Δωρεά ωαρίων: πότε να αποκαλυφθεί η αλήθεια στο παιδί;

21 Ιουλ. 2016

mother teen son

Όλο και συχνότερα συναντάμε περιπτώσεις ζευγαριών που η μόνη μέθοδος για να αποκτήσουν παιδί φαίνεται ότι είναι μέσω της δωρεάς ωαρίων. Από το 1984, που το πρώτο παιδί από δωρεά ωαρίων γεννήθηκε στην Αυστραλία, χιλιάδες παιδιά έχουν γεννηθεί μέσω αυτής της μεθόδου. Είναι μια μέθοδος που δεν συζητάτε συχνά στις κοινωνικές συστροφές, και ακόμα λιγότερο γίνεται συζήτηση για το εάν και πως πρέπει να αποκαλύψεις στο παιδί την αλήθεια για την μέθοδο σύλληψης.

Η δωρεά ωαρίων είναι ένα θέμα που δημιουργεί ηθικά, ψυχολογικά και συναισθηματικά διλήμματα. Σε κάποιες Ευρωπαϊκές χώρες η δότρια ωαρίων πρέπει να γίνεται γνωστή στο ζευγάρι ενώ σε άλλες χώρες, όπως η Ελλάδα, η δωρεά ωαρίων γίνεται ανώνυμα.

Έχουμε συναντήσει ζευγάρια που δηλώνουν σίγουροι ότι δεν θέλουν να αποκαλύψουν τίποτα στο παιδί και ζευγάρια που είναι σκεπτικοί και θα ήθελαν να μην κρατάνε μυστικά από το παιδί. Οι ψυχολόγοι υποστηρίζουν ότι τα μυστικά στην οικογένεια είναι μόνο βλαβερά. Συχνά οικογενειακά μυστικά αποκαλύπτονται συμπωματικώς καιόλη η οικογένεια βρίσκεται σε μια πολύ άβολη και δυσάρεστη θέση.

Μπορούμε ίσως να φανταστούμε πόσο εύκολο θα είναι ένα τεστ DNA σε 10 χρόνια από τώρα. Από μια πρόσφατη έρευνα που έγινε στη Νέα Υόρκη φάνηκε ότι η διαδικασία αποκάλυψης της αλήθειας όταν το παιδί είναι σε μικρή ηλικία είναι ευκολότερη για όλα τα μέλη της οικογένειας.

Οι ερευνητές συνέλεξαν στοιχεία από 46 οικογένειες που γέννησαν ένα παιδί ή παιδιά ύστερα από εξωσωματική με δωρεά ωαρίων. Ο μέσος όρος ηλικίας των παιδιών των οικογενειών ήταν 13 ετών. Το 43% των γονέων είχαν αποκαλύψει στο παιδί τους την μέθοδο σύλληψης όπως και είχαν προγραμματίσει να κάνουν.

Το 39% των γονέων είχαν σκοπό να το αποκαλύψουν, το 9% ήταν αναποφάσιστοι για την αποκάλυψη και το υπόλοιπο 9% δεν σκόπευαν να το αποκαλύψουν. Οι κυριότεροι λόγοι των γονέων που το είχαν αποκαλύψει ήταν η επιθυμία τους να είναι ανοιχτοί και ειλικρινείς απέναντι στα παιδιά τους, η πεποίθηση ότι τα μυστικά στην οικογένεια είναι βλαβερά και τέλος το δικαίωμα του παιδιού να γνωρίζει.

Η μέση ηλικία των παιδιών κατά την αποκάλυψη ήταν 5.5 ετών. Η δυσκολία να βρουν την κατάλληλη στιγμή και τον τρόπο να μιλήσουν στο παιδί οδηγούσε πολλά ζευγάρια να καθυστερούν τη συζήτηση. Τα επίπεδα άγχους ήταν υψηλά για τους γονείς που είχαν σκοπό να το αποκαλύψουν και δεν το είχαν κάνει ακόμα λόγο του ότι τα παιδιά ήταν μεγαλύτερα πλέον. Οι οικογένειες που είχαν κάνει την αποκάλυψη πριν την ηλικία των 8 ετών είχαν το μικρότερο επίπεδο άγχους και γενικά δήλωναν ικανοποιημένοι που είχαν κάνει την αποκάλυψη νωρίς.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι τα μισά ζευγάρια που είχαν κάνει ήδη τη συζήτηση είχαν συμβουλευτεί ειδικό ψυχολόγο ενώ μόνο 2 από τις 18 οικογένειες που δεν το είχαν αποκαλύψει είχαν συμβουλευτεί ειδικό. Πρόκειται για μια πολύ προσωπική απόφαση που επηρεάζεται από προσωπικές, οικογενειακές και κοινωνικές αξίες και πεποιθήσεις. Φαίνεται ότι είναι σημαντικό οι γονείς να ζητάνε την συμβουλή ειδικού για αυτό το δύσκολο θέμα ώστε να μπορέσουν να διαχειριστούν οποιεσδήποτε αμφιβολίες και προβληματισμούς έχουν είτε θέλουν να το αποκαλύψουν είτε όχι.

Το κείμενο αποτελεί ελεύθερη μετάφραση του δημοσιευμένου άρθρου στο περιοδικό Human Reproduction.

Πηγή: Human Reproduction 05/11/2016

 

 

icon-newsletter

Newsletter

icon-testimonials

Η Εμπειρία σας

Μοιραστείτε την εμπειρία που είχατε μαζί μας.

icon-testimonials-writeΓράψτε την εμπειρία σας

icon-testimonials-readΔιαβάστε τις εμπειρίες των άλλων

Διαγνωστική & Θεραπευτική Γυναικολογία

facebook-iconyoutube-icon

Όροι χρήσης | Site map

Copyright © 2015

 

Επικοινωνία

Νίκης 38 (Νέα Φιλοθέη)
151 23 Μαρούσι
Τ:210.68.56.290
F:210.68.56.291
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
www.athens-gynecology.gr