Το κάπνισμα συνδέεται με πρόωρη εμμηνόπαυση και προβλήματα υπογονιμότητας

30 Δεκ. 2015

active passive smoking

Σύμφωνα με έρευνα των πανεπιστημίων Χάρβαρντ, Νέας Υόρκης, Πίτσμπουργκ και Μπάφαλο, με επικεφαλή τη Δρ. Ντανιέλ Σμιθ, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Tobacco Control», η μέση ηλικία έναρξης της εμμηνόπαυσης είναι έως και 2 έτη νωρίτερα στις καπνίστριες συγκριτικά με τις μη καπνίστριες.

Οι ερευνητική ομάδα συγκέντρωσε και ανέλυσε στοιχεία για πάνω από 93.000 γυναίκες σε σχέση με τις συνήθειες τους όσον αφορά το κάπνισμα, πιθανά προβλήματα γονιμότητας και την ηλικία φυσικής εμμηνόπαυσης.

Οι καπνίστριες -ενεργητικές και παθητικές, είχαν κατά μέσο όρο 14% μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων να αποκτήσουν παιδί, καθώς και 26% μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν εμμηνόπαυση πρόωρα πριν την ηλικία των 50 ετών σε σχέση με τις μη καπνίστριες. Τα αποτελέσματα αφορούν πρώην και νυν καπνίστριες. Όσες γυναίκες κάπνιζαν τουλάχιστον 25 τσιγάρα ημερησίως φαίνεται ότι μπήκαν στην εμμηνόπαυση περίπου 22 μήνες νωρίτερα. Αλλά και οι παθητικές καπνίστριες, που ζούσαν με καπνιστές για πάνω από 10 έτη είτε στην παιδική ή στην ενήλικη ζωή τους, είχαν 18% μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης προβλημάτων γονιμότητας, ενώ η εμμηνόπαυσή τους εμφανιζόταν έως και 13 μήνες νωρίτερα.

Οι ερευνητές συμπεραίνουν ότι «Οι τοξίνες του καπνού επιδρούν αρνητικά στην αναπαραγωγική ικανότητα της γυναίκας και διαταράσσουν την ορμονική της ισορροπία . Όλες οι γυναίκες πρέπει να προστατεύονται από το ενεργητικό και από το παθητικό κάπνισμα».

Πηγή: Science Daily 16/12/2015

 

 

icon-newsletter

Newsletter

icon-testimonials

Η Εμπειρία σας

Μοιραστείτε την εμπειρία που είχατε μαζί μας.

icon-testimonials-writeΓράψτε την εμπειρία σας

icon-testimonials-readΔιαβάστε τις εμπειρίες των άλλων

Διαγνωστική & Θεραπευτική Γυναικολογία

facebook-iconyoutube-icon

Όροι χρήσης | Site map

Copyright © 2015

 

Επικοινωνία

Νίκης 38 (Νέα Φιλοθέη)
151 23 Μαρούσι
Τ:210.68.56.290
F:210.68.56.291
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
www.athens-gynecology.gr