ξεχωριστή δοκιμή, σε προγενέστερο στάδιο, διαπίστωσε ότι και ένα άλλο φάρμακο που ονομάζεται Ipatasertib μπορεί επίσης να οδηγήσει σε «σημαντική μείωση του κινδύνου επιδείνωσης ή θανάτου της νόσου».

Η κλινική δοκιμή με την ονομασία PROfound έγινε σε 387 άνδρες με προχωρημένο καρκίνο του προστάτη, που δεν είχε ανταποκριθεί στις υπάρχουσες θεραπείες. Μετά τη χορήγηση του olaparib, σχεδόν στο ένα τρίτο των ασθενών σταμάτησε η ανάπτυξη των όγκων, έπεσε σημαντικά και σε βάθος χρόνου το ειδικό προστατικό αντιγόνο (ο βιοδείκτης PSA) και μειώθηκαν τα καρκινικά κύτταρα που κυκλοφορούσαν στο αίμα τους.

Ο Matthew Hobbs, διευθυντής της έρευνας στο Prostate Cancer UK, δήλωσε: «Αυτά τα αποτελέσματα είναι μια πραγματική ανακάλυψη για άνδρες με προχωρημένο καρκίνο του προστάτη. Το Olaparib και το Ipatasertib σηματοδοτούν μια νέα εποχή θεραπείας, βασισμένη στην προσωποποιημένη και εξατομικευμένη αντιμετώπιση του καρκίνου. Tα φάρμακα ακριβείας έχουν τεράστια δυναμική και θα μπορούσαν να μειώσουν ριζικά τον αριθμό των ανδρών που πεθαίνουν από καρκίνο του προστάτη.»

Πηγή: The Sunday Times 21/09/2020

 

 

icon-newsletter

Newsletter

icon-testimonials

Η Εμπειρία σας

Μοιραστείτε την εμπειρία που είχατε μαζί μας.

icon-testimonials-writeΓράψτε την εμπειρία σας

icon-testimonials-readΔιαβάστε τις εμπειρίες των άλλων

Διαγνωστική & Θεραπευτική Γυναικολογία

facebook-iconyoutube-icon

Όροι χρήσης | Site map

Copyright © 2015

 

Επικοινωνία

Νίκης 38 (Νέα Φιλοθέη)
151 23 Μαρούσι
Τ:210.68.56.290
F:210.68.56.291
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
www.athens-gynecology.gr