Επιστήμονες από Μ. Βρετανία και Αμερική επιχειρούν να δουν τη «γέννηση» του καρκίνου

27 Οκτ. 2019

research doctor microscope

Τις δυνάμεις τους ενώνουν επιστήμονες προκειμένου να μελετήσουν τα πρώιμα σημάδια του καρκίνου ώστε να αντιμετωπίσουν τη νόσο σε πρώιμο στάδιο. Η σύμπραξη με την ονομασία Διεθνής Συμμαχία για την Πρώιμη Ανίχνευση του Καρκίνου στοχεύει στην εργαστηριακή παρατήρηση της γέννησης του καρκίνου ώστε να γίνει εφικτή η μελέτη του τρόπου που εμφανίζεται.

Στη Διεθνή Συμμαχία για την Πρώιμη Ανίχνευση του Καρκίνου συμμετέχουν μεταξύ άλλων η μη κυβερνητική οργάνωση Cancer Research UK και τα πανεπιστήμια του Cambridge, του Manchester, το Royal College of London και τα πανεπιστήμια του Stanford και του Oregon.

Οι επιστήμονες στόχο έχουν να αναπτύξουν ελάχιστα επεμβατικά διαγνωστικά εργαλεία, όπως τεστ αναπνοής, αίματος και ούρων, για ασθενείς που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, ώστε να βελτιωθούν οι υπάρχουσες πρώιμες διαγνωστικές μέθοδοι για τον καρκίνο και να εντοπίζεται όσο το δυνατόν νωρίτερα ακόμη και κατά την πρώτη μέρα της εμφάνισής του. Παραδέχονται ωστόσο τη δυσκολία του εγχειρήματος τους λέγοντας ότι «είναι σαν να ψάχνεις ψύλλους στα άχυρα» και δεν αποκλείεται να χρειαστούν έως και 30 χρόνια μέχρι να επιτύχουν.

«Το θεμελιώδες πρόβλημα είναι ότι ποτέ δεν έχουμε καταφέρει να δούμε τη «γέννηση» του καρκίνου σε άνθρωπο. Όταν φτάνουμε να τον εντοπίσουμε, έχει ήδη εδραιώσει την παρουσία του στον οργανισμό του ασθενή», εξηγεί ο Dr. David Crosby, επικεφαλής στην Cancer Research UK.

Ομάδα ειδικών από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ για παράδειγμα ήδη αναπτύσσουν σε εργαστηριακές συνθήκες ανθρώπινο μαστικό ιστό βάσει συνθετικών ανοσοκυττάρων για να δουν αν μπορούν να εντοπίσουν στα πρωταρχικά στάδια υποκείμενες αλλαγές που μπορεί να συντελέσουν σε καρκίνο.

Όπως εξηγεί ο καθηγητής Rob Bristow το εγχείρημα μοιάζει με την ύπαρξη «μιας τράπεζας ζώντων ιστών έξω όμως από το σώμα του ασθενούς». Και συμπληρώνει ότι το φιλόδοξο επιστημονικό σχέδιο ενέχει πάντα και τον κίνδυνο της υπερδιάγνωσης, αφού δεν οδηγούν πάντα σε καρκίνο όλες οι πρώιμες κυτταρικές μεταβολές. Για να υπερπηδήσουν αυτό το εμπόδιο, οι ερευνητές μελετούν επίσης γονίδια ανθρώπων καθώς και το περιβάλλον στο οποίο έχουν μεγαλώσει αυτοί, ώστε να δομήσουν ένα ατομικό προφίλ κινδύνου για διαφορετικές μορφές καρκίνου. Και μόνο τότε, λένε, ότι θα είναι σε θέση να μπορούν να παρέμβουν.

Όμως ο Dr. Crosby υποστηρίζει ότι η νέα επιστημονική σύμπραξη μπορεί να «προκαλέσει μαζική αλλαγή στα συστήματα υγείας, από τα πανάκριβα θεραπευτικά μοντέλα διαχείρισης των τελικών σταδίων του καρκίνου, σε στοχευμένες πρώιμες παρεμβάσεις με έμφαση σε οικονομικά προσιτές θεραπείες».

Στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι το 98% των γυναικών με καρκίνο του μαστού ζουν πέντε ή περισσότερα χρόνια αν η νόσος διαγνωστεί σε στάδιο Ι (αρχικό) συγκριτικά με το 26% αυτών που διαγιγνώσκονται σε στάδιο ΙV (προχωρημένο). Ωστόσο, μόλις το 44% των ασθενών με καρκίνο του μαστού διαγιγνώσκονται σε πρώιμο στάδιο.

Από την πλευρά του ο καθηγητής Mark Emberton από το Royal College of London, υποστηρίζει ότι η εξέλιξη της απεικονιστικής τεχνολογίας, όπως η μαγνητική τομογραφία έχει επιφέρει μια «σιωπηλή επανάσταση» που στο μέλλον θα μπορούσε να αντικαταστήσει τις επεμβατικές διαδικασίες βιοψίας, ειδικά στην περίπτωση του καρκίνου του προστάτη. Ελπιδοφόρα επίσης είναι τα πρώτα δείγματα από πιο εξελιγμένες απεικονιστικές τεχνικές, όπως η φωτο-ακουστική, τεχνική κατά την οποία διοχετεύονται δέσμες φωτός στον όγκο και δημιουργούνται ηχητικά κύματα τα οποία αναλύονται για να δομηθούν φωτογραφίες / απεικονίσεις. Σύμφωνα με τον καθηγητή Emberton, επόμενος στόχος είναι «να δούμε ποιοι καρκίνοι προσφέρονται γι’ αυτό το είδος απεικόνισης».

Πηγή: The Sunday Times 21/10/2019

 

 

icon-newsletter

Newsletter

icon-testimonials

Η Εμπειρία σας

Μοιραστείτε την εμπειρία που είχατε μαζί μας.

icon-testimonials-writeΓράψτε την εμπειρία σας

icon-testimonials-readΔιαβάστε τις εμπειρίες των άλλων

Διαγνωστική & Θεραπευτική Γυναικολογία

facebook-iconyoutube-icon

Όροι χρήσης | Site map

Copyright © 2015

 

Επικοινωνία

Νίκης 38 (Νέα Φιλοθέη)
151 23 Μαρούσι
Τ:210.68.56.290
F:210.68.56.291
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
www.athens-gynecology.gr