Ρομποτική χειρουργική: Δεν υπάρχει κλινικό όφελος σε σχέση με τη λαπαροσκοπική

12 Νοε. 2017

robotic surgery

Σύμφωνα με δύο νέες μελέτες, η ελάχιστα επεμβατική ρομποτική χειρουργική δεν φαίνεται να προσφέρει κλινικά οφέλη σε σύγκριση με τις συμβατικές λαπαροσκοπικές μεθόδους σε ό,τι αφορά τα αποτελέσματα και τα ποσοστά επιπλοκών, ενώ αντιθετως συνδέεται με σημαντικά υψηλότερο κόστος.

Η πρώτη μελέτη συμπεριλαμβάνει την αναδρομική ανάλυση περισσότερων από 23.000 ασθενών με ολική αφαίρεση νεφρού σε περίοδο 12 ετών.

Οι συντάκτες της πρώτης μελέτης, με επικεφαλής τον Benjamin I. Chung, MD, του Τμήματος Ουρολογίας, του Πανεπιστήμιου του Stanford, αναφέρουν ότι η χειρουργική επέμβαση με ρομπότ, η οποία εξελίχθηκε δραματικά κατά τη διάρκεια της έρευνας, δεν βελτίωσε τα ποσοστά εμφάνισης μετεγχειρητικών επιπλοκών. Ωστόσο, το κόστος της θεραπείας αυξήθηκε κατά 2.600 δολάρια σε σχέση με τη συμβατική λαπαροσκοπική χειρουργική επέμβαση καθως αύξησε και τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης.

Η δεύτερη μελέτη αξιολόγησε τα αποτελέσματα τυχαιοποιημένης δοκιμής της ρομποτικά υποβοηθούμενης χειρουργικής έναντι της λαπαροσκοπικής για τη θεραπεία του καρκίνου του ορθού. Δεν υπήρξαν σημαντικές διαφορές στα ποσοστά μετατροπής σε «ανοικτή» επέμβαση, στα ποσοστά επιπλοκών και στην ποιότητα ζωής των ασθενών. Επικεφαλής της έρευνας ήταν ο David Jayne, MD, του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου St James της Μ. Βρετανίας. Και οι δύο μελέτες δημοσιεύθηκαν στο πρόσφατο τεύχος Οκτωβρίου του περιοδικού JAMA, του επίσημου περιοδικού της Αμερικανικής Ιατρικής Ένωσης.

Στο συνοδευτικό άρθρο της δημοσίευσης, ο Jason D. Wright, MD, του Τμήματος Γυναικολογικής Ογκολογίας, του Πανεπιστημίου της Κολούμπια, αναφέρει ότι οι μελέτες «υπογραμμίζουν δύο σημαντικές τάσεις που έχουν προκύψει για τη ρομποτικά υποβοηθούμενη χειρουργική επέμβαση».

Η πρώτη είναι ότι τα οφέλη της ρομποτικής «είναι πιο δύσκολο να τεκμηριωθούν». Αυτό συμβαίνει επειδή συχνά δεν υπάρχει «ουσιαστικά μεγαλύτερο όφελος» όσον αφορά τα ποσοστά επιπλοκών ή της ανάρρωσης σε σύγκριση με την ήδη καθιερωμένη ελάχιστα επεμβατική χειρουργική επέμβαση.

Η δεύτερη είναι ότι η χρήση τεχνολογιών που υποστηρίζονται από τη ρομποτική φαίνεται να έχει αυξήσει χωρίς λόγο τον αριθμό των ασθενών που υποβάλλονται σε θεραπείες με τέτοιες μεθόδους.

Ο Dr. Wright αναφέρει ότι τo κόστος έχει μεγάλη σημασία: «Χωρίς σαφή επίδειξη των βελτιωμένων αποτελεσμάτων που σχετίζονται με τη ρομποτική χειρουργική, το περίπλοκο ζήτημα του κόστους θα γίνει όλο και πιο σημαντικό». Σημειώνει τη δυσκολία εξισορρόπησης της σχέσης του κόστους - οφέλους της κάθε νέας χειρουργικής καινοτομίας με την τεκμηριωμένη ιατρική - δηλαδή με τον τρόπο λήψης κλινικών αποφάσεων βασισμένο στην κριτική χρήση της ιατρικής κλινικής έρευνας, της κατανόησης της παθοφυσιολογίας, της κλινικής εμπειρίας και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του κάθε ασθενή.

Πηγή: Medscape 30/10/2017

 

 

icon-newsletter

Newsletter

icon-testimonials

Η Εμπειρία σας

Μοιραστείτε την εμπειρία που είχατε μαζί μας.

icon-testimonials-writeΓράψτε την εμπειρία σας

icon-testimonials-readΔιαβάστε τις εμπειρίες των άλλων

Διαγνωστική & Θεραπευτική Γυναικολογία

facebook-iconyoutube-icon

Όροι χρήσης | Site map

Copyright © 2015

 

Επικοινωνία

Νίκης 38 (Νέα Φιλοθέη)
151 23 Μαρούσι
Τ:210.68.56.290
F:210.68.56.291
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
www.athens-gynecology.gr