Εγκυμοσύνη μετά τα 34: Υπάρχουν κίνδυνοι;

23 Ιουλ. 2017

pregnant mother baby

Οι αλλαγές στην δυτική κοινωνία έχουν οδηγήσει όλο και περισσότερες γυναίκες να καθυστερούν την απόκτηση ενός παιδιού για μετά την ηλικία των 30 ετών, ακόμα και μετά τα 35. Πρόσφατα δεδομένα, από ερευνα που έγινε το 2016, έδειξαν ότι πλέον οι γυναίκες που αποκτούν παιδί μετά την ηλικία των 30 ετών είναι περισσότερες από αυτές που αποκτούν παιδί πριν τα 30.

Οι λόγοι για αυτήν την καθυστέρηση είναι πολλοί. Οι γυναίκες αφιερώνουν περισσότερα χρόνια στην εκπαίδευσή τους με σκοπό να φτάσουν σε υψηλότερο επίπεδο μόρφωσης όπως και εστιάζουν στην επαγγελματική τους πορεία. Επίσης κοινωνικοί λόγοι και αλλαγές στην κουλτούρα αλλάζουν την ετοιμότητα που νιώθουν οι γυναίκες στο να αποκτήσουν παιδί. Συναισθηματικοί και οικονομικοί λόγοι έχει φανεί επίσης ότι οδηγούν σε καθυστέρηση τεκνοποίησης. Επιπλέον ίσως η εξέλιξη των τεχνικών υποβοηθούμενης αναπαραγωγής καθησυχάζει κάποιες φορές λανθασμένα τις γυναίκες ότι μπορούν να αποκτήσουν παιδί σχεδόν σε όποια ηλικία θελήσουν.

Ποιά όμως είναι τα ρίσκα όταν αποκτούμε παιδιά μετά τα 35;

Πολλές γυναίκες γεννούν υγιέστατα παιδιά κατά την διάρκεια της δεκαετίας των 30. Η ηλικία των 35 όμως είναι το όριο μετά το οποίο κάποιοι κίνδυνοι αρχίζουν και γίνονται αρκετά πιο πιθανοί απ ότι πριν τα 35. Αρχικά παρουσιάζετε πτώση στην γονιμότητα. Όπως έχει ξαναφερθεί οι γυναίκες γεννιούνται με έναν συγκεκριμένο αριθμό ωαρίων, επομένως καθώς τα χρόνια περνούν και ο αριθμός των ωαρίων μειώνεται και η γονιμότητα.

Επίσης αλλαγές παρατηρούνται και στην ποιότητα των ωαρίων. Η εμφάνιση γενετικών ανωμαλιών στο έμβρυο είναι πιο συχνή καθώς η ηλικία της γυναίκας αυξάνεται. Συγκεκριμένα η πιθανότητα για εμφάνιση συνδρόμου Down οταν η γυναίκα είναι 25 ετών είναι 1 στα 1064. Το ποσοστό αυτό αυξάνεται σε 1στα 686 όταν η ηλικία της γυναίκας είναι 30, 1/240 σε ηλικία 35 ετών, 1/53 σε ηλικία 40 ετών και 1/19 σε ηλικία 45 ετών.

Η πτώση της ποιότητας των ωαρίων οδηγεί επίσης σε πιο αυξημένο κίνδυνο αποβολών. Το ποσοστό αποβολών είναι περίπου 9% για γυναίκες20-25 ετών και φτάνει το 74% για γυναίκες 45 ετών.

Επίσης έρευνες έχουν δείξει ότι τα ποσοστά επιπλοκών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όπως διαβήτης, υπέρταση και αιμορραγία παρουσιάζουν αύξηση σε γυναίκες άνω των 35 ετών.

Είναι όμως όλα δύσκολα μετά τα 35; Έχουν βρεθεί και πλεονεκτήματα για τα παιδιά που γεννιούνται από μεγαλύτερες γυναίκες. Όπως έχουν δείξει έρευνες τα παιδιά παρουσιάζουν λιγότερες κοινωνικές, συναισθηματικές και συμπεριφορικές δυσκολίες. Επίσης μια ερευνά στο School of Economics στο Λονδίνο έδειξε ότι τα παιδιά που γεννιούνται αργότερα στη ζωή μιας γυναίκας είναι ψηλότερα, υγιέστερα και αποκτούν ανώτερη εκπαίδευση.

Παρόλους τους κινδύνους λοιπόν οι περισσότερες γυναίκες άνω των 35 ετών θα έχουν μια φυσιολογική εγκυμοσύνη και θα γεννήσουν ένα υγιές μωρό. Καλό είναι όμως εάν το επιτρέπουν οι συνθήκες οι γυναίκες να προτιμούν την τεκνοποίηση σε νεαρότερη ηλικία.

Πηγή: Medical News Today 09/06/2017

 

 

icon-newsletter

Newsletter

icon-testimonials

Η Εμπειρία σας

Μοιραστείτε την εμπειρία που είχατε μαζί μας.

icon-testimonials-writeΓράψτε την εμπειρία σας

icon-testimonials-readΔιαβάστε τις εμπειρίες των άλλων

Διαγνωστική & Θεραπευτική Γυναικολογία

facebook-iconyoutube-icon

Όροι χρήσης | Site map

Copyright © 2015

 

Επικοινωνία

Νίκης 38 (Νέα Φιλοθέη)
151 23 Μαρούσι
Τ:210.68.56.290
F:210.68.56.291
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
www.athens-gynecology.gr