Τα σημαντικά οφέλη του ωτοβελονισμού

01 Οκτ. 2017

ear acupuncture

Για 2500 χιλ. χρόνια, οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν έκτος από τον κλασικό βελονισμό, την ωτοθεραπεία για τη θεραπεία διαφόρων ασθενειών.

Μόνο μετά το 1957 η διεθνής επιστημονική κοινότητα, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο “χάρτης” του αυτιού μοιάζει με ένα ανεστραμμένο έμβρυο, κατανοώντας ότι στο πτερύγιο του αυτιού υπάρχει μια αντιπροσώπευση των δομών και των λειτουργιών όλου του οργανισμού. Κατά συνέπεια, πολλές λειτουργικές βλάβες του σώματος προβάλλονται σε συγκεκριμένα σημεία του αυτιού. Έτσι κάθε παθογένεια του οργανισμού γίνεται αντιληπτή, μέσω του νευρικού δικτύου, από τον εγκέφαλο, ο οποίος και προβάλλει την εικόνα του σώματος στο αυτί όπως ο προβολέας στην οθόνη.

Αυτή η εισαγωγή, οδήγησε την παγκόσμια Ιατρική σε μια πιο συστηματική προσέγγιση της ωτοθεραπείας, και ανακαλύπτοντας όλο και πιο πολλά και ακριβή σημεία, ο ωτοβελονισμός ή αλλιώς ωτική νευροτροποποίηση, ενσωματώθηκε πλέον στην Ιατρική πράξη.

Οι μηχανισμοί του ωτοβελονισμού θεωρούνται ότι έχουν άμεση σχέση με το αυτόνομο νευρικό σύστημα, το νευροενδοκρινικό σύστημα, τους νευροανοσολογικούς παράγοντες και τη φλεγμονή εν γένει. Λειτουργεί ενεργοποιώντας νευρικούς και βιοχημικούς μηχανισμούς (νευροδιαβιβαστές, ενδορφίνες, ορμόνες) για να εξισορροπήσει τις διαταραγμένες λειτουργιές του οργανισμού και ενεργοποιεί στον οργανισμό φυσικούς μηχανισμούς αυτοθεραπείας.

Ο ωτοβελονισμός αποδείχτηκε ότι έχει εφαρμογή σε μια τεράστια ποικιλία παθήσεων. Από πονοκεφάλους και αλλεργίες, μέχρι εξαρτήσεις και σύνδρομα πόνου. Την τελευταία δεκαετία, σημαντική είναι η συμβολή του ωτοβελονισμού και στον τομέα της γυναικολογίας, τόσο σε κοινές γυναικολογικές παθήσεις, όπως και στον τομέα της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

Μετεμμηνοπαυσιακό σύνδρομο (εξάψεις εμμηνόπαυσης), αμμηνόροια / δυσμηνόρροια, χρόνιο πυελικό άλγος, υπεραίμεση (ναυτία) κύησης, άγχος τοκετού, διαταραχές γαλουχίας (μαστίτιδες), είναι παθήσεις που βρίσκει εφαρμογή ο ωτοβελονισμός και μάλιστα με εξαιρετικά αποτελέσματα.

Στον πράξη πλέον, εκτός από τις κλασικές βελόνες χρησιμοποιούνται, αποκλειστικά σχεδόν, ημιμόνιμες βελόνες. Πρόκειται για νανοβελόνες (συνήθως 0,2 χιλιοστά) αποστειρωμένες, μιας χρήσεως και εντελώς ανώδυνες στην τοποθέτηση τους. Είναι τοποθετημένες πάνω σε αυτοκόλλητα στο χρώμα του δέρματος και ως εκ τούτου φαίνονται ελάχιστα, δεν ενοχλούν και δεν φεύγουν με το λούσιμο και τις καθημερινές δραστηριότητες.

Τα πλεονεκτήματα του ωτοβελονισμού σε σύγκριση με τον σωματοβελονισμό, είναι πολλά και σημαντικά:

- Γρηγόρη, εύκολη και ανώδυνη εφαρμογή.
- Ο ασθενής δεν χρειάζεται να ξεντυθεί, να ξαπλώσει ή να έχει συγκεκριμένη στάση.
- Στον κλασικό βελονισμό η συνεδρία διαρκεί περίπου 20-30’,ενω στον ωτοβελονισμό, ο ασθενής μετά την εφαρμογή των βελονών μπορεί να αποχωρήσει αμέσως.
- Οι συνεδρίες γίνονται σε διαστήματα τουλάχιστον δυο εβδομάδων ή και μεγαλύτερα. Εν γένει το σύνολο των συνεδριών είναι μικρότερο, αφού με την εφαρμογή των ημιμόνιμων βελονών η δράση τους είναι συνεχής! Έτσι απλά, το θεραπευτικό αποτέλεσμα είναι συνεχιζόμενο ακόμα και στα μεσοδιαστήματα των συνεδριών.
- Λιγότερες συνεδρίες σημαίνει επίσης μικρότερο κόστος!

Συνοψίζοντας, ο ωτοβελονισμός δεν είναι μόνο μια συμπτωματική θεραπεία. Δεν περιορίζεται στο να εξαλείψει το σύμπτωμα, αλλά ακριβώς επειδή επιδρά στους αλλοιωμένους μηχανισμούς του οργανισμού, καθορίζει μια θεραπευτική δράση, ενεργοποιώντας τους φυσικούς μηχανισμούς θεραπείας του σώματος.

Μαριλένα Μπαλαφούτη, Μικροβιολόγος

 

 

icon-newsletter

Newsletter

icon-testimonials

Η Εμπειρία σας

Μοιραστείτε την εμπειρία που είχατε μαζί μας.

icon-testimonials-writeΓράψτε την εμπειρία σας

icon-testimonials-readΔιαβάστε τις εμπειρίες των άλλων

Διαγνωστική & Θεραπευτική Γυναικολογία

facebook-iconyoutube-icon

Όροι χρήσης | Site map

Copyright © 2015

 

Επικοινωνία

Νίκης 38 (Νέα Φιλοθέη)
151 23 Μαρούσι
Τ:210.68.56.290
F:210.68.56.291
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
www.athens-gynecology.gr