Η θλιβερή πραγματικότητα της ελληνικής δημόσιας υγείας όπως αναγράφεται στον ξένο τύπο

24 Μαρ. 2018

kat

Ανησυχία εγείρει για ακόμη μια φορά η προβληματική κατάσταση που παρουσιάζει η Δημόσια Υγεία στην Ελλάδα. Η εικόνα των νοσοκομείων αποκαλυπτική, με τις σοβαρές ελλείψεις να αποδεικνύουν το μέγεθος της δημοσιονομικής κρίσης. Σε συνθήκες που δεν αρμόζουν σε χώρες της Δύσης αναφέρεται το πρόσφατο άρθρο της βρετανικής εφημερίδας The Sunday Times που αποκαλύπτει ότι, ύστερα από οκτώ χρόνια περικοπών στις δαπάνες Υγείας, ελληνικά δημόσια νοσοκομεία προσλαμβάνουν υδραυλικούς στη θέση ακτινολόγων για να χορηγήσουν θεραπεία στους καρκινοπαθείς.

Γιατροί παραδέχονται, όπως αναφέρεται στο άρθρο, ότι τα μέτρα λιτότητας έχουν αυξήσει τα ποσοστά θνησιμότητας και τις απειλητικές για τη ζωή λοιμώξεις.

Ο Κωνσταντίνος Γεωργιάδης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τεχνολόγων Ακτινολόγων Ελλάδος, δήλωσε: «Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί την ώρα που καταρτισμένοι υπάλληλοι, ικανοί να διαχειριστούν εργασίες που απαιτούν εξειδίκευση σε κρατικά νοσοκομεία, μεταναστεύουν στη Γερμανία και σε άλλα μέρη της Ευρώπης για να αναζητήσουν εργασία. Το κράτος πρέπει να δράσει άμεσα ώστε να δοθεί λύση σε αυτό το σοβαρό πρόβλημα. Η ασφάλεια των ασθενών βρίσκεται σε κίνδυνο».

Στα 146 κρατικά νοσοκομεία της χώρας εργάζονται περίπου 4.000 ακτινολόγοι. Παρόλα αυτά το καθεστώς περικοπών έχει αναγκάσει διευθυντές νοσοκομείων να χρησιμοποιούν υδραυλικούς για να παρέχεται θεραπεία στους καρκινοπαθείς με ακτίνες X. Στην αποκάλυψη αυτή προχώρησε ο κ. Γεωργιάδης τονίζοντας ότι οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι (υδραυλικοί στο επάγγελμα) δεν έχουν δεχτεί την απαραίτητη εκπαίδευση.

Η Ομοσπονδία Τεχνολόγων Ακτινολόγων υποστήριξε, μάλιστα, ότι υπήρχαν οκτώ περιπτώσεις υδραυλικών σε τέσσερα νοσοκομεία εκτός Αθηνών που εργάζονταν ως ακτινολόγοι. Κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου, ισχυρίστηκε ότι θα υπάρχουν και αλλού στην Ελλάδα τέτοιες ανάλογες υποθέσεις.

Θορυβημένη από τις κατηγορίες, η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας κάλεσε την κυβέρνηση να πάρει μέτρα. Κανένας άλλος τομέας στην Ελλάδα δεν έχει πληγεί τόσο όσο εκείνος της Υγείας, τονίζουν οι The Sunday Times, καθώς οι κατά κεφαλήν κρατικές δαπάνες για τη δημόσια υγειονομική περίθαλψη μειώθηκαν σχεδόν, κατά ένα τρίτο. Οι ιατρικές, δε, προμήθειες παρουσιάζουν τέτοια έλλειψη που τα νοσοκομεία ζητούν από τους ασθενείς να φέρνουν πετσέτες και μπουρνούζια από το σπίτι τους. Τα χειρουργικά γάντια συχνά απουσιάζουν, όπως δυσεύρετα είναι και τα διαγνωστικά μηχανήματα υψηλής τεχνολογίας.

Πηγή: The Sunday Times 20/03/2018

 

 

icon-newsletter

Newsletter

icon-testimonials

Η Εμπειρία σας

Μοιραστείτε την εμπειρία που είχατε μαζί μας.

icon-testimonials-writeΓράψτε την εμπειρία σας

icon-testimonials-readΔιαβάστε τις εμπειρίες των άλλων

Διαγνωστική & Θεραπευτική Γυναικολογία

facebook-iconyoutube-icon

Όροι χρήσης | Site map

Copyright © 2015

 

Επικοινωνία

Νίκης 38 (Νέα Φιλοθέη)
151 23 Μαρούσι
Τ:210.68.56.290
F:210.68.56.291
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
www.athens-gynecology.gr