Εξωσωματική και υπερδιέγερση ωοθηκών

11 Νοε. 2016

mother in bed holding newborn

Κατά την διάρκεια της θεραπείας εξωσωματικής γονιμοποίησης χορηγούνται κάποια φάρμακα ώστε να διεγερθούν οι ωοθήκες και να παράγετε περισσότερα ωάρια. Κάποιες φορές αυτή η θεραπεία προκαλεί κάποιες ήπιες ανεπιθύμητες παρενέργειες όπως πρήξιμο στην κοιλιά, ναυτία και ήπιο κοιλιακό πόνος.

Το σύνδρομο της υπερδιέγερσης ωοθηκών είναι μια επιπλοκή λόγω της χορήγησης αυτών των φαρμάκων. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις τα παραπάνω συμπτώματα είναι πιο έντονα. Όταν υπάρχει επιδείνωση των συμπτωμάτων ίσως χρειαστεί νοσηλεία στο νοσοκομείο για λίγες ημέρες.

Η πιθανότητα υπερδιέγερσης ωοθηκών είναι από 1% έως 10%. Σε γυναίκες υψηλού κίνδυνου ο κίνδυνος φτάνει έως και το 20%.

Οι γυναίκες που βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν το σύνδρομο της υπερδιέγερσης των ωοθηκών είναι οι νεότερες κοπέλες (

Οι ακριβείς λόγοι δεν έχουν ερμηνευτεί πλήρως.

Πολλοί μέθοδοι έχουν χρησιμοποιηθεί ώστε να μειωθούν οι επιπτώσεις της υπερδιέγερσης των ωοθηκών. Μια πιθανή κύηση ύστερα από υπερδιέγερση θα επιδείνωση τα συμπτώματα και ο χρόνος ανάρρωσης θα παραταθεί. Σε κάποιες περιπτώσεις είναι καλύτερα για την υγεία σας αλλά και για την έκβαση της κύησης, τα έμβρυα να κρυοσυντηρηθούν και η εμβρυομεταφορά να γίνει στον επόμενο κύκλο.

Είναι σημαντικό να επιλέγεται έναν έμπειρο γιατρό για την θεραπεία εξωσωματικής γονιμοποίησης ώστε να προτείνει την κατάλληλη θεραπεία για εσάς και να μειωθεί στο ελάχιστο η πιθανότητα της υπερδιέγερσης ωοθηκών.

Επίσης και εσείς μπορείτε να βοηθήσετε ώστε να αποφευχθούν τα ήπια συμπτώματα και η ανάρρωση να είναι συντομότερη. Θα πρέπει να αυξήσετε την κατανάλωση υγρών (10-12 ποτήρια ημερησίως), να αποφύγετε την κατανάλωση αλατιού και γλυκών και να αυξήσετε την πρόσληψη πρωτεϊνών στην τροφή σας καθημερινά. Προσπαθήστε να είστε όσο πιο ξεκούραστες γίνεται ώστε το σώμα σας να λειτουργεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Σωτηρία Καλύβη, Mαία, πιστοποιημένη συντονίστρια θεραπειών υποβοηθούμενης αναπαραγωγής (IVF Coordinator)

 

 

icon-newsletter

Newsletter

icon-testimonials

Η Εμπειρία σας

Μοιραστείτε την εμπειρία που είχατε μαζί μας.

icon-testimonials-writeΓράψτε την εμπειρία σας

icon-testimonials-readΔιαβάστε τις εμπειρίες των άλλων

Διαγνωστική & Θεραπευτική Γυναικολογία

facebook-iconyoutube-icon

Όροι χρήσης | Site map

Copyright © 2015

 

Επικοινωνία

Νίκης 38 (Νέα Φιλοθέη)
151 23 Μαρούσι
Τ:210.68.56.290
F:210.68.56.291
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
www.athens-gynecology.gr