Επέμβαση στο DNA εμβρύου αφαιρεί για πρώτη φορά τη Μεσογειακή Αναιμία

30 Σεπ. 2017

dna editing

Eρευνητές ανακοίνωσαν ότι πέτυχαν να αφαιρέσουν για πρώτη φορά, παγκοσμίως, από το DNA εμβρύου κληρονομική νόσο επεμβαίνοντας σ' αυτό με μια χημική διαδικασία ακριβεία.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Sun Yat-sen, όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο του επιστημονικού εντύπου Protein and Cell, χρησιμοποίησαν μια τεχνική που ονομάζεται τροποποίηση βάσης ώστε να διορθώσουν ένα λάθος σε τρία τρισεκατομμύρια λάθη του γενετικού κώδικα του ανθρώπου. Τροποποίησαν εργαστηριακά έμβρυα για να αφαιρέσουν τη β-θαλασσαιμία, σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης διαφόρων κληρονομικών παθήσεων στο μέλλον και διευκρίνισαν ότι προς το παρόν δεν προχώρησαν σε εμφύτευση των διορθωμένων εμβρύων.

Η τροποποίηση βάση είναι μια διαδικασία που αλλάζει τα βασικά δομικά τμήματα του DNA. Όλες οι οδηγίες για την οικοδόμηση και λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού κωδικοποιούνται σε συνδυασμούς των τεσσάρων αυτών βάσεων. Η β-θαλασσαιμία είναι μια αιματολογική διαταραχή που προκαλείται από μια αλλαγή σε μια μόνο βάση στον γενετικό κώδικα, γνωστή ως μετάλλαξη σημείου. Οι ερευνητές κατάφεραν να την διορθώσουν.

Αφού χαρτογράφησαν το DNA για να εντοπίσουν το λάθος στη συνέχεια μετέτρεψαν την γουασίνη σε αδενίνη, διορθώνοντας το σφάλμα. Όπως εξήγησαν οι κινέζοι ερευνητές «είμαστε οι πρώτοι που αποδείξαμε την ικανότητα θεραπείας γενετικών ασθενειών σε ανθρώπινα έμβρυα μέσω επεξεργασίας του βασικού συστήματος του DNA».

Σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα η εξέλιξη αυτή ανοίγει νέους δρόμους για τη θεραπεία ασθενών και την πρόληψη γεννήσεων παιδιών με β-θαλασσαιμία αλλά και άλλων κληρονομικών παθήσεων. Το πείραμα κατέστη εφικτό χάρη στη λήψη ιστών που είχαν ληφθεί από ασθενείς με β-θαλασσαιμία και σε ανθρώπινα έμβρυα που είχαν προκύψει από κλωνοποίηση.

Η διόρθωση της βάσης αποτελεί μια άλλη μορφή γονιδιακής τροποποίησης με την τεχνική Crispr, η οποία σπάει το DNA και δίνει τη δυνατότητα εισαγωγής στο DNA νέων γενετικών πληροφοριών. Η επέμβαση στη βάση, όπως λέει και το όνομά της, επεμβαίνει στις βάσεις DNA για να μετατρέψει τη μια στην άλλη. Σύμφωνα με τον Darren Griffin, καθηγητή του Kent University, η διαδικασία μοιάζει με χημική επέμβαση και είναι πιο αποτελεσματική και με ελάχιστες ανεπιθύμητες ενέργειες συγκριτικά με την Crispr.

«Τα δύο τρίτα των γνωστών ανθρώπινων γενετικών μεταλλάξεων σχετίζονται με ασθένειες είναι μεταλλάξεις σημείων. Συνεπώς, η διόρθωση βάσης έχει τις προοπτικές να διορθώσει απευθείας ή να αναπαράγει για ερευνητικούς σκοπούς, πολλές παθογόνους μεταλλάξεις».

Πηγή: The Sunday Times 29/09/2017

 

 

icon-newsletter

Newsletter

icon-testimonials

Η Εμπειρία σας

Μοιραστείτε την εμπειρία που είχατε μαζί μας.

icon-testimonials-writeΓράψτε την εμπειρία σας

icon-testimonials-readΔιαβάστε τις εμπειρίες των άλλων

Διαγνωστική & Θεραπευτική Γυναικολογία

facebook-iconyoutube-icon

Όροι χρήσης | Site map

Copyright © 2015

 

Επικοινωνία

Νίκης 38 (Νέα Φιλοθέη)
151 23 Μαρούσι
Τ:210.68.56.290
F:210.68.56.291
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
www.athens-gynecology.gr