'Συναρπαστικό' νέο φάρμακο για τον καρκίνο της κύστης

27 Νοε. 2014

cancer

[Αυτούσια απόδοση άρθρου από το www.iatronet.gr]

Σε έρευνα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘’Nature’’, ορισμένοι ασθενείς ανάρρωσαν τελείως από καρκίνο τελικού σταδίου στην ουροδόχο κύστη, μετά τη χορήγηση φαρμάκου που απογυμνώνει τα καρκινικά κύτταρα από το ‘’καμουφλάζ’’ τους.

''Συναρπαστικό'' χαρακτηρίζουν γιατροί ένα φάρμακο που καθιστά τον καρκίνο πιο ευάλωτο στο ανοσοποιητικό σύστημα.

Το φάρμακο απογυμνώνει τα καρκινικά κύτταρα από το ‘’καμουφλάζ’’ που χρησιμοποιούν για να αποφύγουν την επίθεση από το ανοσοποιητικό σύστημα.

Στην έρευνα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘’Nature’’, ορισμένοι ασθενείς ανάρρωσαν τελείως από καρκίνο τελικού σταδίου στην ουροδόχο κύστη.

Ένα από τα κόλπα που χρησιμοποιούν οι όγκοι είναι η πρωτεΐνη PD-L1. Διεθνής ομάδα επιστημόνων δοκιμάζει φάρμακο για το μπλοκάρισμα της PD-L1, της εταιρείας Roche, σε 68 ανθρώπους με προχωρημένο καρκίνο της ουροδόχου κύστης. ‘Ολοι οι ασθενείς είχαν υποβληθεί σε χημειοθεραπεία και οι γιατροί τους είχαν δώσει 6 έως 8 μήνες ζωής. Περισσότεροι από τους μισούς ασθενείς των οποίων οι όγκοι χρησιμοποιούσαν την πρωτεΐνη PD-L1 για να κρυφτούν από το ανοσοποιητικό σύστημα έδειξαν σημάδια ανάρρωσης. Σε 2 ασθενείς δεν υπήρχαν σημάδια καρκίνου μετά την αγωγή. Ένας στους 10 ασθενείς ανταποκρίθηκε στην πειραματική θεραπεία, ακόμα και αν η PD-L1 δεν ήταν παρούσα στον όγκο.

Ο Dr Tom Powles, του Queen Mary University of London, δήλωσε ότι δεν υπάρχουν νέα φάρμακα για τον καρκίνο της κύστης εδώ και 30 χρόνια. Αφαιρώντας το καμουφλάζ, ο όγκος γίνεται εντοπίσιμος, δήλωσε. Μια υποομάδα ασθενών φαίνεται να τα πηγαίνει εξαιρετικά καλά, πρόσθεσε.

Το φάρμακο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στις ΗΠΑ σε ευρεία βάση σε ασθενείς στο τέλος του 2015, αν μεγαλύτερη έρευνα δείξει τα ίδια αποτελέσματα. Χρειάζονται πολύ μεγαλύτερες τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές για να χρησιμοποιηθεί το πειραματικό φάρμακο στην Ευρώπη.

Πηγή: “Nature”; www.iatronet.gr

 

 

 

icon-newsletter

Newsletter

icon-testimonials

Η Εμπειρία σας

Μοιραστείτε την εμπειρία που είχατε μαζί μας.

icon-testimonials-writeΓράψτε την εμπειρία σας

icon-testimonials-readΔιαβάστε τις εμπειρίες των άλλων

Διαγνωστική & Θεραπευτική Γυναικολογία

facebook-iconyoutube-icon

Όροι χρήσης | Site map

Copyright © 2015

 

Επικοινωνία

Νίκης 38 (Νέα Φιλοθέη)
151 23 Μαρούσι
Τ:210.68.56.290
F:210.68.56.291
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
www.athens-gynecology.gr