Πρόωρες συσπάσεις μήτρας

04 Φεβ. 2016

pregnant

Άλλος ένας μεγάλος μύθος που δημιουργεί αγωνία και φόβο στην διάρκεια της κύησης και πάντα της πρώτης κατά σειρά. Είναι άραγε όλες οι συσπάσεις που αισθάνεται μια γυναίκα κατά την διάρκεια του δεύτερου και τρίτου τριμήνου επικίνδυνες για πιθανή προωρότητα; Η απάντηση είναι αρνητική με δεδομένο ότι η μήτρα είναι ένας μυς και η φυσιολογία του αναφέρει την συσταλτικότητα του κάτω από συχνές και κατά φύση καταστάσεις. Ας αναλύσουμε πρώτα ποιά είναι η αίσθηση κατά την διάρκεια μιας σύσπασης της εγκύμονας μήτρας. Εμφανής σύσπαση είναι η ολοκληρωτική σκλήρυνση του σώματος της η οποία μπορεί να συνοδεύεται από παράλληλο αίσθημα πόνου περιόδου.

Αυτή η σκλήρυνση μπορεί να εμφανίζεται επίσης με περιοδικότητα ή όχι. Υπάρχουν μερικά σημαντικά χαρακτηριστικά που μπορούν να μας βοηθήσουν στην κατανόηση της σοβαρότητας και να μας απαλλάξουν από δυσανάλογες αντιδράσεις.

Αναφέρω αρχικά τις καταστάσεις κατά τις οποίες η μήτρα θα συσπαστεί και θα παραμείνει σκληρή χωρίς να υπάρχει καμία παθολογική βάση. Α) όταν έχουμε γεμάτη κύστη από ούρα, κυρίως τις πρωινές ώρες μετά από τον βραδινό ύπνο β) όταν έχουμε καταναλώσει ένα μεγάλο και βαρύ γεύμα γ) δυσκοιλιότητα δ) σεξουαλική επαφή ε) έντονη σωματική κίνηση.

Όσο πιο μεγάλος ο όγκος της μήτρας , δηλαδή όσο πιο προχωρημένη η ηλικία κύησης τόσο πιο συχνή η σύσπαση της στις παραπάνω περιπτώσεις. Συνήθως δεν έχουν έντονη περιοδικότητα και δεν ακολουθούνται από πόνο περιόδου στο τριχωτό και στην μέση.

Επίσης έχουν μικρή διάρκεια των λίγων δευτερολέπτων. Αυτού του είδους οι συσπάσεις δεν φέρουν κανένα είδος ανησυχίας και πανικού και συνήθως αποτελούν το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών. Σε αντίθεση, οι συσπάσεις που θα μας θέσουν σε εγρήγορση και θα μας οδηγήσουν στο έκτακτο ραντεβού με τους υπεύθυνους επαγγελματίες υγείας για την επιβεβαίωση μιας πιθανής επιπλοκής, σαφώς εμφανίζονται χωρίς να συνυπάρχουν οι παραπάνω καταστάσεις, παρουσιάζονται με συχνή περιοδικότητα, συνοδεύονται με έντονο πόνο περιόδου μπροστά στο τριχωτό και στο πίσω χαμηλό σημείο της μέσης. Τέλος διαρκούν από 15 δευτερόλεπτα και πάνω.

Από την 32η εβδομάδα και μετά φυσιολογικά παρουσιάζονται και οι braxton hicks συσπάσεις που θα προετοιμάσουν την μήτρα για τον τοκετό. Εμφανίζονται με περιοδικότητα και μικρή διάρκεια χωρίς πόνο. Συνήθως οι συσπάσεις από αυτή την εβδομάδα και μετά δεν έχουν την ίδια σοβαρότητα μιας και η βιωσιμότητα του εμβρύου είναι πια δεδομένη.

Επομένως καλό θα είναι να παρατηρηθούν πρώτα οι συνθήκες και τα χαρακτηριστικά των συσπάσεων και στην συνέχεια να απευθυνθούμε στην υπεύθυνη ομάδα. Η παρατηρητικότητα σας χωρίς πανικό θα τους βοηθήσει να σας καθοδηγήσουν σωστά.

Πολύ σημαντικό στοιχείο είναι να παρακολουθούμε το σώμα μας και τα συμπτώματα που παρουσιάζει με την πρόοδο της κύησης. Ας αποφεύγουμε τις αναφορές σε πρόσωπα που δεν θα μας βοηθήσουν και θα μας πανικοβάλουν και ας ενημερώσουμε τους ειδικούς που θα μας εφησυχάσουν στις περιπτώσεις που αμφιβάλουμε εάν οι συσπάσεις είναι φυσιολογικές.

Κυριακή Μαντζακίδου, Mαία

 

 

icon-newsletter

Newsletter

icon-testimonials

Η Εμπειρία σας

Μοιραστείτε την εμπειρία που είχατε μαζί μας.

icon-testimonials-writeΓράψτε την εμπειρία σας

icon-testimonials-readΔιαβάστε τις εμπειρίες των άλλων

Διαγνωστική & Θεραπευτική Γυναικολογία

facebook-iconyoutube-icon

Όροι χρήσης | Site map

Copyright © 2015

 

Επικοινωνία

Νίκης 38 (Νέα Φιλοθέη)
151 23 Μαρούσι
Τ:210.68.56.290
F:210.68.56.291
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
www.athens-gynecology.gr